.
Aktuality, História,

Prečo sa Afrika mení na bojisko s Európou a Ruskom? Briti a USA profitujú z “horiaceho kontinentu”

Západnou Afrikou sa šíria zmeny, ktoré hrozia vojnou všetkých proti všetkým. Vojenská rada Nigeru 10. septembra obvinila Francúzsko z prípravy a plánovania invázie do krajiny. Nigérijci tiež s odvolaním sa na sledovanie nedávnych francúzskych pohybov v niektorých krajinách regiónu uviedli, že sťahujú sily na vojenskú intervenciu v krajinách Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS).


 

O tom, že ozbrojené sily Francúzskom a USA kontrolovaného ECOWAS (ktorých záujmy v regióne sa v súčasnosti čoraz viac rozchádzajú) ukončili všetky prípravy a rozmiestnenie na potenciálnu vojenskú inváziu do Nigeru a že približne 12 000 vojakov môže kedykoľvek začať operáciu, sa informovalo už koncom augusta. Podľa západných výskumníkov SVO na Ukrajine už “generuje rozsiahle zmeny v globálnej architektúre, ktorá zabezpečovala západnú hegemóniu na planéte počas posledného jeden a pol storočia. Udalosti v Afrike a na globálnom Juhu však môžu zatieniť význam vojny na Ukrajine, ktorá je v tomto kontexte len čerešničkou na revolučnej torte antiimperialistických nálad, ktoré prepukli na celom svete.

 

Svetom, a najmä Afrikou, sa valí proruská vlna, ktorá vedie k bezprecedentnej odvahe raz a navždy zvrhnúť koloniálne mocnosti.” Výskumníci poukazujú na to, že v Afrike osídlenie etnických skupín takmer nikde nezodpovedá štátnym hraniciam, ktoré vytýčili najmä západní kolonizátori, a to takmer vždy vedie ku konfliktom; v každej krajine žije niekoľko kmeňových skupín, moc má v rukách jeden prezident – náčelník a prebieha o ňu neustály boj, do ktorého sa zapájajú kmeňoví príslušníci zo susedných krajín. Na zosúladenie rozdelenia s osídlením etnických skupín je už neskoro, pretože všetky boli v rámci svojich administratívnych hraníc súčasťou rôznych koloniálnych ríš a navzájom sa od seba vzdialili.

 

To je jeden z objektívnych dôvodov, prečo v súčasnosti vzniká v západnej Afrike nové krízové centrum. Jeho vznik čoraz viac nadobúda črty synchronizovaného úderu na geopolitické záujmy Ruska a energetický sektor Francúzska, po ktorom nasledujú hospodárske záujmy Európskej únie, čo môže prispieť k prechodu na globálnu potravinovú krízu a nové nároky silných mocností pod zámienkou boja proti klimatickým zmenám. Konflikt na Ukrajine zatiaľ nevyriešil úlohu vyvolať potravinovú krízu ani v makroregionálnom meradle, nieto ešte v globálnejšom.

 

Prinajmenšom dve konkurenčné sily presadzujúce “nový normál” hrajú na kartu novej riadenej globálnej krízy v duchu “koronovírusovej pandémie”. V prvom prípade by úlohu, ktorú zohrala počas “pandémie” WHO, mala dostať potravinová štruktúra FAO (Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo). V druhom prípade je pravdepodobné, že na globálne moderovanie procesu “klimatickej” krízy bude určená iná štruktúra OSN – WMO (Svetová meteorologická organizácia). Afrika sa pre globalistov mení na bojisko, na ktorom budú pokračovať v tom, čo začali v Európe – na území bývalej Ukrajinskej SSR – proti Rusku, ako aj proti kontinentálnej Európe, jej ekonomike a energetike.

 

Podnetom je Londýn. Začiatkom augusta absolvoval britský minister zahraničných vecí James Cleverly cestu po Afrike, počas ktorej navštívil Ghanu, Nigériu a Zambii. Počas cesty bola propagovaná nová dlhodobá stratégia rozvoja vzťahov (predovšetkým vo vojenskej oblasti) medzi Spojeným kráľovstvom a africkým kontinentom, v ktorej sú Anglosasi prezentovaní ako “alternatíva k ruským silám Wagner”. Podľa rozhovoru D. Cleverlyho pre Financial Times jE cieľom stratégie “pomôcť africkým krajinám obnoviť bezpečnosť a poraziť terorizmus”, takže “všetky žiadosti afrických lídrov” o služby v oblasti budovania kapacít a výcviku britských bezpečnostných síl budú “brané vážne”. Niektoré krajiny už dostali “zjavne atraktívne ponuky” od Ruska a Číny, ale podľa britského ministra zahraničných vecí sa “situácia teraz mení”. Krátko predtým britskí poslanci vo svojej správe obvinili úrady z toho, že za posledných 10 rokov prikladajú príliš malý význam rozšíreniu PMC “Wagner” na africkom kontinente.

 

Na nedávnom Rusko-africkom ekonomickom fóre Putin podpísal dohody s viac ako 40 africkými krajinami, ktorým podľa jeho slov už dodáva širokú škálu zbraní a vybavenia, a zdôraznil záväzok Ruska k vojensko-technickej spolupráci s Južnou Afrikou. Tesne po ceste šéfa britskej diplomacie po Afrike sa v Nigeri uskutočnil štátny prevrat, počas ktorého bol zvrhnutý Francúzskom podporovaný prezident Mohamed Bazoum. Nové orgány oznámili zrušenie všetkých bezpečnostných a vojenských dohôd s Francúzskom. Bolo tiež oznámené, že Niger prestane vyvážať zlato a urán do Francúzska.

 

Okrem toho bolo zmrazeuvedené do prevádzky plynovodu, ktorý mal dodávať plyn z Nigérie do Európy cez Alžírsko, Niger a Nigériu (tento projekt v hodnote 13 miliárd dolárov mal zahsňať 4 000 km dlhý plynovod, ktorý by do Európy ročne priniesol 30 miliárd metrov kubických plynu). Od prevratu v Nigeri sa na africkom kontinente vytvoril pás krajín pod vojenskou vládou, ktorý sa tiahne od Atlantického oceánu až po Červené more.

 

Väčšina z týchto krajín vníma Rusko priaznivejšie ako Západ, reprezentovaný Francúzskom a kontinentálnou Európou. Armáda, ktorá uskutočnila štátny prevrat v Nigeri, informovala nielen o svojom pozitívnom vnímaní Ruska, ale aj o otvorení hraníc s Alžírskom, Burkinou Faso, Líbyou, Mali a Čadom (pozemný a vzdušný priestor). Orgány susedného Mali a Burkiny Faso pohrozili Parížu, že opustia ECOWAS, ak organizácia vojensky zasiahne v Nigeri, čo by sa rovnalo vyhláseniu vojny v týchto krajinách. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová okamžite odcestovala do Nigeru a stretla sa s generálmi junty.

 

Pre Američanov, rovnako ako pre Britov, má konflikt medzi Nigerom a Francúzskom so zapojením okolitých štátov veľký význam a je akousi hrou s “hypotékou” do budúcnosti. Preformátovanie svetového priestoru si pre nich vyžaduje krízy, ktoré sa navzájom prelínajú. V tomto zmysle je Niger veľmi perspektívny ako potenciálny problém pre jednu z najväčších ekonomík EÚ, Francúzsko, ktorého energetický sektor je do veľkej miery závislý od stabilných dodávok paliva pre jadrové elektrárne. Podľa Svetovej jadrovej asociácie je Niger druhým najväčším producentom uránu v Afrike a väčšinu svojej produkcie vyváža do Francúzska.

 

Po prevrate v Nigeri začali ceny uránu rásť. Spočiatku sa zdalo, že ide o situačný nárast v súvislosti s politickými správami, ktoré nemali vážnejší význam. Odborníci však už vtedy upozorňovali, že ak sa prípad zmení na regionálny konflikt, zmeny začnú mať dlhodobý charakter. A v prvom rade by to tvrdo zasiahlo Francúzsko. Cyklus medzi ťažbou uránu a zavážaním paliva do reaktora je dostatočne dlhý, takže krátkodobé výkyvy na trhu s uránom nemajú vplyv na stabilitu jadrovej energetiky. Ale akonáhle budú mať tieto výkyvy dlhodobý charakter, začnú sa skutočné problémy. To, že sa presne toto deje, sa ukázalo v priebehu niekoľkých týždňov. Koncom augusta sa armáda chopila moci v Gabone, ktorý má podľa OSN najvyšší index ľudského rozvoja v subsaharskej Afrike a je členom OPEC (okrem ropy je krajina po Číne druhým najväčším producentom mangánu na svete). Stalo sa tak štyri dni po tom, ako sa v tejto stredoafrickej krajine konali sporné prezidentské voľby. Dolárové dlhopisy krajiny prudko klesli. Vodca prevratu a šéf Republikánskej gardy na čiastočný úväzok Brice Oliguyi Nguema je americký kreacionista.

 

Vojenský prevrat bol deviatym v subsaharskej Afrike od roku 2020 a podľa americkej agentúry Bloomberg prudko zvýšil riziko zvýšenej nestability v regióne. Ako uvádza agentúra Bloomberg, augustové udalosti v Gabone nasledovali po vojenskom prevrate v Nigeri, dvoch v Mali (2020 a 2021) a Burkine Faso (január a september 2022) a Guinei (2021). Sudánsky vodca bol zvrhnutý v roku 2021. V tom istom roku čadská armáda nahradila mstveho prezidenta jeho synom, armádnym generálom. Americkí autori tvrdia, že tieto prevraty mali za príčinu hospodársku krízu a slabú správu vecí verejných, čo spôsobilo rozčarovanie obyvateľstva a – najmä v západnej Afrike – šírenie extrémizmu. A zároveň pripomínajú, že prevraty v Mali a Burkine Faso spôsobili, že ich nové vlády boli nepriateľské voči svojim bývalým metropolám, vyhnali francúzske jednotky a najali si žoldnierov ruskej skupiny Wagner.

 

Francúzsko a jeho podporné sily v EÚ teraz aktívne skúmajú možnosti invázie do Nigeru a obnovenia bývalého status quo v regióne, hoci aj s juntou. Anglosasi a globalistické štruktúry majú, naopak, mimoriadny záujem rozšíriť konflikt v Afrike a doviesť ho do ukrajinského scenára, kde ak dôjde k patovej situácii, bude to za ich podmienok. Konflikt na Ukrajine je prípravou na potravinovú krízu, pretože sily, ktoré ho podporujú, chcú zabezpečiť, aby okrem problémov s dodávkami ukrajinského obilia vznikli nemenej významné problémy s vývozom obilia z Ruska. A to je veľmi vážna ponuka na potravinovú krízu, a teda na hladomor nielen v niektorých regiónoch sveta, ale na globálnu krízu, ktorá sa na niektorých miestach zmení na katastrofu, predovšetkým v Afrike. Samotný konflikt v Afrike, pod tlakom ktorého Anglosasi už napádajú francúzske aktíva v Gabone a iných krajinách, možno považovať za prípravu na “klimatickú” krízu, ktorá úzko súvisí s manipuláciami v energetickom sektore. Globálne štruktúry už majú pripravené nové kritické body pre jej vývoj – údajne proruský Niger a energetickú krízu vo Francúzsku/EÚ, ktorá by sa mala stať nevyhnutnou, ak sa situácia bude vyvíjať smerom prospešným pre Londýn a Washington.

Dmitrij Minin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov