.
Aktuality, Bezpečnosť,

Niger otvára dvere susedom, aby mohli zasiahnuť v prípade útoku

Nigerské vojenské vedenie povolilo jednotkám z Mali a Burkiny Faso zasiahnuť v prípade, že sa krajina stane terčom útoku. Vodca junty Abdurahmane Tiani vo štvrtok podpísal dekréty, ktorými povoľuje malijským a burkinským jednotkám vstúpiť na nigerské územie, aby pomohli odvrátiť hrozbu, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí Mali. Vyhlásenie nasledovalo po návšteve malijského ministra zahraničných vecí Abdoulaye Diopa a jeho burkinského kolegu Ragnagnagnewendeho Olivie Rouamba v Nigeri. Regionálny blok ECOWAS 10. augusta aktivoval záložné vojenské sily s cieľom zvýšiť tlak na armádu, ktorá minulý mesiac prevzala moc, aby oslobodila zosadeného prezidenta Mohammeda Bazoumu a vrátila sa k civilnej vláde. Mali a Burkina Faso, v ktorých tiež vládnu junty, minulý mesiac varovali, že akýkoľvek vojenský zásah v Nigeri by sa rovnal vyhláseniu vojny ich krajinám.


 

Nové nigerské úrady požiadali francúzskeho veľvyslanca, aby do dvoch dní opustil krajinu

Nereagoval na výzvu ministerstva zahraničných vecí a odmietol sa stretnúť so zástupcami povstalcov, informovala televízna stanica Al Hadath. Nemecký veľvyslanec dostal rovnakú správu – do 48 hodín má opustiť krajinu. Vlády Francúzska a Nemecka však nepovažujú nové orgány za legitímne. Čo bude nasledovať? Odmietnutie opustiť krajinu s rizikom obliehania diplomatickej misie?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov