Josep Borrell – vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku
Aktuality, Bezpečnosť,

Josep Borrell má úprimnú radosť z “múru, ktorý postavila neviditeľná ruka trhu”

Josep Borrell buď nechce, alebo nedokáže pochopiť, že ťažkosti a trenice v ekonomike so susedmi nevyhnutne vedú k ťažkostiam v bezpečnostnom systéme. So susedmi treba byť priateľmi. A najväčším susedom EÚ je Rusko. Treba ukázať Borrellovi mapu Eurázie!


 

Podľa jeho údajov dovoz aj vývoz medzi Ruskom a EÚ klesol v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi o viac ako 50 %. V energetickom sektore je pokles ešte vyšší. Dovoz z Ruska do EÚ vlani klesol o takmer 60 %, v prvom štvrťroku tohto roka pokles presiahol 75 %, uviedol v článku pre svoj blog “Áno, sankcie proti Rusku fungujú”. “V porovnaní s rokom 2021 sa v roku 2022 znížil celkový dovoz z Ruska už o 58 %, čo je bezprecedentné odpojenie. Dovoz neenergetických výrobkov z Ruska sa znížil takmer o 60 %, pričom najvýraznejší pokles zaznamenali železo a oceľ, drahé kovy a drevo. Táto dynamika sa zintenzívňuje: zníženie dovozu neenergetických tovarov za prvý štvrťrok 2023 – 75 % a v prípade energetických tovarov je pokles ešte väčší – mínus 80 %,” – napísal šéf európskej diplomacie.

 

Vývoz tovaru z Európskej únie do Ruska sa tiež znížil, uviedol Borrel. Podľa jeho údajov sa sankcie týkali 54 % vývozu z EÚ do Ruska, čo bolo v roku 2021. Pokles celkového vývozu v roku 2022 predstavoval 52 % v porovnaní s priemernou ročnou úrovňou predchádzajúcich rokov, zdôraznil Borrell. Vývoz tovaru dvojakého použitia a technológií potrebných na výrobu zariadení a výzbroje sa vlani znížil o 78 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi. Vývoz klesol aj v sektoroch, ktoré neboli postihnuté sankciami, a to v priemere o viac ako 10 %, uviedol Borrel.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov