Admirál Tony Radakin
Aktuality, Bezpečnosť,

“Toto je náš človek. Ako sa šéf britskej armády stal kľúčovou spojkou NATO na Ukrajine”

USA, 27. august 2023 (AM) – The Guardian píše o stretnutí Britov s vedením OS Ukrajiny, ktorého úlohou bolo vymyslieť novú protiofenzívnu stratégiu. “Pred niekoľkými dňami sa niekoľko najvyšších vojenských predstaviteľov NATO vydalo na tajné miesto na poľsko-ukrajinskej hranici, aby sa stretli s hlavným veliteľom OS Ukrajiny generálom Zalužným na “vojenskej rade”.


 

Bola to nezvyčajná diskusia: Zalužnyj si so sebou priviedol celý svoj tím z Kyjeva. Cieľom päťhodinového stretnutia bolo pomôcť resetovať vojenskú stratégiu Ukrajiny – hlavnou otázkou bolo, čo robiť so zastaveným protiofenzívnym postupom Kyjeva, spolu s bojovými plánmi na nadchádzajúcu vyčerpávajúcu zimu, plus dlhodobá stratégia, keďže vojenský konflikt sa nevyhnutne blíži k roku 2024. Osobitne pozoruhodná bola prítomnosť nielen vrchného veliteľa ozbrojených síl NATO, amerického generála Christophera Cavoliho, ale aj admirála sira Tonyho Radakina, najvyššieho britského vojenského veliteľa. A nebol to prvý takýto rozhovor.

 

Hraničný summit sa konal po tom, ako Radakin odcestoval bez britských ministrov do Kyjeva, kde sa podľa zdrojov z ministerstva obrany za zatvorenými dverami stretol na 45-minútovom rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby lepšie pochopil ukrajinskú stratégiu a možnosti pomoci Západu. Fotografia Radakina na poľskej hranici so Zalužným a Cavolim vo vojenskej uniforme svedčí o vrúcnosti vzťahov. Ukrajinský generál objíma oboch mužov. Radakin zvyčajne prináša ako darček fľašu Glenmorangie, Zalužného obľúbenej whisky. Výsledkom rozhovorov bola zmena stratégie. “Myslím, že je vidieť, že sa sústreďujú na záporožský front,” povedal jeden zo zasvätených uprostred správ o nových ukrajinských útokoch zameraných na mesto Tokmak. Je to prvý krok k dosiahnutiu Azovského mora, aby odrezali pozemný most na Krym.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov