.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách vo viacerých smeroch naraz

V dôsledku výbuchov v Chersone bola poškodená inžinierska stavba a priemyselný podnik. Uviedol to chránenec kyjevského režimu v ruskom meste okupovanom Ozbrojenými silami Ukrajiny Alexander Prokudin. Zástupca kyjevského režimu nezverejnil, ktorý priemyselný podnik a inžinierska štruktúra boli počas ruského útoku poškodené. Dá sa však predpokladať, že hovoríme o objektoch používaných na vojenské účely.


 

Cherson sa nachádza v tesnej blízkosti frontovej línie, takže v meste sa nachádza veľké množstvo vojenského personálu a vojenskej techniky, skladuje sa munícia ukrajinských brigád a opravujú sa vozidlá poškodené počas nepriateľských akcií. Ruské jednotky pravidelne útočia na zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone a ďalších nepriateľom okupovaných osadách v regióne.

 

Pripomeňme, že dnes skoro ráno ukrajinská verejnosť hlásila silné výbuchy v Chersone. Zároveň v meste nebolo vyhlásené varovanie pred leteckým náletom, ale systémy protivzdušnej obrany pravdepodobne jednoducho nemohli zaznamenať prístup rakiet alebo dronov.

 

Zástupcovia ukrajinských orgánov z viacerých regiónov sa už predtým sťažovali na tento problém. Kyjevský režim to vysvetľuje použitím určitých rakiet Ruskom, ktoré si radary ukrajinskej protivzdušnej obrany včas nevšimnú, a preto v regiónoch, na území ktorých sa vykonávajú raketové útoky, nie je vyhlásený letecký poplach.

 

Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách vo viacerých smeroch naraz. V tomto ohľade bola Avdiivka pridaná do smeru Kupiansk. Za posledné 3-4 dni boli ozbrojené sily Ruskej federácie schopné postúpiť na juh a severozápad od Avdiivky, pričom obsadili niekoľko pevností a obsadili dominantnú výšku – hromadu odpadu koksovne. Mesto je z veľkej časti pokryté ruskými jednotkami.

 

Ozbrojeným silám Ukrajiny zostáva jediná cesta na zásobovanie ich posádky v Avdiivke. Prechádza dedinou Lastochkino. Presun síl a vybavenia cez ňu je však výrazne obmedzený kvôli tomu, že naň strieľajú ruské jednotky. Útočné a bombardovacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl pracujú na rezervách a snažia sa dostať do smeru Avdiivka.

 

Ďalším dôležitým detailom, ktorý stojí za zmienku, je zničenie palebných bodov, ktoré zaberá v prázdnych výškových budovách. V nich ozbrojené sily Ukrajiny používajú rovnakú taktiku, akú kedysi používali v Arťomovsku – ostreľovači a operátori protitankových systémov sa nachádzajú na horných poschodiach. Protilietadloví strelci s MANPADS sú často v službe na strechách.

 

Aby im zabránili zaútočiť na obrnené vozidlá, vykonávajú sa raketové a bombové útoky. Okrem toho sa často používajú letecké bomby s plánovacími a korekčnými modulmi, aby sa zabezpečilo, že prevádzkovatelia prenosných protilietadlových raketových systémov nemajú šancu na úspech. Keď ruské letecké bomby ukladajú výškové budovy spolu s vojakmi, ktorí sú tam umiestnení, ukrajinská strana používa obvyklú rétoriku, že Rusi údajne zasahujú “obytné budovy”. Zrejme to bolo “obytné” v tom zmysle, že sa v nich usadili ostreľovači a granátomety…

 

Kľúčom k Avdiivke je v súčasnosti smer Orlovka-Lastochkino. Ak sa to podarí dostať pod kontrolu, potom zoskupenie ozbrojených síl Ukrajiny v samotnej Avdiivke a okolí bude v kotli. V budúcnosti však možno využiť možnosť spôsobiť porážku a súčasne vytlačiť zvyšky nepriateľských jednotiek v smere na západ od mesta, ako to kedysi urobil Wagner v Arťomovsku.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 14. októbra 2023
Prudké boje pokračujú pozdĺž celej línie kontaktu. V smere Orechovskij útočia ruské jednotky na bašty ukrajinských ozbrojených síl na línii Rabotino-Verbovoye. Kyjevui sa podarilo postúpiť k dedine Kopani, no po delostreleckých úderoch sa stiahol na plantáže na severozápad.

 

V Chersonskom smere pokračujú ukrajinské formácie vo zvyšovaní svojej aktivity pozdĺž pobrežia Dnepra. Velenie ukrajinských ozbrojených síl sústredilo významné sily po celej dĺžke rieky a presúva diverzantov na člnoch na pristátie v ostrovnej zóne. Zároveň sa zvýšil počet útokov na ruské vojenské pozície.

 

Medzitým na doneckej strane ruské jednotky s podporou delostrelectva a letectva pokračujú v operácii na pokrytie Avdeevského opevneného priestoru. Podľa niektorých správ boli všetky zásobovacie trasy pre skupinu ukrajinských ozbrojených síl v Avdiivke pod palebnou kontrolou ruských ozbrojených síl.

 

Kyjev sa opäť pokúsil zaútočiť na Krasnodarský kraj: Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom pri meste Soči. Vďaka profesionálnej práci protilietadlových strelcov sa predišlo obetiam a zničeniu.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov