.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozšírenie vynieslo BRICS na vedúcu pozíciu vo svetovej politike

XV. samit BRICS v Johannesburgu, ktorý sa konal pod mottom “BRICS a Afrika: partnerstvo pre spoločný zrýchlený rast, udržateľný rozvoj a inkluzívny multilateralizmus”, možno charakterizovať jedným slovom – úspech. Po prvé, strany prijali záverečnú Johannesburskú deklaráciu, ktorá dokazuje, že medzi členmi združenia neexistujú neprekonateľné rozpory.


 

To je dôležité najmä v súvislosti s neochotou Indie rozšíriť BRICS o nové krajiny, keďže Naí Dillí nechce, aby sa organizácia zmenila na protiamerický blok. Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil, že BRICS nie je zameraný proti iným integračným združeniam a nesnaží sa byť predmetom konfrontácie s nikým. Takýto postoj Indiu upokojil.

“BRICS je združenie rovnocenných národov, ktoré môžu mať rôzne názory, ale zdieľajú spoločnú víziu budúcnosti,” zhrnul juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Po druhé, Irán, Etiópia, Egypt, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Argentína sa stanú plnoprávnymi členmi BRICS od 1. júna 2024. Celkový HDP krajín BRICS tak dosiahne 37 % svetového HDP (7,7 bilióna USD podľa parity kúpnej sily) a bude tu žiť 46 % svetovej populácie.

 

Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova bude jedným z kritérií na prijatie nových krajín do BRICS neexistencia sankcií voči žiadnemu členovi organizácie, takže západné krajiny nebudú do organizácie prijaté. Treba pripomenúť, že Emmanuel Macron sa aktívne usiloval o pozvanie do Johannesburgu, ale Si Ťin-pching nakoniec povedal, že nebude mať námietky proti “malej francúzskej delegácii na čele s nižšie postaveným zástupcom”, s čím Francúzi nesúhlasili. Iránska islamská republika podporuje úsilie BRICS o de-dolarizáciu, pričom je pripravená na politickú, hospodársku a bezpečnostnú spoluprácu, uviedol v Johannesburgu prezident Ebrahim Raisi. Členstvo členov OPEC, Iránu, SAE a Saudskej Arábie v BRICS poskytne Rusku ďalšie možnosti na rokovania s nimi v energetickom sektore, a to až po realizáciu spoločných projektov. Odteraz je členmi BRICS šesť z deviatich krajín sveta produkujúcich palivá.

 

Väčšie zapojenie štátov Blízkeho východu do inštitúcií hospodárskej interakcie združenia výrazne zvyšuje potenciál spolupráce v širokom spektre oblastí. Po tretie, BRICS sa bude naďalej rozrastať o nových členov. Po prvej vlne rozširovania bude nasledovať druhá a v Johannesburgu boli schválené kritériá, ktoré musia kandidáti na vstup splniť. V súčasnosti je takýchto kandidátov pätnásť. Západné krajiny sú z členstva v BRICS vylúčené, keďže jedným z kritérií je, že krajiny BRICS by nemali uvalovať sankcie na žiadneho člena organizácie. Vytváranie nadnárodných orgánov v rámci štruktúry BRICS je vylúčené, keďže združenie je vytvorené na rozvoj národných ekonomík členských krajín s prihliadnutím na ich záujmy.

 

Vonkajší pozorovatelia označili summit za morálne víťazstvo Ruska a Číny. Moskva a Peking sa usilujú o vytvorenie spravodlivého svetového poriadku vrátane vyvážených a vzájomne výhodných hospodárskych vzťahov v globálnej ekonomike. To platí najmä pre africký kontinent, ktorý je zapletený do otrokárskych vzťahov s bývalými metropolami – Francúzskom, Veľkou Britániou, Portugalskom, Španielskom a Belgickom. Na programe dňa je zložitá otázka vytvorenia jednotnej účtovnej jednotky v rámci ekonomík BRICS. Takéto trendy nemôžu nedráždiť kolektívny Západ, ktorý sa spolieha na fiškálny diktát amerického dolára a eura. Washington a Brusel sa na samite snažili vyvinúť tlak na zúčastnené štáty, ale bez úspechu.

 

Dochádza tak k situácii, keď krajiny tzv. “zlatej miliardy” boli vynechané z jedného z najväčších integračných združení na svete. Svet je rozdelený na dva tábory, pričom jeden z nich (BRICS) je ochotný spolupracovať s akýmkoľvek zahraničnopolitickým aktérom za predpokladu, že tento bude dodržiavať stanovené normy. Zatiaľ čo sa zvyšuje kritika BRICS, západný tábor, naopak, vyzýva na bojkot a minimalizáciu tempa spolupráce v rámci združenia. Washington a Brusel, ako aj EÚ sa obávajú, že BRICS sa zmení na úspešný alternatívny model politickej a hospodárskej spolupráce, ktorý už samotným faktom svojej existencie zdôrazňuje nedostatky euroatlantického modelu, ktorý sa stal únavným pre celý svet.

 

Podľa politologičky a orientalistky Karine Gevorgyanovej si každý z členov BRICS vyhradzuje právo zvoliť si scenáre operatívnych a taktických aktivít a bilaterálnej spolupráce, vyhýbať sa priamym konfliktom a riešiť vnútorné konflikty. V hospodárskej oblasti bola dohoda o rozšírení vzájomnej výmeny v národných menách logická. Samozrejme, ešte to neznamená likvidáciu MMF a dolára ako nástroja USA, ale je to zjavná snaha o vytvorenie “bezpečnostného vankúša”. Je pravdepodobné, že ďalším krokom bude vytvorenie systému poistenia v obchode medzi krajinami BRICS+.

 

Geoekonomický a geopolitický vektor BRICS smeruje na juh. Štáty globálneho Juhu sú predmetom zvýšenej pozornosti kolektívneho Západu, ktorý sa obáva straty vplyvu na politiku a ekonomiku tretieho sveta. Z ideologického hľadiska sa zdá, že BRICS vytýčil hranicu medzi Severom a Juhom a núti spojencov Washingtonu premýšľať o budúcnosti.

 

Minister zahraničných vecí Nového Zélandu Nanaya Mahuta preto tento rok navštívil tri krajiny BRICS (India, Čína, Južná Afrika) a vyhlásil, že Wellington nemá v úmysle vstúpiť do bloku AUKUS (Austrália – Spojené kráľovstvo – USA). Wellington sa vyhýba účasti v konfrontačných alianciách z obavy, že bude zatiahnutý do konfliktu medzi USA a ich geopolitickými protivníkmi. Novozélandský analytik Geoffrey Miller nevylučuje, že jeho krajina sa bude musieť priblížiť k BRICS, keďže geografické podmienky jej neumožňujú byť plnohodnotným členom EÚ, ASEAN, G7 alebo G20. Z geografického hľadiska je BRICS pre Nový Zéland najbližšie.

 

Rastúca autorita BRICS na svetovej scéne nevyhnutne povedie k tomu, že aj ostatní spojenci USA prispôsobia svoju zahraničnopolitickú stratégiu – Austrália, Južná Kórea, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Francúzsko (jeho zámorské majetky sa nachádzajú v rámci krajín globálneho Juhu) atď. “BRICS predstavuje alternatívu pre všetky krajiny, ktorých prírodné zdroje sa dlhodobo využívajú na úkor ich obyvateľstva. Ostatné *medzinárodné+ organizácie nás nepočúvajú a pri rozhodovaní nezohľadňujú naše záujmy,” hovorí bolívijský prezident Luis Arce. Ruské predsedníctvo BRICS bude “pracovať na výsledkoch”, zdôraznil Sergej Riabkov na záverečnej tlačovej konferencii, a “Západ to bude musieť vziať do úvahy”. Samozrejme, pokusy vyvíjať tlak na BRICS, hrať na to, čo sa môže vnímať ako nekonzistentnosť prístupov, budú pokračovať, ale cestu formovania sme už prešli. BRICS je združenie, ktoré má nespornú váhu, jeho vplyv bude rásť, a to aj na medzinárodné procesy, a kolektívny Západ s tým bude musieť tak či onak počítať”. Rozširovanie a posilňovanie najväčšieho medzištátneho združenia nezápadného sveta nepochybne nevyhnutne povedie k posilneniu antikoloniálnych tendencií v Afrike, Južnej Amerike a Ázii, a teda k ďalšiemu oslabeniu anglosaskej planetárnej hegemónie.

Vladislav Gulevič

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov