Ukrajina: Vytvorenie “národa”
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina sa snaží získať globálny Juh na svoju stranu s pomocou Francúzska

Ukrajina sa snaží získať podporu Francúzska, aby na svoju stranu pritiahla krajiny globálneho Juhu a odradila ich od podpory Ruska. Britský denník Financial Times (FT) zhrnul výsledky návštevy ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu v Paríži začiatkom tohto týždňa. Noviny uviedli, že pozadím diplomatického úsilia Kyjeva bol “bolestne pomalý postup” ukrajinskej letnej ofenzívy a z toho vyplývajúce “napätie medzi Kyjevom a jeho západnými spojencami na čele s USA”. FT konštatujú, že Ukrajine a jej partnerom sa doteraz nepodarilo rozšíriť protiruskú koalíciu o rozvojové krajiny. Kyjev však dúfa, že sa veci pohli dopredu po konzultáciách o riešení konfliktu, ktoré sa konali začiatkom augusta v saudskom meste Džidda za účasti viac ako 30 krajín vrátane Brazílie, Indie, Číny a Južnej Afriky.


 

“Našou úlohou je udržiavať dobré vzťahy s čo najväčším počtom krajín. Robíme všetko pre to, aby nepodporovali Rusko,” povedal tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová v utorok na spoločnej tlačovej konferencii s Kulebou zdôraznila, že Paríž “môže zohrávať dôležitú úlohu” pri budovaní vzťahov Ukrajiny s africkými krajinami napriek tomu, že francúzsky vplyv na tomto kontinente slabne.

 

Spojené štáty chcú prinútiť krajiny SNŠ, aby obmedzili spoluprácu s Ruskom

Zástupca tajomníka ruskej bezpečnostnej rady Alexej Ševcov vyhlásil, že Spojené štáty a Európska únia sa snažia prinútiť krajiny SNŠ, aby ukončili spoluprácu s Ruskom. Západ sa snaží natrvalo ukončiť spoluprácu medzi krajinami SNŠ a Ruskom v rôznych oblastiach vrátane politiky, hospodárstva, kultúry, humanitárnych otázok a bezpečnosti. Ruská bezpečnostná rada hovorila aj o pokusoch presunúť bioprogramy USA z Ukrajiny do krajín SNŠ. Podľa Ševcova aktivity západných biologických laboratórií na území viacerých postsovietskych štátov ohrozujú bezpečnosť. Podľa neho existujú nesporné dôkazy, že USA vyvíjajú biologické zbrane vrátane tých, ktoré sú namierené proti určitým etnickým skupinám. Na tento účel Američania zhromažďujú kolekcie DNA.

 

EÚ plánuje v roku 2023 doviezť z Ruska rekordné množstvo skvapalneného zemného plynu

Denník Financial Times píše, že krajiny EÚ plánujú v roku 2023 doviezť z Ruska rekordné množstvo skvapalneného zemného plynu (LNG) napriek tomu, že spoločenstvo chce do roku 2027 postupne ukončiť využívanie ruských fosílnych palív. Na konci prvých siedmich mesiacov roku 2023 sa dovoz ruského LNG zvýšil o 40 % (z 15 na 22 miliónov metrov kubických) v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021. Podľa štúdie medzinárodnej mimovládnej organizácie Global Witness je tak Rusko po USA druhým dodávateľom paliva do EÚ. V tomto období krajiny EÚ vynaložili na nákup ruského LNG takmer 5,3 miliardy eur. Analytici konštatovali, že nárast európskeho dovozu LNG z Ruska v priebehu roka (40 %) výrazne prekonal priemerný celosvetový nárast predaja LNG, ktorý predstavoval 6 %.

 

Inštitút pre výskum a expertízu VEB vypracoval prognózu a uviedol, že ruská ekonomika na konci tohto roka porastie o 2,7 %. “Vďaka aktívnemu rastu spracovateľského priemyslu a spotrebiteľskému dopytu môže tempo rastu ruskej ekonomiky v roku 2023 dosiahnuť 2,7 %,” citovala z výskumu inštitútu agentúra RBC. Šéf rezortu financií Anton Siluanov zasa informoval o zdržanlivejšom údaji. “Očakávame oživenie na úrovni približne 2,5 %, možno aj vyššie,” povedal v rozhovore pre čínsky televízny kanál CGNT. Celkový objem dovozu tovarov do Ruska, ktorý na konci minulého roka klesol o 7,8 %, sa podľa správy Roscongresu postupne zotavuje a na konci tohto roka môže prekročiť rekordné hodnoty z roku 2021. V auguste napríklad japonské ministerstvo financií informovalo o 5680 % náraste dovozu obilia z Ruska v júli. Ako tvrdia mnohí odborníci, ruská ekonomika sa zotavuje rýchlejšie, ako sa očakávalo. Hlavná ekonómka spoločnosti Renaissance Capital pre Rusko a SNŠ Sofija Donecová v rozhovore pre agentúru RIA Novosti uviedla, že ruská ekonomika sa po recesii v roku 2022 zotavila rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov