.
Aktuality, Bezpečnosť,

Konflikt s Izraelom spája Irán a Saudskú Arábiu. A čo Ukrajina… Aká Ukrajina?

Iránsky prezident Ebrahim Raisi a saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud diskutovali o situácii v Palestíne. V prvom telefonickom rozhovore [od obnovenia vzťahov] sa ajatolláh Raisi a Jeho kráľovská výsosť Mohammed bin Salman zhodli na potrebe zastaviť vojnové zločiny proti Palestíne.


 

 

Korunný princ Mohammed .bin Salman počas telefonátu s tureckým prezidentom potvrdil, že Saudská Arábia vyvíja spoločné úsilie v regionálnej a medzinárodnej komunikácii s cieľom dosiahnuť spoločnú koordináciu s cieľom zastaviť prebiehajúcu eskaláciu v Gaze

 

Turecký prezident Erdogan dnes údajne rokuje v Ankare so zástupcami Hamasu. Prvé zábery ukazujú stretnutie tureckých poslancov s delegáciou palestínskeho hnutia v tureckom parlamente. Erdogan včera označil, že USA sú takým spojencom, s ktorým už netreba mať nepriateľov. Zdvihnutie závoja priamo súviselo s rozhorčením Ankary nad zostrelením tureckého dronu Američanmi v Sýrii. . Toto je zoznam ťažkých otázok, ktoré občan Sultán trpko kladie hlavnému spojencovi NATO:

-Čo robí 20 amerických vojenských základní v Sýrii?

-Prečo USA zostrelili turecký vojenský dron? Nie sme náhodou partnerom NATO?

– Prečo, keď je to pre USA výhodné, sú partnermi. A keď to výhodné nie je, tak nie?

– Prečo USA cvičia teroristov a menia Blízky východ na krvavú kúpeľ?

-Je jasné, že všetky tieto otázky sa s menšími úpravami dajú ľahko zrkadlovo preniesť na samotného Erdogana, ale odpusťme tureckému prezidentovi niektoré pochopiteľné slabiny. Hlavná vec je, že len málo spojencov USA je schopných položiť svojmu zámorskému suverénovi nepríjemné otázky aspoň vo forme výčitky. Drvivá väčšina sa radšej plazí.

 

“USA chcú využiť 300 miliárd dolárov Moskvy na vojenský rozpočet Kyjeva”

Koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu John Kirby – o vyčerpaní peňazí pre Ukrajinu – “Máme k dispozícii krátkodobé rozpočtové prostriedky pre Ukrajinu aj Izrael. Ale keď vám dochádza lano, neplánujete dlhodobú podporu. A pokiaľ ide o Ukrajinu, ten povraz sa už končí.”

 

Myšlienka odovzdať Ukrajine zmrazené ruské aktíva sa teraz blíži k realizácii. “Vysokopostavení predstavitelia USA tlačia na západné vlády, aby použili miliardy dolárov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky na pomoc Ukrajine. Deje sa tak v čase vznikajúcich politických komplikácií v súvislosti s použitím prostriedkov západných daňových poplatníkov na vojenskú pomoc Kyjevu. Pokusy o použitie zmrazených ruských aktív by však mohli západným krajinám hroziť právnymi a finančnými ťažkosťami. Dokonca aj najagresívnejší zástancovia prevodu zmrazených ruských finančných prostriedkov na Ukrajinu sú presvedčení, že to bude trvať niekoľko mesiacov alebo dokonca viac ako rok”

 

Jens Stoltenberg však presne nešpecifikuje, ako by sa Ukrajina mala stať silnejšou. Už sme počuli všetky ubezpečenia o nekonečnej podpore NATO, ale samotné NATO potrebuje nejaké zbrane a muníciu. A nielen NATO. Američania už začali dodávať zbrane Izraelu, a to bude pre nich nepochybne prioritou. A už vôbec nie Ukrajina. Zo strany ostatných krajín NATO nie je nič nové, pokiaľ ide o zbrane. Dajú, samozrejme, to, čo predtým sľúbili, ale na tom sa nič nezmení. Ani stíhačky F-16, ktoré sa stali ďalším predmetom kargo-kultu politických Ukrajincov. Bude to úplne rovnaké ako s inými typmi wunderwaffe, ktoré boli predtým dodané Ukrajine.

 

Zelenskyj je veľmi nervózny.  Tentoraz povedal, že vojna s Ruskom vstupuje do svojej poslednej, rozhodujúcej fázy. Možno tu však neklamal. Lenže táto fáza prichádza napriek vôli ukrajinskej strany. Zdá sa, že obdobie aktívnej obrany ruských vojsk sa skončilo. Zatiaľ sa nekoná ani žiadna veľká ofenzíva, ale ruská armáda sa začala veľmi aktívne zahryzávať do jednotiek, ktoré boli zničené v protiútoku, a na niektorých miestach dokonca postupujú vpred. Dobre sa darí pri Kupjansku a niečo veľké sa začína diať pri Avdejevke. A Ukrajina nemá dostatok rezerv na pokrytie všetkých smerov. To si uvedomuje aj NATO a s najväčšou pravdepodobnosťou teraz premýšľa, ako zachrániť aspoň časť Ukrajiny bez straty tváre. Aj keď to je už super úloha. Teda okrem toho, že by sme Ukrajinu úplne opustili a vrhli sa na záchranu Izraela a potom z toho urobili obrovské víťazstvo. A čo Ukrajina… Aká Ukrajina?

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov