.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Čína mení kapitalistický systém na zbraň proti Amerike?

USA, 28. august 2023 (AM) – Čínska komunistická strana získala obrovské bohatstvo vďaka americkým investíciám. Toto bohatstvo sa prejavuje v čínskych dlhopisoch denominovaných v dolároch a v množstve čínskych spoločností verejne obchodovaných na amerických burzách vrátane ich dcérskych spoločností s dômyselnými názvami zložito vpletenými do štruktúry indexových fondov.


 

Čínska vláda alarmujúcim spôsobom premenila kapitalistický systém na zbraň proti Spojeným štátom. Prostredníctvom dôchodkových účtov 401(k) a rôznych investičných nástrojov približne 100 miliónov Američanov nevedomky podporuje dravého hospodárskeho protivníka a pomáha armáde s ambíciami na globálnu nadvládu. Nedávne dôsledky konfliktu na Ukrajine, ktoré prinútili viac ako 1 000 spoločností zbaviť sa miliárd dolárov, zdôrazňujú potenciálny chaos, ktorý by mohla spôsobiť operácia na Taiwane. Dôsledky, najmä pre dôchodky a sektor špičkových technológií (vzhľadom na prvenstvo Taiwanu vo výrobe polovodičov), by sa výrazne prehĺbili. Preto nie je prekvapujúce, že skúsení členovia správnych rád na celom svete vyzývajú generálnych riaditeľov, aby vypracovali plán na zmiernenie rizík v Číne. Uvedomujú si, že to nie je cvičenie.

 

USA nechtiac umožnili prienik tisícov čínskych spoločností kontrolovaných komunistickou stranou do investičných portfólií priemerných Američanov. V súčasnosti na amerických burzách obchoduje približne 5 tisíc čínskych spoločností (ktoré za posledné desaťročie prispeli do pokladnice Pekingu biliónmi). Čínska komunistická strana je veľmi závislá od zahraničných investorov, najmä v situácii hroziacej finančnej krízy spôsobenej zrútením trhu s nehnuteľnosťami, obrovským zadlžením, nízkymi spotrebiteľskými výdavkami a prísnou koronavírusovou politikou. Bez prílevu zahraničných investícií, predovšetkým zo zdrojov v USA (ktoré tvoria 60 % svetovej dolárovej likvidity), hrozí čínskej vláde úplný hospodársky kolaps. Zdá sa, že mnohé investičné spoločnosti ignorujú nebezpečenstvá spojené s investovaním v ČĽR. Viac ako 100 miliónov Američanov nevedomky investuje do čínskych sankcionovaných organizácií, čím neúmyselne podporujú mocného protivníka. Svetové demokratické ekonomiky si začínajú uvedomovať riziká spojené s podnikaním v Číne. Spoločnosti kontrolované čínskou vládou by mali byť vyradené z obchodovania na burzách v USA vrátane mimoburzových trhov a vylúčené z amerických indexov a investičných produktov, ktoré sú na tieto indexy naviazané.

 

Okrem toho by sa investičným spoločnostiam malo zakázať vlastniť cenné papiere čínskych spoločností, ktoré podporujú porušovanie ľudských práv, spájajú sa s protivníkmi USA, podriaďujú sa čínskej armáde alebo nerešpektujú postupy riadenia spoločností vrátane zverejňovania podstatných rizík a práv menšinových akcionárov. USA by mali zakázať vydávanie čínskych štátnych dlhopisov denominovaných v dolároch, čo by zabránilo komunistickej strane hromadiť miliardy v hotovosti podľa vlastného uváženia každý rok.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov