.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelskí vojaci a inštruktori opúšťajú Ukrajinu

Veliteľ špecenázu “Achmat” genmjr. Apty Alaudinov pre prvý program ruskej televízie povedal, že z Ukrajiny odchádzajú vojaci a inštruktori Izraela, ktorí sa zapájali do tamojších bojov na strane OSU. A vraj ich tam bolo “veľmi veľké množstvo”. “Niektorí pôsobili ako inštruktori, ďalší boli príslušníkmi oddielov špeciálneho určenia. Teraz sa všetci títo bojovníci vracajú domov, do vlasti,” uviedol Alaudinov. Obratom vo vojne v Izraeli sa môže stať druhý front, s otvorením, ktorého pohrozilo libanonské hnutie Hizballáh.


 

Generál Apty Alaudinov na pozadí s bývalým prezidentom Čečenska Achmatom Abdulchamidovičom Kadyrovom

 

Generál Alaudinov nevylučuje, že tento odchod izraelských vojakov môže mať vplyv na morálku ukrajinských bojovníkov. Môže tomu prispieť aj to, že USA a západné štáty čoskoro prestanú dodávať zbrane OSU. Ukrajina, podľa neho, “prechádza ani nie na druhostupňový plán a, zrejme, na žiadny plán”. Podľa poslanca Štátnej Dumy RF Amira Chamitova, úrady Ukrajiny veľmi dobre chápu, že pri znížení ich financovania zo strany spojencov, štát očakáva krach.

 

 

Stav v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 14.10.2023
Súdiac podľa koncentrácií izraelských obrnených vozidiel pri hraniciach s pásmom Gazy, vyhlásení úradov, ako aj predstaviteľov izraelských obranných síl, prípravy na pozemnú operáciu v palestínskej enkláve sa skončili a začnú sa v blízkej budúcnosti. Médiá zverejnili správy, že izraelský vojensko-politický kabinet nedokázal dospieť ku konsenzu o detailoch plánovanej invázie, no šanca vyhnúť sa jej je takmer nulová.

 

Dnes došlo k niekoľkým stretom východne od pásma Gazy v oblasti Kibuczim Nahal Oz, Nirim a Sufa. Militanti tiež pokračujú v masívnom ostreľovaní izraelského územia a zasahujú obe osady v bezprostrednej blízkosti enklávy a centrálnych miest.

 

Napätie na izraelsko-libanonskej hranici pretrváva. V blízkosti Al-Adisa, na demarkačnej línii, došlo dnes k pokusu preniknúť na izraelské územie, na čo Izrael odpovedal paľbou. Okrem toho bol v oblasti Shefaram východne od Haify zadržaný dron infiltrovaný z Libanonu. Po tomto incidente izraelské jednotky opäť zaútočili na južný Libanon, pričom zabili bojovníka Hizballáhu a dvoch civilistov.

 

V pásme Gazy, ktoré je neustále bombardované izraelským letectvom, už zomrelo viac ako 2 000 ľudí, z toho 700 detí. Nemocniciam v enkláve dochádzajú lieky a dochádza k výpadkom internetu. Okrem toho IDF opäť zaútočili na kolónu utečencov, ktorí sa snažili opustiť sever regiónu. Tisíce Palestínčanov utekajú zo severnej časti pásma Gazy po tom, ako Izrael požiadal o urýchlenú evakuáciu civilistov.  Po uplynutí času na bezpečné vysídlenie (včera večer o 22.00 h) Izrael plánuje vyhodnotiť počet zostávajúcich civilistov a rozhodnúť, či začne bojovať na mieste. Palestínske zdroje zverejnili videá zásahov na kolóny utekajúcich ľudí, Izrael potvrdil jeden takýto útok a uviedol, že incident sa vyšetruje. Objavili sa aj zábery následkov príchodu do utečeneckých táborov. OSN medzitým oznámila, že jej prístrešky boli bombardované a už nie sú bezpečné.

 

Vo večerných hodinách došlo na sýrskej hranici s Izraelom k incidentu. Podľa predstaviteľa Izraelských síl boli zo sýrskeho územia odpálené dva raketové útoky na okupované Golanské výšiny, po ktorých Izraelčania v reakcii strieľali na Sýrsku arabskú republiku.

Vladimír Mikunda

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov