.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britský parlament po prvýkrát v oficiálnom dokumente nazýva Taiwan “nezávislou krajinou”

Veľká Británia, 31. august 2023 (AM) – Si Ťin-pching sa pravdepodobne nezúčastní na samite G20 v Indii, krajinu bude zastupovať premiér Li Kche-čchiang – Reuters s odvolaním sa na zdroje. Informácie o dôvodoch možnej neúčasti čínskeho lídra na samite sa neuvádzajú. Samit v Indii sa považoval za miesto možného stretnutia Si Ťin-pchinga s Bidenom, ktorý svoju účasť potvrdil.


 

Britský parlament po prvýkrát v oficiálnom dokumente nazýva Taiwan “nezávislou krajinou” v súvislosti s návštevou ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Cleverlyho v Číne – uviedlo Politico. Novú formuláciu prijal v správe, ktorú v stredu zverejnil Výbor pre zahraničné veci Dolnej snemovne.

“Taiwan je už nezávislou krajinou pod názvom Čínska republika. Taiwan má všetky potrebné atribúty štátnosti vrátane stáleho obyvateľstva, vymedzeného územia, vlády a schopnosti nadväzovať vzťahy s inými štátmi – chýba mu len väčšie medzinárodné uznanie.”

uvádza sa v správe výboru. Predsedníčka výboru Alicia Kearnsová z vládnucej Konzervatívnej strany uviedla, že je to prvýkrát, čo sa v správe britského parlamentu objavilo takéto vyhlásenie.

“Uznávame postoj Číny, ale my ako [výbor pre zahraničné veci] ho neakceptujeme,” povedala Kearnsová. “Je nevyhnutné, aby sa minister zahraničných vecí pevne a hlasno postavil za Taiwan a jasne povedal, že sa budeme zasadzovať za právo Taiwanu na sebaurčenie.” Správa výboru kritizovala vládu za nedostatočnú odvahu pri podpore Taiwanu a naliehala na úradníkov, aby spolu so spojencami začali pripravovať sankcie, ktoré by Peking odradili od vojenských akcií a hospodárskej blokády ostrova, ktorý dodáva 90 % najmodernejších polovodičov na svete.

“Spojené kráľovstvo by mohlo nadviazať užšie vzťahy s Taiwanom, ak by nebolo príliš opatrné, aby neurazilo [Komunistickú stranu Číny],” uviedol výbor.

“Spojené kráľovstvo by malo uvoľniť obmedzenia, ktoré si samo stanovilo, pokiaľ ide o to, kto môže komunikovať s taiwanskými predstaviteľmi. USA a Japonsko ukázali, že komunikácia je možná aj na najvyšších úrovniach.”

 

Protičínski jastrabi dúfajú, že zmaria akýkoľvek pokus o rokovania o zmiernení napätia s Kráľovstvom stredu. V čase, keď šéf MZV James Cleverly po prvýkrát po piatich rokoch navštívil Čínu, Dolná snemovňa predložila správu, ktorá de facto uznáva nezávislosť Taiwanu. Samozrejme, o oficiálnom uznaní nemôže byť ani reči. V súčasnosti sa počet krajín, ktoré uznávajú nezávislosť Taiwanu, znížil z 22 na 13. Ale aj takáto formulácia vopred ukončuje snahy britských obchodných elít o udržanie pracovných vzťahov s Čínou v podmienkach studenej vojny s USA. A na Cleverlyho pokusy presvedčiť Čínu, aby zrušila sankcie voči britským poslancom.

 

Peking navštívila aj americká ministerka obchodu Gina Raimondová rýchlo obvinila kráľovstvo stredu, že sa stáva “neinvestovateľným” pre americké podniky. Hoci k tomu viedla americká obchodná vojna a jastrabia rétorika vo Washingtone, ktorá odrádza investorov od investovania v Číne. Raimondová tiež vyzvala Čínu, aby jednostranne zrušila sankcie a vývozné obmedzenia na výrobky amerických spoločností. Tvrdí, že to poskytuje čínskym podnikom netrhovú výhodu. Ministerstvo obchodu USA však zo svojej strany žiadne sankcie neodstráni – odôvodňuje to tým, že boli prijaté v záujme národnej bezpečnosti, a nie preto, aby poskytli americkým spoločnostiam výhodu. Vo všeobecnosti je to inak, to musíte pochopiť.

 

Vyzerá to tak, že cesty Cleverlyho a Raimondovej sa skončia rovnako neúspešne ako nedávne návštevy ministra zahraničných vecí Blinkena a Janet Yellenovej. USA – podobne ako Čína – do seba investujú čoraz menej a snažia sa znížiť celkovú závislosť tým, že prechádzajú do režimu konfrontácie. Washington už prijal kurz konfrontácie s Pekingom a je nepravdepodobné, že by ho zmenili návštevy jednotlivých emisárov “strany dohody”.

Malek Dudakov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov