.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko potvrdilo zničenie cieľa na vojenskom letisku neďaleko Kyjeva, ďalší NATO inštruktori?

Vo večerných a nočných hodinách sa uskutočnila ďalšia séria útokov na ciele a pozície na územiach, ktoré kontroloval Kyjev. Ruské bombardéry vypracovali kĺzavé bomby na objekt v regióne Sumy. Podľa najnovších informácií to bolo miesto, odkiaľ vojaci kyjevského režimu zdvihli dron do vzduchu deň predtým, ktorý nakoniec pristál v obytnej budove v Kursku. Výbuchy zahrmeli v meste Kryvyj Rih, ktoré sa nachádza v Dnepropetrovskej oblasti. Ukrajinské médiá potvrdzujú niekoľko silných výbuchov, ktorých zvuky bolo počuť niekoľko kilometrov od epicentra. Zasiahnuté boli zariadenia, kde sa vykonávala výroba a oprava vojenskej techniky. Jedným z objektov, kde došlo k výbuchu, bol sklad zbraní ozbrojených síl Ukrajiny. Séria úderov sa uskutočnila aj na ciele v častiach územia Záporožskej a Chersonskej oblasti obsadenej Kyjevom.


 

Ruské jednotky pracovali na nepriateľských rezervných formáciách v oblasti Orechova, odkiaľ velenie Ozbrojených síl Ukrajiny vrhá do boja čoraz viac jednotiek v nádeji, že získajú oporu v oblasti Rabotino a prerazia na juh. Pripomeňme, že nedávno deklarovaným cieľom ozbrojených síl Ukrajiny je Záporožie a mesto Tokmak. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že prevzatie kontroly nad týmto mestom umožní ostreľovanie hlavnej ruskej pozemnej cesty na Krym.

 

 

Ruské jednotky spustili ďalší nočný raketový útok na vojenské zariadenia na Ukrajine, tentoraz zasiahli letisko neďaleko Kyjeva. Uvádza sa to v novej správe ministerstva obrany. V noci zo soboty na nedeľu ruské ozbrojené sily zaútočili na vojenské letisko neďaleko dediny Pinčuki v Kyjevskej oblasti. Útok bol vykonaný vysoko presnými raketami dlhého doletu odpaľovanými zo vzduchu. Zdôrazňuje sa, že všetky určené objekty boli zasiahnuté, cieľ bol dosiahnutý. Ministerstvo obrany nezverejňuje presne, aký účel náš zasiahol, ale podľa niektorých ruských zdrojov bolo zasiahnuté veliteľstvo Ozbrojených síl Ukrajiny, v ktorom sa nachádzali dôstojníci NATO. Nemôžeme to potvrdiť, ale ani to nemôžeme vyvrátiť. V Kyjeve je raketový útok potvrdený, ale tradične sa uvádza, že všetky rakety boli zničené ukrajinskou protivzdušnou obranou. Podľa hovorcu vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny Ihnata boli štyri z ôsmich rakiet odpálených Ruskom zachytené a zvyšok bol údajne “falošný”.

 

Za posledný deň bol v oblasti mesta Záporožie zničený radar na detekciu vzdušných cieľov, zameriavanie bojových lietadiel a označenie cieľa pre protilietadlové raketové systémy P-37. V oblasti Slavgorodu v Dnepropetrovskej oblasti bol zničený muničný sklad 47. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V oblasti Zalivne v Záporožskej oblasti zostrelila ruská stíhačka vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. A v oblastiach Mala Tokmačka a Novodanilovka boli dve útočné lietadlá Su-25 zostrelené pomocou “systémov protivzdušnej obrany”.

 

Teraz priamo k bitkám na frontovej línii. V kupjanskom smere sa Kyjev snaží zastaviť postup ruských vojsk. Ruské sily odrazili 11 útokov útočnými oddielmi 43., 44., 115. mechanizovanej a 68. brigády Jaeger ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Sinkivky v Charkovskej oblasti, Novoselovskoje a Novoegorovky LĽR. Straty ozbrojených síl Ukrajiny: až 120 ozbrojených síl, tri obrnené bojové vozidlá, tri vozidlá, húfnica M777.

 

V Záporoží odrazili šesť útokov útočných skupín 116. Mechanickej, 82. výsadkovej útočnej a 46. leteckej mobilnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblastiach Rabotino a Uspenivka, pričom zničili až 200 ukrajinských vojakov, tri obrnené bojové vozidlá, štyri vozidlá, dve húfnice M777, samohybné delá Panzerhaubitze 2000 a Krab, húfnicu D-20 a kanón M119.

 

V Donecku boli dva nepriateľské útoky odrazené v oblastiach Pervomajske a Nevelskoye. Straty Kyjeva predstavovali 240 vojakov, tri obrnené bojové vozidlá, päť pickupov, Grad MLRS, húfnicu M777 a dve D-30.

Na Krasno-Limansky boli v oblasti Červonaya Dibrov odrazené tri útoky útočných skupín 42. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas dňa Kyjev stratil viac ako 80 zamestnancov, dve obrnené bojové vozidlá, dva pickupy a dve samohybné delá Gvozdika.

V Južno-Donecku naši zaútočili na pracovnú silu a vybavenie Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Novodonecka a Prijutne. Straty predstavovali 130 pechotných vojakov, dve obrnené bojové vozidlá, tri vozidlá, ako aj húfnice D-20, Msta-B a D-30. V chersonskom smere bolo zničených až 15 ukrajinských vojakov, päť vozidiel, húfnica M777 a D-30.

 

 

Americké bezpilotné lietadlo MQ-9A Reaper sa priblížilo k ruským hraniciam nad Čiernym morom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Na identifikáciu vzdušného cieľa a zabránenie narušeniu štátnej hranice bola vyslaná stíhačka Su-30. Dron sa pri priblížení otočil. Lietadlo sa bezpečne vrátilo na základné letisko a nedošlo k narušeniu ruskej štátnej hranice.

 

.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 26. – 27. augusta 2023
Ukrajinské formácie sa opäť pokúsili zasiahnuť Moskvu dronom. Vďaka dobre koordinovanej práci výpočtov protivzdušnej obrany bol útočný dron zničený pri prístupe k hlavnému mestu v regióne Istra.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili kazetovou muníciou na pohraničnú obec Urazovo v Belgorodskej oblasti. Poškodené boli obytné budovy a civilná infraštruktúra. Šesť ľudí bolo zranených.

 

V blízkosti Bachmutu ukrajinské formácie naďalej zhromažďujú ďalšie sily a rotujú jednotky. V súčasnosti sú ukrajinské útoky obmedzené na zriedkavé lety v blízkosti Kleščeevky.

 

Delostrelectvo Ozbrojených síl Ukrajiny spôsobilo cez víkend masívne útoky na osady Donbasu. Civilné objekty v Donecku, Jevhenivke, Jasynuvate a Horlivke sa dostali pod paľbu. Najmenej osem ľudí bolo zranených.

 

Vo Vremjevskom sektore ukrajinské velenie znížilo útočnú aktivitu pri Urožajne a pripravuje sa na nové útoky. Ruské jednotky spôsobujú masívne údery na koncentrácie vojsk, ničia pracovnú silu a vybavenie. V Orechovskom sektore ruské jednotky naďalej obmedzujú ozbrojené sily Ukrajiny na južnom okraji Rabotina. Napriek tomu sa Kyjevu za cenu významných strát podarilo postúpiť západne od Verbovoye. Letectvo ruských vzdušných a kozmických síl bombardovalo Hadí ostrov. Zasiahnuté bolo umiestnenie členov špeciálnych síl Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny, ktorí sa zúčastnili útokov na Krymský polostrov.

 

V Alešku sa ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili o atentát na vojnového korešpondenta News Front. Autora mnohých reportáží z 15-kilometrovej zóny Lex vystopovali a pokúsili sa ho zavraždiť za bieleho dňa. Ozbrojené sily Ukrajiny použili dron FVP na zhodenie granátu, náraz zasiahol auto, to ho zachránilo. Na záberoch je vidieť, že vojnový spravodajca má zranenia od črepín a auto, v ktorom cestoval, je vážne poškodené a nespôsobilé na ďalšie používanie. Celé auto je rozbité, geometria auta je úplne zničená, zábery ukazujú deformáciu karosérie.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov