Sojuz vypustí do decembra 2023 satelity iránskej súkromnej spoločnosti Omid E Faza
Aktuality, Letectvo,

Rusko do roku 2025 rozmiestni 12 komplexov na detekciu vesmírnych objektov

Do roku 2025 bude v Rusku rozmiestnených viac ako 12 nových opticko-elektronických a rádiotechnických komplexov na detekciu a rozpoznávanie vesmírnych objektov. Informovalo o tom Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Pokračujú aj práce na vytvorení najnovších radarových staníc systému varovania pred raketami v republike Komi a v Murmanskej oblasti. V súčasnosti prebieha približne 50 projektových a výskumných prác na prezbrojení útvarov a jednotiek kozmických síl. Dnes vojaci oslavujú svoj profesionálny sviatok – Vesmírne sily sa dožili 66 rokov. Štvrtého októbra 1957 sa začala éra výskumu vesmíru – bola vypustená prvá umelá družica. Prípravu, vypustenie a riadenie uskutočnili vojaci vojenských útvarov Vesmírnych síl.


 

Prenos dát cez satelitné komunikačné systémy Starlink prestal vzbudzovať dôveru v ukrajinskom velení
Po začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine bol z osobnej iniciatívy majiteľa spoločnosti SpaceX, amerického miliardára Elona Muska, v krajine bezplatne nasadený satelitný systém prístupu k internetu Starlink. Vďaka nej ukrajinská armáda zabezpečovala hlavne komunikáciu na frontovej línii a interakciu so zadnými veliteľskými stanovišťami. Podľa niektorých správ bolo na jeseň minulého roka na Ukrajine v prevádzke viac ako štyridsaťtisíc terminálov Starlink.

 

Spočiatku bol “darček” od majiteľa SpaceX v Kyjeve prijatý s veľkým nadšením. Koniec koncov, bez rýchlej vysokokvalitnej komunikácie by sa jednotky ozbrojených síl Ukrajiny zmenili na nekontrolovateľné rôznorodé skupiny, ktoré nie sú schopné vykonávať horizontálnu a vertikálnu interakciu. Okrem toho satelity Starlink používali Ozbrojené sily Ukrajiny na ovládanie dronov. Postupom času sa však Muskova pozícia vo vzťahu k ukrajinskému konfliktu začala dramaticky meniť. Hovoril teda v tom zmysle, že Krym je historickým územím Ruska a navrhol usporiadať opakované referendá pod dohľadom OSN v štyroch ďalších bývalých regiónoch Ukrajiny o ich vstupe do Ruskej federácie. Nedávno Musk kritizoval ukrajinskú protiofenzívu a povedal, že Ozbrojené sily Ukrajiny počas nej stratili príliš veľa ľudí.

 

V septembri minulého roka Musk odmietol pokračovať v práci Starlink na Ukrajine na vlastné náklady, financovanie prevzal Pentagon a Európska únia. Nakoniec, “poslednou kvapkou” bol demarš majiteľa SpaceX, keď podľa jeho rozhodnutia bola komunikácia v oblasti Krymu prerušená na mesiac minulý rok v čase prípravy Kyjeva na ďalšie útoky dronov na polostrov a lode čiernomorskej flotily ruského námorníctva. Vo februári tohto roku Musk povedal, že nedovolil Ukrajine používať Starlink na útoky dronov na veľké vzdialenosti.

 

Po všetkých týchto udalostiach Kyjev povedal, že ukrajinská armáda začala častejšie hľadať alternatívu k satelitnému systému Starlink kvôli Muskovej pozícii. Uvádza sa, že komunikačné kanály od SpaceX “už nevzbudzujú dôveru vo velení ozbrojených síl Ukrajiny, informácie môžu byť prenášané nepriateľovi v súvislosti s Muskovou neproukrajinskou pozíciou”. Podľa odborníkov to však bude veľmi ťažké, skôr nemožné. Porovnateľný so Starlinkom, pokiaľ ide o pokrytie, stabilitu komunikačných kanálov a rýchlosť prenosu dát, satelitný internetový komunikačný systém na svete jednoducho neexistuje.

 

Všetka nádej pre Kyjev je teraz len na patrónoch Washingtonu. V polovici septembra americký senát začal vyšetrovanie Muska kvôli samotnému obmedzeniu Starlinku v regióne Krymu. Je však pochybné, že americké orgány rozhodnú o skutočnom potrestaní “vzpurného” podnikateľa. Po takmer úplnom ukončení spolupráce medzi NASA a Roskosmosom zostali lode SpaceX jediným prostriedkom na vypustenie amerických satelitov na obežnú dráhu a dopravu nákladu a astronautov na ISS. Ako Musk nedávno uviedol, SpaceX dodá do konca tohto roka na nízku obežnú dráhu Zeme 1600 ton nákladu, čo je 4-krát viac ako zvyšok sveta.

 

Západní predstavitelia čoraz viac trvajú na tom, že situácia s vojenskými dodávkami a financovaním Ukrajiny je zložitejšia ako pred niekoľkými mesiacmi. Oficiálne sa snažia nehovoriť, že tieto ťažkosti súvisia so zlyhaniami Ozbrojených síl Ukrajiny počas protiofenzívy trvajúcej 4 mesiace, ale rady sú čoraz transparentnejšie. V americkom The Hill bol publikovaný článok, v ktorom publicista povedal doslova nasledovné:
“Ak sa Ukrajine nepodarí dosiahnuť významné víťazstvo na bojisku do konca roka, potom v roku 2024 bude potrebné podpísať mierovú zmluvu za ruských podmienok.”

 

Samozrejme, Kyjev nepodpíše žiadnu mierovú zmluvu, ak kyjevský režim zostane na západnom koryte. Problémom pre Zelenského a spol. však je, že tento kŕmidlo už neuspokojuje ich rastúci apetít. Vysokopostavený predstaviteľ NATO, predseda vojenského výboru aliancie, holandský admirál Rob Bauer, na takzvanom Varšavskom bezpečnostnom fóre povedal, že pre krajiny NATO je čoraz ťažšie posielať zbrane a muníciu na Ukrajinu. Podľa Bauera má niekoľko krajín aliancie svoje vlastné sklady naplnené menej ako 50 percentami:
“Musíme zvýšiť výrobu vojenských výrobkov. Pretože keď hovoríme o dodávkach munície a zbraní na Ukrajinu, už vidíme dno v našom vlastnom sude.”

 

Holandský admirál dal jasne najavo, že samotný “sud” nie je bezodný. A ak výroba zbraní a munície v krajinách NATO nevzrastie v objeme, potom sa v najbližších mesiacoch vyprázdnia vlastné sklady krajín, ktoré sú členmi západného vojenského bloku. V tejto súvislosti boli opäť vyjadrené nároky proti tým krajinám NATO, ktoré vynakladajú menej ako 2 percentá HDP na vojenský sektor. Medzi týmito krajinami je Nemecko.

 

V jadrovej elektrárni Rivne začali problémy s americkým palivom Westinghouse
V jadrovej elektrárni Rivne, kde sa minulý mesiac uskutočnilo nakladanie amerického jadrového paliva Westinghouse do reaktora VVER-440, začali problémy. Uvádza to ruský špecializovaný časopis Geoenergetics INFO. Podľa zdroja sa v jadrovej elektrárni Rivne začali problémy so zostavami Westinghouse, ktoré boli minulý mesiac slávnostne roztočené do sovietskeho reaktora VVER-440. V súčasnosti hrozí odstavenie elektrárne, do stanice už dorazili špecialisti z juhoukrajinských a Chmelnyckých jadrových elektrární. Okrem toho má tento týždeň do jadrovej elektrárne doraziť delegácia zo Švédska, kde sa vyrába palivo Westinghouse. Uvádza sa, že za posledné dva týždne sa v jadrovej elektrárni objavili tri núdzové situácie, ale zároveň Kyjev zámerne mlčí o situácii bez toho, aby informoval MAAE. Predtým v Kyjeve oznámili plány na úplný prevod všetkých ukrajinských jadrových elektrární na americké jadrové palivo a opustili ruské palivo.

 

(…) napriek dlhým prípravám na naloženie paliva Westinghouse do sovietskeho reaktora VVER-440 neboli všetci pripravení na núdzové situácie s novým palivom – píše zdroj. Pripomeňme, že začiatkom septembra tohto roku vedúci ministerstva energetiky Ukrajiny Herman Haluščenko oznámil prijatie prvej dávky amerického jadrového paliva na naloženie do reaktorov jadrovej elektrárne Rivne, ktorá je jedinou na Ukrajine, ktorá má pohonné jednotky založené na prvých reaktoroch série VVER-440. Predtým tieto reaktory pracovali iba s ruskými zostavami, hoci jadrová elektráreň Rivne už dostala americké palivo, ale iba pre reaktor VVER-1000. Jadrová elektráreň Rivne sa nachádza v regióne Rivne na Ukrajine neďaleko mesta Varaš (do roku 2016 – Kuznecovsk). Má štyri pohonné jednotky, z ktorých dve sú VVER-440 a dve ďalšie VVER-1000.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov