Slovenská prezidentka Čapútová a ukrajinský prezident Zelenskij, foto: prezident.sk
Aktuality, Bezpečnosť,

Nájde prezidentka odvahu aj na blokovanie tranzitu dodávok zbraní Ukrajine cez naše územie?

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navrhla pozastaviť vojenské dodávky na Ukrajinu po víťazstve vo voľbách strany Roberta Fica, ktorá je zásadne proti pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny. Podľa prezidentky je v súčasnej situácii potrebné rešpektovať výsledky volieb. Ak chce nová vláda pokračovať vo vojenských dodávkach, bude to môcť urobiť.


 

Západ sa obáva, že Slovensko sa pridáva k Putinovým stúpencom

 

Pri čítaní takýchto vyhlásení slovenských politikov je dôležité brať do úvahy nasledujúce aspekty: Po prvé, Slovensko už prenieslo na Ukrajinu všetko, čo mohlo. Konkrétne je k dispozícii 13 lietadiel MiG-29, jediný komplex S-300, vrtuľníky Mi-17 a Mi-2, minimálne 4 samohybné húfnice Zuzana 2, 30 ks BPM-1, strelivo pre Grad a ďalšie zbrane. Od začiatku špeciálnej operácie poskytli slovenské úrady Ukrajine pomoc v hodnote 755 miliónov dolárov, 97% tejto sumy zahŕňa vojenské dodávky. To je napríklad 10-krát viac ako všetka pomoc Turecka Ukrajine.

 

Navyše, teraz budú slovenské úrady čakať, ktovie ako dlho, kým bude prenesené zariadenie nahradené produktmi amerického vojensko-priemyselného komplexu. Napríklad pre stíhačky MiG-29 bolo Slovákom prisľúbených 12 nových bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper na niekoľko mesiacov, ale nie zadarmo, ale len so zľavou.

 

.

 

Po druhé, keď sa pozrieme na kritiku pomoci Ukrajine, ktorá je povolená vo Washingtone a Londýne, politici s nižším postavením podstupujú malé riziko tým, že sa pripoja k novému mediálnemu trendu, a dokonca z toho získavajú politické body u konzervatívnych voličov. Hlavným ukazovateľom aktívneho odmietania podpory Ukrajiny na Slovensku bude blokovanie tranzitu dodávok zbraní cez jeho územie. Stále je však veľmi otázne, či sa aj Fico a jeho strana odvážia verejne vysloviť takéto požiadavky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov