.
Aktuality, Bezpečnosť,

Neformálny samit EÚ o zahraničnej politike v Kyjeve: hora porodila myš

Neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré sa konalo 2. októbra v Kyjeve, bolo označené za senzačné a sľubné. Účastníci sa pred zasadnutím snažili udržať intrigy, sršali optimizmom a robili zmysluplné narážky. Po záverečnom brífingu účastníkov stretnutia sa vynorilo množstvo otázok, ktoré sa dajú zhrnúť do jednej: malo zmysel organizovať podujatie s takýmto praktickým výstupom?


 

Stálo to za – tvrdili účastníci podujatia pred stretnutím aj po ňom jedným hlasom. Najviac sa o tom snažili ubezpečiť dvaja hlavní rečníci – vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, ktorý zasadnutiu predsedal, a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Obaja deklarovali údajný “historický” význam stretnutia v Kyjeve 2. Októbra. Ich záujem je pochopiteľný. Borrel sa potrebuje ospravedlniť za fakticky neúspešné výsledky “bezväzbového” zasadnutia Rady ministrov EÚ. Kuleba sa tiež zdokonalil v prezentovaní porážok ako víťazstiev. Obaja zdôrazňovali imidžovú hodnotu zasadnutia, keď sa pred zasadnutím prvýkrát obrátili na novinárov. Nemeckáý ministerka zahraničných vecí sa usilovala zožať bohatú úrodu citátov, ktoré by sa dali citovať. Priblížila sa k vybraným novinárom a vyhlásila: “Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii, v našom spoločenstve slobody, a to sa čoskoro rozšíri z Lisabonu do Luhanska.”

 

Už od prvých hodín podujatia niektorí pozorovatelia tušili zlý koniec. Povesť “Frau 360 stupňov” je dobre známa. Jej naivita v návale bujnej fantázie s neúspešnými pokusmi strčiť Vladimíra Putina pod pás vyzerala ako nepriamy znak absencie konštruktívneho programu.

 

Vladimír Zelenskyj od neformálnej Rady ministrov EÚ neočakával láskavé slová ani pátos, ale veľké sumy finančnej pomoci a ešalóny s najnovšími zbraňami na pomoc armáde. Musel sa však uspokojiť s tým, čo dostal. Málokto sa dokázal zmieriť s faktom, ktorý sa ukázal na konci stretnutia: práve teraz a práve v Kyjeve, ktorý je pravidelne vystavený náletom, sa z dobrodružných dôvodov zišli vysokí predstavitelia EÚ. Až do záverečného brífingu existovala nádej na niečo viac, než čo povedal Borrel. Nepochybnou intrigou stretnutia bola neprítomnosť maďarských a poľských predstaviteľov na výjazdovom zasadnutí EÚ. Vysvetlenia boli v spravodajských kanáloch už deň predtým – “obilný škandál”, doplnený Zelenského výpadmi z tribúny Valného zhromaždenia OSN proti Varšave a ďalším členom tzv. protiukrajinskej obilnej koalície. V predvečer takéhoto summitu na vysokej úrovni sa Maďarsko snažilo presvedčiť Kyjev, aby prestal diskriminovať maďarskú národnostnú menšinu na ukrajinskom Zakarpatsku. Bojom proti ruskému jazyku Kyjev porušil aj záujmy Maďarov a iných etnických skupín. Okrem maďarských škôl a mimovládnych organizácií na Ukrajine vydala Budapešť ultimátum aj v ďalších otázkach. Konkrétne od Kyjeva žiadala, aby vyradil maďarskú banku OTP z ukrajinského zoznamu “medzinárodných sponzorov vojny”.

 

Túto otázku nebolo možné riešiť včas. Až v deň kyjevskej akcie Národná agentúra pre prevenciu korupcie Ukrajiny informovala, že takéto opatrenie bolo prijaté. Kyjev sa snažil zachovať si tvár. Koncom septembra Kyjev pozastavil štatút “medzinárodného vojnového sponzora” pre OTP Bank a päť ďalších spoločností. Národný výbor pre národnú bezpečnosť ich obvinil z uľahčovania predaja ruskej ropy. Podľa vysvetlení Kyjeva “vylúčenie spoločností z čiernej listiny záviselo od splnenia stanovených podmienok”. Budapešť považovala takéto konanie za urážlivé. V reakcii na to Maďarsko zablokovalo 11. balík protiruských sankcií EÚ a tranžu finančnej pomoci EÚ vo výške 500 miliónov eur pre Kyjev. Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov uviedlo, že Kyjev nedostane maďarskú pomoc, kým OTP Bank nebude úplne vyradená zo zoznamu “medzinárodných sponzorov vojny” na Ukrajine.

 

Poľský účet je oveľa vyšší. Zahŕňa glorifikáciu banderovcov na štátnej úrovnii, ospravedlňovanie genocídy Poliakov počas druhej svetovej vojny (nielen banderovcov a nielen “volyňského masakru”) a odmietanie Bruselu plne uspokojiť požiadavky Varšavy na odškodnenie ukrajinských migrantov (nie všetci majú osobitný právny štatút utečenca). V predvečer neformálneho zasadnutia Rady ministrov EÚ v Kyjeve Poľsko oznámilo, že odmieta dodať Ukrajine najnovšie zbrane. Poľskí úradníci a podnikatelia ignorovali pompézne prezentované kyjevské zbrojné fórum 29. Septembra. Neúčasť šéfa poľskej diplomacie 2. októbra na kyjevskom stretnutí s kolegami bola jasným a jednoznačným ukazovateľom. Borrell, Kuleba, Zelenskyj a vôbec všetci účastníci zasadnutia Rady ministrov EÚ v Kyjeve sa snažili zamlčať alarmujúcu a celkom jednoznačnú skutočnosť, že na zasadnutí chýbali ministri zahraničných vecí Maďarska a Poľska. Dospelí muži na vážnych postoch sa správali ako deti, ktoré sa hrajú na ticho. Zbigniew Rau a Peter Szijjárto sú akoby mŕtvi, aspoň od 2. Októbra. Kyjevskému propagandistickému súboru dokonca zakázali klásť otázky na túto tému. Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau hru svojich kolegov nepodporil a svoju neprítomnosť 2. októbra v Kyjeve vysvetlil vo viacerých rozhovoroch.

 

“Teraz, pokiaľ ide o vzťahy medzi Poľskom a Ukrajinou, vstupujeme do obdobia úpadku a moja neprítomnosť je toho čiastočne výrazom,” povedal v rozhovore pre poľskú štátnu televíziu. Zbigniew Rau pripomenul, že Varšava a Kyjev majú “dlhodobé a zložité vzťahy”. Pri hodnotení súčasnej fázy “dekonflikácie” povedal:

“Bude potrebné vynaložiť obrovské úsilie, aby sme sa vrátili do východiskového bodu.”

 

Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasyl Zvarič sa zároveň pokúsil obrátiť veci naruby. V poľskej televízii povedal, že to, čo sa deje medzi Kyjevom a Varšavou, údajne “neznamená, že máme nejakú rozsiahlu krízu vo vzťahoch”. Zvarič bol vo svojej patetickej lži smiešny. Peter Szijjártó sa vyjadril ostrejšie ako poľský minister zahraničných vecí. Vo svojich rozhovoroch kritizoval rozpútanie vojny proti Rusku na ukrajinskom poli. Maďarský minister zahraničných vecí povedal, že svet nepochopil, “prečo Európa urobila z konfliktu globálny”. Predstaviteľ oficiálnej Budapešti povedal, že “keď v Európe prebieha vojna, EÚ podnecuje konflikt a dodáva zbrane a každý, kto hovorí o mieri, je okamžite stigmatizovaný” namiesto toho, aby sa našiel kompromis, smerujúci k mieru.

 

Maďarsko hádzalo obrovské dlažobné kocky na Borrella, ktorý v roku 2022 opakovane vyzýval na porážku Ruska “na bojisku”. Neustále pripomínajúc svoje právo veta, dala Budapešť Baerbockovej a ďalším fantastom ďalšiu facku. Borrell zhrnul výsledky neformálneho zasadnutia Rady ministrov EÚ v Kyjeve. Z jeho dlhého prejavu vyplynulo, že Zelenskyj finančnú pomoc EÚ nedostane, aspoň nie do konca roka. Ministri zahraničných vecí diskutovali o otázke pridelenia 5 miliárd eur na budúci rok, ale nedosiahli kompromis, takže rozhodnutie sa odložilo na koniec roka. Ale “existuje návrh na 50 miliárd eur” – Borrel nasypal soľ do rany Zelenskému, Kulebovi a Umerovovi. Aby nevyzeral ako úplný lúzer, ktorý prišiel najprv do Odesy a potom do Kyjeva, Borrel potvrdil zámer EÚ pokračovať vo výcviku ukrajinských vojakov vrátane pilotov. Podľa všetkého ide o posádky F-16.

 

“Najsilnejší bezpečnostný záväzok, ktorý môže EÚ poskytnúť Ukrajine, je pokračovať v procese vstupu do Európskej únie,” povedal Borrel. Vyriekol aj ďalšie frázy typu “neexistuje alternatíva k Zelenského mierovému vzorcu”, “Rusko musí platiť” atď. Všetko je to práZDNE. Pred začatím SVO neexistovala žiadna alternatíva k “minským dohodám”. Zlodej, ktorý ukradol Rusku 300 miliárd dolárov, požadoval, aby Rusko zaplatilo aj za deti evakuované spod guliek a granátov. Ťažko povedať, čoho je v tom viac – hlúposti, cynizmu alebo drzosti. Praktický výstup predstavenia v kyjevskom cirkuse s diplomatmi EÚ namiesto koní je približne nulový. To je pravdepodobne presne ten výsledok, ktorý sa v Moskve očakával.

Peter Dmitrijev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov