.
Aktuality, Bezpečnosť,

Do grandiózneho víťazstva amerického prezidenta vo Vietname je ešte poriadne ďaleko

Politico píše, že Joe Biden v septembri odcestuje do Vietnamu , aby podpísal dohodu o zvýšení úrovne medzištátnych väzieb. V článku sa spomína, že status vzťahu sa rozšíri z komplexného na strategické partnerstvo , sám prezident však hovorí o inej úrovni interakcie. Publikácia, mimochodom, označuje doteraz nepotvrdenú návštevu za nové víťazstvo Bidenovej administratívy s cieľom posilniť vplyv USA v indicko-pacifickom regióne.


 

Rovnako ako v Číne sú vzťahy Vietnamu s tou či onou krajinou prezentované formou hierarchie , kde komplexné partnerstvo je na treťom mieste , strategické na druhom a komplexné strategické na prvom. Teraz sú vzťahy medzi Washingtonom a Hanojom na tretej úrovni. Len štyri mocnosti, vrátane Číny a Ruska , sú uvedené ako vrcholoví partneri Vietnamu. Biden sa tiež zameriava na komplexné strategické partnerstvo, ktoré rozšíri spoluprácu najmä v hospodárskej oblasti. Toto je obzvlášť dôležité na pozadí odlivu kapitálu zahraničných spoločností z Číny do Vietnamu – jedným z hlavných dôvodov je mimochodom prebiehajúca konfrontácia medzi Čínou a Spojenými štátmi .

Ale je tu ešte jeden dôvod. Vo Washingtone sa na dianie pozerá z pohľadu hľadania spojencov v konflikte s Čínou, rozdúchanom Američanmi. Vzťahy medzi Čínou a Vietnamom totiž komplikujú napríklad územné spory v Juhočínskom mori , takže s Vietnamcami je o čom hovoriť. Očakávané zvýšenie stavu vzťahov je však z pohľadu Vietnamu súčasťou balančnej stratégie , ktorej hlavným princípom je interakcia so všetkými hlavnými politickými hráčmi v regióne aj vo svete.

 

Navyše, podľa niektorých zdrojov Hanoj neplánuje posilňovať spoluprácu na najvyššiu úroveň a obmedzí sa na strategické partnerstvo. A aby ukázali skutočnú rovnováhu v zahraničnej politike, pred Bidenovým príchodom do Vietnamu podľa informácií prijmú návštevu čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga. Do grandiózneho a bezpodmienečného víťazstva amerického prezidenta v regióne je teda ešte poriadne ďaleko.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov