.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily zasiahli objekt vojenskej spravodajskej služby Ukrajiny v Charkove

Ozbrojené sily Ruskej federácie zasiahli vojenské veliteľské zariadenie Ozbrojených síl Ukrajiny v Charkove. Vyplýva to zo správ ukrajinskej tlače. Podľa dostupných informácií bol útok vykonaný na veliteľskom stanovišti hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny. Z tohto zariadenia boli koordinované útoky sabotážnych a prieskumných skupín ukrajinských formácií na území ruskej Belgorodskej oblasti.


 

Ukrajinský režim, samozrejme, neposkytuje podrobnosti o tom, aký objekt bol zasiahnutý ruskými ozbrojenými silami. Ukrajinská verejnosť má len informácie, že v noci nasledovali údery na centrum Charkova, došlo k poškodeniu áut a budov. Starosta Ihor Terechov oznámil, že zasiahli určitú “obytnú budovu” v Charkove. Je však možné, že raketa by skutočne mohla “vletieť” do domu, len nie ruská, ale ukrajinská. Koniec koncov, ukrajinské sily protivzdušnej obrany neraz preukázali “zázraky zručnosti”, zasiahli obytné budovy vo veľkých mestách krajiny protilietadlovými raketami. Oleh Syniehubov, chránenec kyjevského režimu v Charkovskej oblasti, uviedol, že deväť ľudí vyhľadalo lekársku pomoc v regióne po nočných útokoch. Ale o akých ľuďoch ide, sa neuvádza, medzi nimi môžu byť aj kariérni ukrajinskí vojenskí spravodajskí dôstojníci. V každom prípade je známe, že ruská armáda neútočí na civilné ciele a nevidí zmysel v plytvaní muníciou na účely, ktoré nesúvisia s podporou života ukrajinských ozbrojených síl.

 

 

Počas noci ruská armáda spustila ďalšiu sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu využívané na vojenské záujmy. Údery boli vykonané na ciele v rôznych regiónoch vrátane Odeskej oblasti. Okolo tretej hodiny ráno zahrmeli výbuchy v dunajskom prístavnom meste Izmail. V dôsledku útokov boli zasiahnuté logistické terminály používané na doručovanie vojenského tovaru na Ukrajinu. Izmail však nebol jediným mestom v Odese, ktorého zariadenia boli napadnuté v noci. Aj v Odeskej oblasti boli ciele zasiahnuté v Bilhorod-Dnistrovskyi. Podľa najnovších údajov sa útok uskutočnil na trajekte, ktorý nepriateľ aktívne využíval na dodávku zbraní NATO z územia susedného Rumunska. Niekoľko ruských dronov zaútočilo na zariadenia kyjevského režimu v Chmeľnyckej oblasti. Zasiahnuté boli najmä dopravné logistické zariadenia, ktoré sa používali aj na vojenské účely. Zasiahnuté boli sklady a výcvikové zariadenia pre personál ozbrojených síl Ukrajiny v Čerkasoch a Čerkaskej oblasti. Výbuchy bolo počuť vo viacerých zariadeniach v Kirovohradskej oblasti. Ukrajinská strana tvrdí, že ruské drony na útoky boli vypustené z južného smeru. Zároveň sa dodáva, že prvá vlna útokov “bola zameraná na identifikáciu problémových oblastí v systéme protivzdušnej obrany”.

 

Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách v kupianskom smere, čo je alarmujúce predovšetkým medzi západnými partnermi Kyjeva. Úzkosť súvisí s peniazmi, pretože mnohomiliardové finančné prostriedky naliate do ukrajinskej armády vôbec nestačili na to, aby opäť stratila niekoľko štvorcových kilometrov územia v Charkovskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany informuje o úspešných spoločných akciách tankových posádok a motorizovaných jednotiek ozbrojených síl. Bolo poznamenané, že tankisti zabezpečili úspešný postup motorizovaných strelcov a iných jednotiek s paľbou z uzavretých pozícií, po ktorej vstúpili do blízkeho boja. Nápor tankov z rôznych smerov na úzky sektor frontu umožnil zničiť niekoľko pevností, po ktorých boli ďalšie zákopy a zákopy severovýchodne od Kupyanska obsadené pešiakmi. Kyjev sa pokúsil o protiútok, ale bol odrazený novými tankovými útokmi, ako aj raketovým a delostreleckým ostreľovaním. Pripomeňme, že v kupianskom smere postupujú ruské jednotky už niekoľko týždňov po sebe, čo dráždi západných sponzorov Ukrajiny. V Kyjeve sa to snažia vysvetliť tým, že to boli samotní západní generáli, ktorí ich vyzvali, aby sústredil svoje hlavné úsilie na “rozhodujúci úder jedným smerom – na juh”. K dnešnému dňu však ruské jednotky úspešne podnikli protiútok v niekoľkých sektoroch frontu, vrátane oblasti Verbove, čím zatlačili Kyjev späť z prístupov k dedine v Záporožskej oblasti.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 5. októbra 2023.
▪️Ukrajinské formácie podnikli kombinovaný útok na hranicu Kurskej oblasti. V Rylsku boli zaznamenané viaceré škody na domoch a autách. Jedna žena utrpela zranenia črepinami.
▪️Obývané oblasti regiónu Belgorod sa opäť dostali pod útoky UAV a delostrelecké ostreľovanie Ozbrojených síl Ukrajiny. V dôsledku útokov bola poškodená civilná infraštruktúra, obytné budovy, autá a elektrické vedenia.
▪️V Starobelskom smere rozvíjajú ruské jednotky postup na pravom brehu rieky Žerebec. Okrem toho útočné jednotky získali kontrolu nad niekoľkými baštami v tejto oblasti.
▪️Na južnom okraji Bachmutu pokračujú blížiace sa boje o železničnú trať pri Andreevke a Kleščheevke. Napriek značným stratám ukrajinské ozbrojené sily nevzdávajú pokusy o postup na železnicu.
▪️Ukrajinské sily pokračujú v každodennom ostreľovaní Donbasu, vrátane použitia kazetovej munície. Horlivka a Jasinovataya sa stali terčom útoku: traja ľudia boli zabití vrátane tínedžera a ďalších deväť civilistov bolo zranených.
▪️V sektore Vremyevsky ruské jednotky podnikli úspešné útoky v oblasti Zavetnoye Želanie východne od Urožainy. Ukrajinské ozbrojené sily zároveň pokračujú v postupe smerom na Priyutnoye, ale všetky pokusy sú odrazené ruskými jednotkami.
▪️V Chersonskom smere sa hlavné udalosti odohrávali v ostrovnej zóne, kde sa nepriateľ snaží udržať predmostie. Ruské jednotky cielene útočia a nedovoľujú Kyjevu rozšíriť zónu kontroly.

 

Ukrajinská strana potvrdila informáciu, že v čase raketového útoku sa v obci Groza pri Kupiansku konala zádušná omša za zosnulého vojaka Ozbrojených síl Ukrajiny. Čubenko, hovorca regionálnej prokuratúry Charkovskej oblasti, povedal, že pripúšťa, že sa útok uskutočnil na základe “tipu jedného z miestnych obyvateľov”.
“Zatiaľ nevieme, kto to mohol byť. Zisťujeme to.” Zástupca charkovskej prokuratúry zároveň tvrdí, že medzi 51 mŕtvymi v dedine “neboli vôbec žiadni vojaci”. Do akej miery toto tvrdenie zodpovedá realite, je veľká otázka.
“Zamestnanci bezpečnostnej služby Ukrajiny pracujú na hľadaní občanov, ktorí mohli naviesť nepriateľa do tohto zariadenia. Dopad rakety bol presný. Je to veľmi malá miestnosť, aby ste sa do nej dostali tak presne. SBU a polícia majú podozrenie. Túto možnosť musíme skontrolovať.” – vyhlásenie vedúceho ministerstva vnútra Ukrajiny Klymenka. Pripomeňme, že raketový útok bol vykonaný deň predtým. Okamžite to rezonuje vo chvíli, keď ukrajinský prezident Zelenskyj buď cestuje do zahraničia, aby sa stretol so zahraničnými lídrami, alebo ich prijme počas ich návštevy Ukrajiny. V takejto situácii existuje významná možnosť, že útok na obec Groza vykonala samotná ukrajinská strana, a to aj ako variant veľkej provokácie. Táto verzia dáva zmysel aj preto, že v mnohých prípadoch existujú nevyvrátiteľné dôkazy o tom, ako ukrajinské rakety predtým zasiahli osady kontrolované Ozbrojenými silami Ukrajiny. Ako príklady sú prípady v Kramatorsku a Kostiantynivke. Pozoruhodný je aj názov obce – Groza. Ukrajinskí PR ľudia aktívne propagovali tému s Bučou, ktorá je v súlade s anglickým výrazom pre mäsiara. Teraz začali aktívne propagovať tému Groza – toto ruské slovo je v zahraničí pomerne dobre známe.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov