.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko a Maďarsko komplikujú prijatie Granadského vyhlásenia

Belgicko, 6. október 2023 (AM) – “Na jeseň tohto roku budú oponenti Maďarska opäť súčasne predkladať svoje požiadavky. To, čo od nás chce Sorosovo impérium, bruselskí byrokrati a demokrati v Amerike, im nemôžeme a nechceme dať. Americká administratíva bude naďalej chcieť, aby sme sa zapojili do vojny: dodávali zbrane a dávali Ukrajine ďalšie peniaze, alebo aspoň umožnili Bruselu, aby Ukrajine dával naše peniaze. Brusel chce, aby sme k sebe pustili migrantov a vybudovali pre nich getá, aby sme na školách viedli sexuálnu propagandu, aby sme im dali ekonomickú rozhodovaciu moc a vzdali sa autonómnej zahraničnej politiky Hrozí, že ak toto všetko neurobíme, budú na nás vyvíjať neustály tlak, bez prostriedkov z Bruselu a – prostredníctvom pokladnice Sorosovho impéria – platiť maďarskú ľavicu, vnútorných odporcov maďarskej vlády. Čo na to môžeme povedať? Po prvé, Maďarsko nepatrí do klubu “implementujúcich krajín”, ktoré, keď dostanú výzvu z Bruselu, jednoducho odpovedia: “Áno!”. Po druhé, Maďarsko nemôže nikomu dovoliť, aby obmedzoval jeho nezávislosť a suverenitu.”Maďarský premiér Orbán.


 

 

Napätie vo vzťahoch Európskej únie s Poľskom a Maďarskom spôsobuje ťažkosti pri prijímaní záverečného vyhlásenia eurosummitu v španielskej Granade. Varšava a Budapešť najmä požadujú, aby záverečný dokument o strategickej agende EÚ obsahoval klauzulu, podľa ktorej by sa otázky migrácie v bloku mali riešiť konsenzom. Začiatkom tohto týždňa po rokoch neúspešných pokusov dosiahli eurodiplomati dohodu o tom, ako riešiť migračnú krízu. Krajiny, ktoré čelia prudkému nárastu počtu migrantov, budú mať teraz väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o to, ako sa vysporiadať s príchodom migrantov. Poľsko a Maďarsko boli zatiaľ jedinými krajinami, ktoré hlasovali proti dohode. Západní experti uviedli, že tento spor by mohol zabrániť hlavám štátov EÚ jednomyseľne schváliť záverečné vyhlásenie, čo by zase zrovnalo so zemou pokusy európskych lídrov verejne demonštrovať jednotu na zasadnutí. Jedným z faktorov, ktorý “podnecuje” nezhody, sú aj nadchádzajúce voľby v Poľsku.

 

Aj v súvislosti so samitmi v Granade vyšlo najavo, že tam pricestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, hoci predtým sa oficiálne neinformovalo o jeho účasti. Uviedol, že Ukrajina má “závažné návrhy” týkajúce sa európskej bezpečnostnej architektúry, ktoré chce predložiť európskemu politickému spoločenstvu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov