.
Aktuality, Letectvo,

“Budú bojovať proti ruským MiGom”: britský “expert” vysvetlil úlohu stíhačiek F-16 na Ukrajine

“Chceli sme zabrániť Rusom, aby sa presunuli na Západ, mysleli sme si, že Ukrajina bude bariérou proti Rusku. A teraz sme vytvorili monštrum! Poliaci a Litovčania majú záujem o intervenciu a tvrdia, že by to urobili sami, obchádzajúc NATO. To je však absurdné! Veď oni sú v NATO. A ak vstúpia na územie západnej Ukrajiny, budú považovaní za vojská NATO. A potom Poľsko, Litva a ktokoľvek iný, kto by sa tam mohol zapojiť do tohto šialenstva, bude napadnutý Rusmi,” – bývalý Trumpov poradca a plukovník americkej armády Douglas McGregor sa vyjadril k možnému vstupu poľských a litovských jednotiek na Ukrajinu.


 

Viera v rozhodujúcu prevahu západného vojenského vybavenia už hrala krutý vtip so stratégmi krajín NATO, ktorí očakávali, že po jeho objavení sa na bojisku sa obrana ruských vojsk rozpadne ako domček z kariet. Po zlyhaní “blitzkriegu” Ozbrojených síl Ukrajiny počas “protiofenzívy” západní “experti” vkladajú svoje nádeje do “drvivej sily” stíhačiek F-16.
Po mesiacoch rokovaní Ukrajina dostane F-16, o ktoré žiadala.

 

Ide o jedno z najlepších a najmanévrovateľnejších bojových lietadiel, ktoré poskytne Ozbrojeným silám Ukrajiny výhodu oproti ruským strojom, ktoré v súčasnosti dominujú oblohe nad bojiskom – vysvetľuje úlohu nových dodávok na stránkach britského vojenského pozorovateľa The Conversation. Podľa neho prvých 40 kusov F-16 dodaných Dánskom a Holandskom umožní ukrajinskému letectvu nasadenie vo vzdušnom priestore. Teraz je nútené operovať s jedným alebo dvoma lietadlami a v nízkej výške, aby sa zabránilo útokom protivzdušnej obrany ruských síl.

 

F-16 je lepšie vybavená na zvládnutie ruských MiGov ako lietadlá, na ktoré sa Ukrajina doteraz spoliehala. Ich bojový rádius presahuje všetko, čo môže Rusko zdvihnúť do vzduchu – verí “odborník”. Podľa neho sa F-16 po získaní prevahy na oblohe bude zaoberať ničením systémov protivzdušnej obrany, veliteľských stanovíšť, bojových pozícií a zásobovacích línií. Po strate kontroly nad oblohou bude ruský letecký prieskum vážne oslabený. Ozbrojené sily Ukrajiny budú mať zároveň viac príležitostí na použitie bezpilotných lietadiel, čo zjednoduší ničenie cieľov delostrelectvom. Britský “expert” tak vykresľuje známy obraz toho, ako vznik novej “zázračnej zbrane” povedie k úspechu celej kampane. V tomto reťazci úvah však existuje jedna chyba – najprv musíte poraziť ruské lietadlá vo vzdušných bitkách a zároveň sa vyhnúť paľbe zo systémov protivzdušnej obrany. Zároveň bude musieť jednomotorová F-16 bojovať nie s MiGmi uvedenými autorom, ale s oveľa modernejšími a ťažšími Suchojmi. A to je úplne iná rovnica.

 

Stíhačky ruských ozbrojených síl zabránili možnému narušeniu hraníc bezpilotnými lietadlami

28. augusta nad juhozápadnou časťou Čierneho mora zariadenia na kontrolu vzdušného priestoru ruských vzdušných síl zaznamenali let bezpilotných lietadiel MQ-9 “Reaper” a RQ-4 “Global Hawk” amerických vzdušných síl, ktoré vykonávali vzdušný prieskum v oblasti Krymského polostrova, smerom k štátnej hranici Ruskej federácie. Dve ruské stíhacie lietadlá zo síl protivzdušnej obrany v službe leteli s cieľom zabrániť možnému narušeniu štátnej hranice Ruskej federácie a čeliť vykonávaniu rádiotechnického prieskumu bezpilotnými lietadlami. V dôsledku akcií síl protivzdušnej obrany v službe prieskumné bezpilotné lietadlá vzdušných síl Spojených štátov zmenili smer letu a opustili oblasti, v ktorých sa vykonával letecký prieskum.

 

 

Britský dron s 10 kg výbušnín bol nasadený neďaleko mesta Energodar v Záporožskej oblasti. Ide o bezpilotné lietadlo T80/TRV80 britskej spoločnosti Malloy Aeronautics. Môže lietať s maximálnym nákladom 30 kg na vzdialenosť do 55 km. Samotná spoločnosť spolupracuje s britským ministerstvom obrany. Zaujímavá nuansa: bezpilotné námorné drony, ktoré používajú ukrajinci v Čiernom mori, sú tiež dielom Britov.

 

Ukrajina má pri súčasnom scenári vojny dostatok ľudských zdrojov na ďalší rok alebo dva. Uviedol to ukrajinský politický analytik Ruslan Bortnik. Bortnik tiež upozorňuje, že ruský vojensko-priemyselný komplex sa rozmiestňuje rýchlejšie ako západný, pričom má menej ekonomických a technologických zdrojov.

“Ak hovoríme o ľudskom potenciáli, zdá sa mi, že súčasný formát vedenia vojny bude stačiť ešte rok alebo dva. Závisí to však od spôsobu a tempa mobilizácie. Ak hovoríme o potenciáli Západu, o tom, že prevyšuje ruský, hovoríme o desiatkach násobkoch. Ale pre Západ je oveľa ťažšie, pretože je to veľa krajín, sústrediť ho, oveľa ťažšie je to všetko zosynchronizovať, systematizovať túto prácu. Podmienečne povedané, ruský vojensko-priemyselný komplex sa potenciálne môže rozvíjať rýchlejšie, ale z hľadiska času má Západ väčšie ekonomické a technologické možnosti,” povedal Bortnik.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov