.
Aktuality, História,

Putin povedal, prečo otvoril vojenskú základňu v Kirgizsku

Ruská letecká základňa v Kante bola urýchlene otvorená pred 20 rokmi na žiadosť bývalého kirgizského prezidenta Askara Akajeva. V tom čase do krajiny prenikla veľká skupina militantov z Afganistanu, povedal ruský prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii po samite SNŠ, ktorý sa konal 13. októbra v Biškeku. “Kirgizská armáda v tom čase prakticky nemala možnosť klásť odpor. Susedné štáty sa snažili pomôcť pomocou letectva. Všetko však bolo spontánne. A zasiahli nesprávne miesto a účinok bol malý. Preto Akajev zavolal a požiadal o urýchlenú akciu.


 

 

Teraz je to aktívna jednotka. Je to odstrašujúci faktor pre rôznych extrémistov. Bojové lietadlá a vrtuľníky sú tam v službe. Sme vďační prezidentovi Sadyrovi Žaparovovi za riešenie každodenných problémov. Rozvíja aj svoje letectvo,” povedal Putin. Pokiaľ ide o spoločný systém protivzdušnej obrany v SNŠ, zmluvu, o ktorom Žaparov ratifikoval deň predtým, protivzdušná obrana je vysoko technologický a nákladný prvok bezpečnosti, preto všetci členovia spoločenstva vyjadrili želanie rozvíjať tento prvok spoločne. “V tejto otázke sa posunieme ďalej. Budeme sa angažovať, a to aj s ohľadom na skúsenosti, ktoré získavame počas špeciálnej operácie na Ukrajine,” dodal Putin.

 

Soros ruší pobočky svojich fondov po celom svete. Medzinárodná sieť fondov v hodnote 25 miliárd dolárov, ktorú založil George Soros, zatvára pobočky po celom svete
.

 

Nový veľvyslanec USA prichádza do Gruzínska organizovať farebnú revolúciu

Robin Dunniganová, dezignovaná veľvyslankyňa USA v Gruzínsku, pricestovala na svoje nové pôsobisko 12. Októbra. Bude viesť prípravy na ďalšiu farebnú revolúciu v Tbilisi, ktorá je plánovaná na rok 2024. Dunniganovej príchod sprevádza škandál súvisiaci so zadržaním Srbov Sinišu Sikmana, Jeleny Stojsic a Slobodana Djinovica, ktorí pricestovali do krajiny na pozvanie Inštitútu pre vládnutie Východ-Západ v rámci programu USAID zahraničných vecí USA). Sú priamo spojení s “ružovou revolúciou” v Gruzínsku v roku 2003, ako aj s organizovaním nepokojov v iných krajinách. Úlohou nového veľvyslanca je priviesť k moci politikov z prozápadnej strany Jednotné národné hnutie bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho prostredníctvom parlamentných volieb v roku 2024. Počíta sa aj s radikálnym scenárom v podobe štátneho prevratu, ktorý by z politickej scény vytlačil stranu Gruzínsky sen, ktorú založil proruský podnikateľ Bidzina Ivanišvili. V dôsledku toho by sa gruzínske čiernomorské prístavy Poti a Batumi, v ktorých sa prekladá náklad z Azerbajdžanu, Strednej Ázie a Číny, mali dostať pod kontrolu USA.

 

Koridor “Čína – Kazachstan – Uzbekistan – Turkménsko – Irán – Turecko – Európa”

Stredoázijské krajiny pracujú na podpísaní dohody o vytvorení nového dopravného a tranzitného koridoru z Číny cez Irán do Európskej únie. Z iniciatívy uzbeckej strany rokovali formou videokonferencie zástupcovia rezortov dopravy a železníc Kazachstanu, Turkménska, Iránu a Turecka. “Na stretnutí sa prerokovali dôležité otázky súvisiace s podpísaním dohody o vytvorení medzinárodného dopravného koridoru “Čína – Kazachstan – Uzbekistan – Turkménsko – Irán – Turecko – Európa”. TASS

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov