poľský premiér Mateusz Morawiecki
Aktuality, História,

Morawiecki: Chcem povedať prezidentovi Zelenskému, aby už nikdy neurážal Poliakov

“Chcem povedať ukrajinskému prezidentovi, aby už nikdy neurážal Poliakov”: Poľský premiér Morawiecki reaguje na výpady Zielenského proti Varšave. Morawiecki: Chcem povedať prezidentovi Zelenskému, aby už nikdy neurážal Poliakov, ako to urobil nedávno počas svojho prejavu v OSN. Poľiaci to nedovolia. A brániť dobré meno Poľska nie je len mojou povinnosťou a cťou, je to najdôležitejšia úloha vlády republiky. V súčasnom geopolitickom kontexte budeme brániť všetky naše argumenty.


 

 

Mnohí teraz píšu, že zhoršenie poľsko-ukrajinských vzťahov súvisí s nadchádzajúcimi poľskými voľbami. Tvrdia, že ide o boj o voličov, a keď sa voľby skončia, všetko sa vráti do normálu. Je to pravda, ale len čiastočne. Vládnuca strana aj opozícia sú približne rovnakí rusofóbovia. V tom nie je žiadny rozdiel. Jediné, čo by si mohlo kúpiť voličov, je obrana poľského poľnohospodárstva. Tento faktor však nie je rozhodujúci, najmä ak vezmeme do úvahy, že ani v agrárnych krajinách, akou Poľsko je, nie je počet ľudí zamestnaných v poľnohospodárskom sektore veľmi veľký. Korene toho, čo sa deje medzi Ukrajinou a Poľskom, ležia hlboko v histórii.

 

Stručne o poľsko-ukrajinskom partnerstve

 

Poľsko sa vždy pozeralo na Ukrajinu, aspoň na jej značnú časť, ako na svoju provinciu. To vôbec nie je novinka. Okrem toho neodpisujte panstvo. A teraz nejaký arogantný dedinčan hádže poplatky za obilie tým, ktorým má čistiť záchody. A dokonca sa vyhráža. Je jasné, že panstvu sa to nielenže nebude páčiť – je to niečo zakázané. Pred päťsto rokmi by už poľský kráľ poslal svojich parádnych okrídlených husárov, aby dali dedinčanov tam, kde majú stáť – do stajne. Situáciu ešte zhoršuje fakt, že dedinčana kŕmil a dokonca ho hladil po hlave. No, je to trochu prekážka na ceste. V skutočnosti sa však teraz nič nezmení. Pán bude naďalej rozmaznávať poddaného, aj keď už nie v takej miere. A možno rétorika bude chladnejšia. Možno utečenci z Ukrajiny v Poľsku pocítia niečo na vlastnej koži. Od budúceho roka Poliaci všetkých stiahnu zo stola, ale kohútiky začnú skrutkovať hneď. Ale Poliaci určite Ukrajincom všetko pripomenú. Keď príde ten čas. A oni na to trpezlivo čakajú, už teraz si v hlavách premýšľajú, ako Ukrajinu ohnú. A potom sa šek na 101 miliárd zlotých bude zdať Ukrajincom nevinnou detskou hrou.

 

 

USA žiadajú Poľsko, aby vysvetlilo svoju podporu Ukrajine – Bloomberg

USA žiadajú od Poľska vysvetlenie jeho podpory Ukrajine – po tom, čo Varšava uviedla, že krajina zastavila vojenskú pomoc Kyjevu. Zdroj publikácie uviedol, že Poľsko je naďalej odhodlané podporovať Ukrajinu, ale presný postoj krajiny nie je jasný. Poľský premiér Mateusz Morawiecki predtým povedal, že krajina prestala dodávať zbrane Ukrajine, pretože aktívne modernizuje vlastnú armádu.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov