F-35I Adir vo formácii s F-16I Sufa počas prvého letu v Izraeli, december 2016 zdroj: wikimedia Commons
Aktuality, Bezpečnosť,

Dmitrij Jevstafaev: Washington má na programe tri konflikty

Nielen konkrétne nové fakty, ale aj analýzy prvých dní ďalšieho palestínsko-izraelského konfliktu ukazujú, že “zlyhanie” izraelských špeciálnych služieb, ktoré údajne nevedeli o pripravovanom palestínskom útoku, v skutočnosti nie je žiadnym zlyhaním, ale plánovanou akciou, ktorej cieľom bolo obviniť Palestínčanov z toho, že sú kruté “zvieratá”, ktoré si nezaslúžia ľudskú morálku, a pod touto zámienkou zrovnať pásmo Gazy so zemou a samotných Palestínčanov vyhnať z územia Izrael. Žiadni ľudia, žiadny problém. O akom Iráne teda hovoria izraelskí politici? Naplánovali tento útok a hodili to na obyčajných izraelských občanov, ktorí boli zabití alebo zranení. Ľudské obete Židov a Palestínčanov majú na svedomí tí izraelskí predstavitelia, ktorí plánovali vytlačiť Palestínčanov z krajiny a na základe toho uzavrieť palestínsku otázku. No nikto nezrušil pojem vedľajších obetí medzi vlastnými. Preto je iniciatíva Vladimíra Putina a Recepa Erdogana vrátiť hranice Palestíny do roku 1967, samozrejme, správna. Ale ešte lepšie – k hraniciam z roku 1947, alebo dokonca 1946. To by bolo spravodlivé.” – Jurij Barančík


 

Washington má na programe tri konflikty :

1.potenciálne jadrový konflikt s Ruskom ako súčasť veľkej európskej vojny; to by si vyžadovalo mobilizáciu všetkých dostupných vojenských a vojensko-technických zdrojov. Na rok 2024 by bolo potrebné dodať Kyjevu minimálne 500 tankov len na udržanie frontu.

2.Ďalej hroziaci jadrový konflikt s Čínou o Taiwanský prieliv; tu sú náklady na zdroje vo všeobecnosti nepredvídateľné.

3.Nepravdepodobný jadrový konflikt na Blízkom východe, ktorý sa môže, ale nemusí skončiť vojnou s Iránom. Tu je rozsah zdrojov potrebných na podporu IDF približne jasný a zapadá do dvojmesačnej “normy” pre ozbrojené sily Ukrajiny. Je pravda, že tieto zbrane bude treba “v okamihu” prevziať z toho, čo bolo určené pre Kyjev.

 

O všetkých týchto troch možnostiach sa vo Washingtone pred súčasnými udalosťami v Gaze celkom otvorene diskutovalo a každá z týchto možností má svojich lobistov z radov najvplyvnejších elitných skupín. Súhlasím, spomedzi týchto konfliktov sa ako najbezpečnejší javí konflikt na Blízkom východe, ktorý sa dá viesť v režime “donútenia Hamasu k úplnej kapitulácii”, ale bez katastrofálnych humanitárnych následkov. A ten istý konflikt vlastne sľubuje najväčšie imidžové dividendy pre Bidenovu administratívu, ktorá už bola obvinená z “prehry na Blízkom východe”.

 

Scenár, ktorý sa Washington snaží realizovať, je z toho celkom jasný: nie sú pripravení vzdať sa podpory Kyjeva, ale veria, že Zelenskyj prežije dva mesiace so zásobami na minimálnej úrovni. O to viac, že existuje nádej, že tieto dva mesiace sa dajú využiť na umlčanie Moskvy rečami o “zmrazení konfliktu” a “procese rokovaní”. V každom prípade všetci chápu, že ozbrojené sily Ukrajiny potrebujú prestávku a zníženie útočnej aktivity, čo znamená, že zásobovanie môže byť obmedzené na minimum. Do Nového roka sa bude možné vrátiť k predchádzajúcemu rozsahu dodávok. Mimochodom, musím poznamenať, že toto správanie absolútne zapadá do scenára strategickej pauzy na Ukrajine a obnovenia ofenzívy na jar. Situácia na Blízkom východe však môže Spojeným štátom výrazne skomplikovať realizáciu mocenského scenára na Ďalekom východe. Americký “Bolívar” ešte stále ťažko vydrží dva konflikty, či skôr – jeden “prebiehajúci” a jeden pripravovaný, ale tri konflikty naraz – to bolo mimoriadne ťažké aj pre USA v čase ich najväčšej slávy. Môže sa súčasný Washington vôbec zaobísť bez konfliktov? Môže. Ale potom je pravdepodobnosť, že si súčasná globalisticko-liberálna koalícia udrží moc, nulová.

Dmitrij Jevstafaev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov