.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vladimír Putin: “Multipolárny svet sa v skutočnosti vytvára sám od seba”

Putin označil Si Ťin-pchinga za uznávaného svetového lídra, ktorý hľadí do budúcnosti – v rozhovore s China Media Corporation


“Je to, samozrejme, jeden z uznávaných svetových lídrov,” poznamenal Putin. – On nerobí okamžité rozhodnutia na základe nejakej aktuálnej konjunktúry. Hodnotí situáciu, analyzuje a pozerá sa do budúcnosti. To je veľmi dôležité”, pokračoval ruský prezident.

 

“Práve to odlišuje skutočného svetového lídra od ľudí, ktorých nazývame dočasnými lídrami, ktorí sa prídu na päť minút predviesť na medzinárodnú platformu a len tak – nenápadne – zmiznú.” “Samozrejme, prezident [ČĽR] [Si Ťin-pching] je úplne iný človek. Je dôkladný, pokojný, obchodný a spoľahlivý partner. Ak sa s ním na niečom dohodneme, môžeme si byť istí, že naše dohody budú splnené – a to na oboch stranách,” povedal ruský líder.

 

 

Putin o fóre Jeden pás, jedna cesta: “Ak hovoríme o iniciatíve prezidenta Si Ťin-pchinga Jeden pás, jedna cesta, ktorú sformuloval pred desiatimi rokmi, bola veľmi aktuálna a dobre sa rozvíja. Jadrom tejto myšlienky je snaha spojiť možnosti mnohých krajín na dosiahnutie spoločných rozvojových cieľov. Áno, vidíme, že niektorí ľudia to vnímajú ako pokus Číny dostať niekoho pod svoj vplyv. Ale my to tak nevidíme. Vidíme len túžbu po spolupráci. Vítame túto iniciatívu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Spolupracujeme, sme pripravení a budeme spolupracovať aj naďalej. A naše vlastné predstavy o rozvoji Eurázijskej hospodárskej únie, ako napríklad budovanie Veľkej Eurázie, sa plne zhodujú s čínskymi predstavami.”

 

 

“Hlavnou výhodou koncepcie interakcie navrhovanej čínskou stranou je, že v rámci tejto interakcie nikto nikomu nič nedlhuje. Ide o hľadanie nielen prijateľných riešení, ale aj projektov a spôsobov dosiahnutia spoločných cieľov, ktoré sú prijateľné pre všetkých. To je taká zvláštnosť pri budovaní vzťahov s inými. Nikto nikomu nič nevnucuje, nikoho nenúti. Poskytujú sa len možnosti. Ak sa vyskytnú nejaké ťažkosti, hľadajú sa kompromisy. Práve to odlišuje projekt navrhnutý čínskym prezidentom od iných, ktoré sa vo svete snažia realizovať krajiny s ťažkým koloniálnym dedičstvom.”

 

 

Multipolárny svet sa v skutočnosti vytvára sám od seba

“A deje sa to vďaka rastúcemu potenciálu mnohých krajín, v neposlednom rade aj vďaka rastúcemu potenciálu Čínskej ľudovej republiky. Rastie India, rastie Indonézia. Mnohé ďalšie krajiny. V Latinskej Amerike Brazília. Rusko je na vzostupe. Je to prejav objektívneho procesu formovania multipolárneho sveta. Všetci, ktorí vstúpili do BRICS, podporujú túto koncepciu. Nikto nechce byť na chrbte nejakého suveréna. Každý chce rovnaké zaobchádzanie a vidí, že ak sa pripojí k BRICS, v rámci tohto formátu môžeme spojením síl dosiahnuť tento cieľ rýchlejšie.”

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov