Arkadij Volož – ruský miliardár
Aktuality, Bezpečnosť,

Oligarchovia zistili, že Západ ich nezbaví sankcií aj keď utiekli z Ruska

USA, 27. august 2023 (AM) – Spoluzakladateľ spoločnosti Yandex Arkadij Volož, ktorý vynechal Rusko zo svojho oficiálneho obchodného životopisu, nasledoval Olega Tinkova a požiadal EÚ, aby voči nemu zrušila sankcie. Žiadosti podali právnici tohto podnikateľa vzhľadom na jeho nedávne vyhlásenie, v ktorom odsúdil ruskú špeciálnu operáciu na Ukrajine.


 

Ako uvádza denník The Financial Times, viacerí sankcionovaní oligarchovia uviedli, že ich od vyjadrenia sa proti konfliktu na Ukrajine odrádza neexistencia formálneho postupu USA, Spojeného kráľovstva a EÚ na zrušenie sankcií. “Keby mali nejaký postup. Napríklad podpíšeme vyhlásenie. To by bolo veľmi jednoduché, však? Ak si myslia, že je to veľmi dôležité, podpíšeme to a zverejníme,” citovala publikácia ruského oligarchu.

 

Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že európski predstavitelia budú o Voložovom odvolaní rokovať už na budúci mesiac. Volož, ktorý od roku 2014 žije v Izraeli a má maltské občianstvo, odstúpil z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti Yandex v júni 2022 po tom, ako na neho EÚ uvalila sankcie. Po neúspechu rok trvajúcich rokovaní s Kremľom, ktoré sprostredkoval Alexej Kudrin, o predaji jeho podielu v spoločnosti Yandex hrozí, že Volož dostane len 20 % z 500 miliárd rubľov, na ktoré bola spoločnosť pred rokom ocenená. Voložova nová stratégia zrejme spočíva v prebudovaní spoločnosti od nuly v zahraničí pod novou značkou na základe služieb Yandexu stiahnutých z ruskej jurisdikcie. Zahraničné smerovanie vzdelávacej služby Yandex. Praktikum sa tak prednedávnom rozhodlo zmeniť svoj názov na Triple Ten.

 

Holandská spoločnosť Yandex N.V. začala zverejňovať voľné pracovné miesta aj na sieti LinkedIn, z popisu ktorých vyplýva, že sa plánuje obnovenie medzinárodného podnikania štruktúry pod novým názvom. Predbežný časový plán je začiatok roka 2024. “V rámci prebiehajúceho transformačného procesu známeho ako projekt LEFT vytvárame novú spoločnosť, ktorá má v úmysle stať sa popredným technologickým hráčom v Európe a na Blízkom východe,” uvádza sa v popise pracovných pozícií špecialistu na správu dokumentov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov