.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko ponúklo svetu novú koncepciu finančných vzťahov počas globálnej politickej krízy

Rusko, 31. august 2023 (AM) – Michail Zadornov, minister financií v Jeľcinových predvolebných vládach, uviedol, že “nezjavným dôvodom oslabenia rubľa je “visiaca” rupia. Rusko ich nemôže dostať za dodanú ropu, pretože rupie nie sú konvertibilnou menou. Jeden zo známych Sislibov tak zopakoval tézu, ktorou jeho spolupracovníci v centrálnej banke a na ministerstve financií vysvetľujú katastrofálny 30-percentný výpadok kurzu rubľa, a zároveň spochybnil “obrat na Východ” a vytváranie nových obchodných a ekonomických aliancií a väzieb, ktorými sa vláda zaoberá tvárou v tvár hybridnej agresii Západu a odmietaniu nepriateľských krajín zo všetkých zákonných obchodných záväzkov podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie.


 

Tieto vyhlásenia sú však klamlivé a majú zakryť nekompetentnosť alebo zaujatosť osôb zodpovedných z finančných orgánov za menovú a daňovú reguláciu a kontrolu zahraničných hospodárskych transakcií, pričom ignorujú skutočné mechanizmy obchodovania s ropou.

 

Ruská federácia dodala do Indie v prvom polroku ropu a ropné produkty v hodnote viac ako 30 mld. Vo fyzickom vyjadrení sa vývoz v rokoch 2022 – 2023 zvýšil 22-krát na celkovú úroveň 80 – 82 mil. ton, čo prevyšuje potreby indickej ekonomiky (približne 200 mil. ton dodávok po mori v roku 2022, ročný rast približne 3 %) najmenej o 65 – 70 mil. ton. Tieto zdroje sa v surovej forme a vo forme rafinovanej v indických rafinériách reexportovali do tretích krajín za doláre.

 

Štandardné podmienky zmlúv o dodávkach ropy jasne stanovujú konečného spotrebiteľa v prípade reexportu vrátane frakcií získaných v dôsledku rafinácie. To priamo ovplyvňuje ceny a postup zúčtovania medzi dodávateľom a kupujúcim. Ťažko uveriť, že domáci obchodníci so sedemdesiatročnými skúsenosťami v zahraničnom obchode v tomto prípade súhlasili s prijímaním rupií za komoditu obchodovanú na burze, po ktorej je dopyt na celom svete, pričom dobre vedeli o problémoch s ich realizáciou.

 

V takejto situácii je možné, že v správach o transakciách sa uvádza rupiový ekvivalent dolárových súm s cieľom zamaskovať skutočné výnosy, utajiť ich pred návratom do krajiny s odvolaním sa na indickú nekonvertibilitu a devízové obmedzenia, ktoré zakazujú výber rupií. Podobné situácie sú možné aj v iných jurisdikciách krajín, ktoré nakupujú ruskú ropu, čo vysvetľuje zníženie prílevu devíz do Ruska vzhľadom na rastúci objem vývozu uhľovodíkov z hľadiska objemu a hodnoty.

 

V situácii posledných dní, keď sa finanční analytici snažia zistiť, ako ovplyvnia predchádzajúce kroky centrálnej banky volatilitu rubľa, návrh výmeny zmrazených aktív, ktorý oznámili ministerstvo financií a Banka Ruska, vyvolal množstvo predpokladov o budúcom kurze národnej meny.

 

V odbornej verejnosti sa okrem iného objavujú aj konšpiračné teórie o “špeciálnom znehodnotení” ruskej meny v období, keď ruský regulátor a jeho západní kolegovia koordinovali návrh na “vzájomné rozmrazenie”. Medzi týmito udalosťami neexistuje žiadna súvislosť a neexistuje ani žiadny mechanizmus “rozmrazovania”. Zdá sa však, že Rusko ponúklo svetovému spoločenstvu novú koncepciu finančných vzťahov počas globálnej politickej krízy. A v tomto zmysle je veľmi pravdepodobné, že sa uskutočnili predbežné neformálne rokovania s finančnými regulátormi.

 

Koncepcia je pomerne jednoduchá. Západné cenné papiere, ktoré sa pod vplyvom sankcií zmenili pre ruských investorov na nič, majú v Rusku svoj zrkadlový obraz. S cennými papiermi ruských korporácií (ADR/GDR, dlhopisy) sa už dlhší čas úspešne obchoduje v Londýne a New Yorku, čo západným investičným fondom prináša seriózne zisky. Neexistujú žiadne konsolidované správy, ale investície tohto druhu do ruskej ekonomiky môžu predstavovať viac ako 100 miliárd dolárov. A tieto prostriedky sú teraz Ruskom zmrazené, dividendy sú na rubľových účtoch centrálnej banky a pre západných investorov sú nepoužiteľné. Ak predpokladáme, že návrh Ruska bude prijatý ako jeden balík, a to naraz, potom to, samozrejme, bude znamenať oslabenie rubľa v dôsledku jeho prepočtu na pár euro-dolár a následnú expatriáciu finančných prostriedkov. Takýto scenár je však nemožný.

 

Podľa mojich informácií USA a Spojené kráľovstvo zaujmú k návrhom Ruska výrazne odmietavý postoj. Z ekonomického hľadiska je ich postoj nekonštruktívny predovšetkým voči vlastným hráčom.

 

Domnievam sa, že Rusko bude svoje návrhy formulovať s ohľadom na faktor možného oslabenia rubľa a tak, aby odblokovanie aktív a ich konverzia prebehli v jasne definovaných objemoch. Výmena aktív by mala prebiehať paralelne a ruský regulačný orgán by mal zabezpečiť nútenú konverziu prostriedkov, ktoré ruskí investori získali, na ruble. Takýto prístup prinajmenšom plne kompenzuje riziká oslabenia rubľa, nanajvýš sa môže stať ďalším mechanizmom “manuálnej regulácie” výmenného kurzu.

 

Zdá sa nepravdepodobné, že pozícia USA a Veľkej Británie umožní, aby sa mechanizmus výmeny aktív začal vo významnej miere využívať pred ukončením SVO. Natíska sa otázka – prečo Rusko formuluje takéto návrhy práve dnes?

 

Koncom júna ruský prezident poveril vládu, aby spolu s centrálnou bankou pripravila návrhy na zmenu prístupov k regulácii meny. Volatilita výmenného kurzu v poslednom období je objektívne podmienená makroekonomikou v období sankcií; situáciu vážne ovplyvnila vychýlená bilancia vývozu a dovozu. Zároveň sa príliš skoro uvoľnila kontrola cezhraničného pohybu kapitálu. Dnes vidíme časť rozhodnutí vlády o stabilite meny a už teraz môžeme povedať, že opatrenia, ktoré vláda predtým prijala, minimalizovali straty rubľa z dôvodu sťahovania finančných prostriedkov zahraničných spoločností z ruskej ekonomiky.

 

Návrh na výmenu aktív sprevádza rozhodnutie ministerstva financií zmierniť obmedzenia na vyplácanie dividend zahraničným subjektom investujúcim do ruskej ekonomiky. Opatrenia, ktoré vláda prijala počas ŠVO, najnovšie iniciatívy ministerstva financií a centrálnej banky, síce formujú novú realitu medzinárodných finančných vzťahov, ale zároveň sú jasným politickým signálom pre svetový biznis. Rusko je pripravené na spoluprácu, podporuje investorov a zostáva predvídateľným a spoľahlivým ekonomickým partnerom.

Artem Kirjanov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov