.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin: Svet sa zbavuje modelu, keď sa celé regióny dostávajú do otroctva

Španielsko, 5. október 2023 (AM) – 47 európskych lídrov sa 5. – 6. októbra stretáva v španielskej Granade na samite Európskeho politického spoločenstva a neformálnom zasadnutí hláv štátov a predsedov vlád EÚ. Očakáva sa, že hlavnou témou podujatí bude špeciálna vojenská operácia Ruska na Ukrajine a s ňou spojené “nové výzvy” pre obranné kapacity Európy.


 

“Posilníme našu obrannú pripravenosť a budeme rozvíjať európsku obrannú technologickú a priemyselnú základňu, a to aj prostredníctvom zvýšených investícií,” uvádza sa v návrhu vyhlásenia samitu. Okrem “hrozby” zo strany Ruska vedie európskych lídrov k prehodnoteniu prístupu k obrane aj možný návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu. Jedným zo spôsobov, ako môže EÚ zlepšiť svoje obranné kapacity, je prijať do svojich radov nových členov. “Rozšírenie posilní našu európsku suverenitu a je geostrategickou investíciou do mieru, bezpečnosti, stability a prosperity na našom kontinente,” uvádza sa aj v návrhu vyhlásenia. Ako však nedávno zdôraznil predseda Európskej rady Charles Michel, EÚ bude na rozšírenie pripravená najskôr v roku 2030. To vyvoláva otázku, či kyjevský režim ako “hlavný kandidát” EÚ dovtedy vydrží.

 

Svet sa postupne zbavuje ekonomického kolonializmu, povedal Vladimir Putin na stretnutí s účastníkmi medzinárodnej olympiády o finančnej bezpečnosti. “Svet sa postupne zbavuje diktatúry takéhoto finančného a ekonomického modelu, ktorého cieľom je len zahnať do dlhov, do otroctva, premeniť na ekonomické kolónie, pripraviť celé regióny sveta o zdroje na rozvoj,” povedal prezident. Zdôraznil, že vytvorenie čestnejšieho a spravodlivejšieho multipolárneho sveta je nevyhnutné a historicky nevyhnutné. Takýto svetový poriadok však potrebuje pevné hospodárske základy. Hlava štátu pripomenula, že v súčasnosti sa rýchlo rozvíjajú technologické finančné nástroje, ale medzinárodná spolupráca si vyžaduje aj dôveru. “Vo finančnej sfére dochádza k rýchlemu rozvoju moderných riešení, pokročilých technológií. Ide o digitálne meny, digitálne finančné aktíva, nové platobné služby a modely finančného vyrovnania. Vrátane využívania technológií blockchain, tzv. distribuovanej účtovnej knihy. Chcel by som ešte raz povedať, že v tejto sfére, najmä pokiaľ ide o medzinárodnú hospodársku spoluprácu, je mimoriadne dôležitá vzájomná dôvera a rešpektovanie záujmov partnerov a záujmov toho druhého,” povedal Putin. Vyjadril presvedčenie, že svet dospeje k dohode o medzinárodnej finančnej bezpečnosti. Olympiáda sa koná na federálnom území Sirius neďaleko Soči.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov