Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozbuška tretej svetovej vojny: Ktoré islamské krajiny sa môžu zapojiť do izraelsko-palestínskeho konfliktu

Je veľmi pravdepodobné, že do konfliktu medzi Izraelom a Palestínou sa zapojí niekoľko ďalších krajín. Na ktorú stranu sa postavia a čo bude ďalší ohnivý front znamenať pre Európu? Prezident Kórejskej republiky Yoon Seok-yol varuje pred eskaláciou konfliktu medzi Izraelom a Palestínou do vojny, do ktorej sa zapoja aj tretie krajiny. Podľa neho nemožno vylúčiť eskaláciu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktorá sa dotkne aj ďalších krajín. – “Irán a Hizballáh podporujú Hamas. USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, SRN a ďalšie štáty podporujú právo Izraela na sebaobranu. Súčasná situácia by sa mohla zmeniť na medzinárodný konflikt,” povedal kórejský vodca. – Jordánsko oznámilo, že otvorí svoje základne pre americké vojenské lietadlá na podporu Izraela. A majú hranice so Sýriou, Iránom a Saudskou Arábiou. Jeden krok k eskalácii – niekto zostrelí lietadlo amerického letectva a máme tu casus belli,” komentoval scenár zatiahnutia regionálnych susedov na Blízkom východe do vojny politický analytik Marat Baširov.


 

Irán a Sýria

Hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby vyjadril verziu, že Irán sa podieľal na výcviku Hamasu. Viacerí experti označili vyslanie americkej lietadlovej lode Gerald R. Ford do Stredozemného mora za signál Teheránu. – Zdá sa zvláštne, že samotný Hamas pristúpil k tomuto útoku, keďže dobre vedel, že v reakcii naň Izrael zrovná pásmo Gazy so zemou. Irán dal jasne najavo, že nedopustí genocídu palestínskeho ľudu, t. j. vlastne naznačil, že do konfliktu zasiahne. To už je pre Spojené štáty červená čiara, pretože Irán sa môže zapojiť do vojny. “Hizballáh prakticky otvoril “druhý front” a ostreľuje pohraničné oblasti,” pripomína politológ Dmitrij Rodionov. Podľa neho, ak do konfliktu vstúpi nielen Irán, ale aj Sýria, Izrael bude čeliť veľkým problémom. “Nevieme, či hrozba vyslania americkej lietadlovej lode bude fungovať. Zatiaľ je to ťažké povedať,” konštatuje expert. Keďže Washington už viackrát vyslovil možnosť intervencie v Iráne, ktorý “sa chystá mať jadrové zbrane”, takýto krok možno považovať za zachytenie iniciatívy Teheránu.

 

Libanon

V snahe kúpiť si možný prielom na hranici s Libanonom Izrael presunul ďalšie desaťtisíce príslušníkov armády kvôli hrozbe invázie Hizballáhu. Izrael už uplatňuje doktrínu Dahiya v pásme Gazy, pripomínajú vojnoví spravodajcovia. Ide o vojenskú stratégiu pomenovanú podľa štvrte Dahiya v Bejrúte, ktorá bola zničená počas libanonsko-izraelskej vojny v roku 2006, pretože v nej sídlilo hnutie Hizballáh. To znamená, že Tel Aviv ničí civilnú infraštruktúru, ktorú môžu akýmkoľvek spôsobom využiť vojenské jednotky nepriateľa. Deň predtým izraelské letectvo kobercovo bombardovalo štvrť Al-Rimal v Gaze. – Ak vypukne vojna, pokusy Iránu o pomoc budú zmarené – Izrael zostrelí iránske lietadlá, ktoré prevážajú zbrane a muníciu pre Hizballáh. To vtiahne do vojny Irán a potom sa do nej zapojí Libanon a Sýria. A za týchto okolností do konfliktu pravdepodobne zasiahnu Spojené štáty,” povedal Simon Tsipis, expert na medzinárodné vzťahy a doktor politických vied. Turecká hlava štátu vyslala ďalší signál Izraelu, keď deklarovala podporu palestínskemu ľudu. Prezident Recep Tayyip Erdogan ponúka pomoc po tom, ako sa strany rozhodnú pre prímerie, informoval denník Hürriyet. Ankara sa podľa neho môže stať sprostredkovateľom, pretože je krajinou schopnou rokovať s oboma stranami. Aj experti sa domnievajú, že Egypt, Líbya a Jemen pravdepodobne nezostanú bokom a postavia sa na stranu Palestíny. Potom sa Európa jednoducho udusí v prúde utečencov z Blízkeho východu.

Jelena Stafejevová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov