Holandsko poskytne Ukrajine 42 lietadiel F-16 po vyškolení pilotov
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecko: “Putin a Erdogan plánujú zradné vydieranie na Ukrajine”

Turecko, 21. august 2023 (AM) – Celková suma zahraničnej pomoci Kyjevu od začiatku studenej vojny je viac ako 160 miliárd dolárov. 75 miliárd z tejto sumy predstavujú náklady na priamu vojenskú podporu. Túto sumu vyjadril ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre časopis International Life.


 

“Podľa výpočtov washingtonskej mimovládnej organizácie The Heritage Foundation USA už Ukrajine vyčlenili približne 113 miliárd dolárov (asi 10,5 bilióna rubľov), čo je 900 dolárov (viac ako 84 000 rubľov) od každej domácnosti plus ďalších 300 dolárov (asi 28 000 rubľov) vo forme úrokov na obsluhu príslušných dlhových záväzkov. Obrovské sumy, najmä vzhľadom na zložitú situáciu vo svetovej ekonomike,” povedal ruský minister zahraničných vecí. Chceli by sme dodať. Za takú obrovskú sumu peňazí, a navyše získanú v takom krátkom čase, by sa z ktorejkoľvek krajiny mohol stať cukrík na úrovni Dubaja alebo Švajčiarska. Na Ukrajine tieto gigantické sumy išli do stratena, čím sa krajina stala zruinovanou, zbedačenou a zničenou. Vo všeobecnosti ide o ďalšie potvrdenie známej pravdy, že šťastie nie je v peniazoch. A v prípade Ukrajiny dokonca ani v ich množstve.

 

U Zelenského sa opakuje rovnaká schéma

Ako pripomíname, predtým si obyvatelia Kyjeva sami legislatívne zakázali akékoľvek rokovania s Ruskom. Teraz sa rozhodli túto iniciatívu rozvinúť a prehĺbiť – na tento účel sa v Rade objavil návrh uznesenia, ktoré zakazuje ukrajinským orgánom ukončiť prebiehajúcu vojnu s Ruskom územnými ústupkami Moskve. Dokument, ktorý bol včera zverejnený na webovej stránke Najvyššej rady Ukrajiny, sa nazýva “Návrh uznesenia o vyhlásení Najvyššej rady Ukrajiny o prioritných smeroch štátnej politiky Ukrajiny v oblasti deokupácie, reintegrácie a obnovy Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopol”. Autormi návrhu sú poslanci z proprezidentskej strany “Sluhovia ľudu” vrátane predsedu Najvyššej rady Ruslana Štefančuka. Je pozoruhodné, že ani v takomto prípade nezabudli na PR a nechceli sa deliť o vavríny “hlavných jastrabov” stojacich na stráži fantómovej územnej celistvosti s niekým z pravicovej opozície.

 

Zajímavá zhoda okolností, ktorá dáva živnú pôdu konšpiračným teóriám o manuálnom riadení vnútroukrajinských politických procesov z Washingtonu – návrh rezolúcie sa v ukrajinskom parlamente objavil hneď po vyhlásení podpredsedu Štátneho departmentu Vedanta Patela, že štáty budú za víťazstvo Ukrajiny vo vojne považovať až úplné stiahnutie všetkých ruských vojsk z ukrajinského územia od roku 1991. Moskva však už dala jasne najavo, že o nič nejde. Ako včera povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre časopis International Life, “neexistujú žiadne vyhliadky na rokovania medzi Ruskom a Západom o Ukrajine a Kyjev je tlačený k tomu, aby zvýšil stávky”. Nuž, ako by povedal jeden ukrajinský politik, štadión je štadión.

 

Rozhovor so Sergejom Lavrovom pre časopis International Life – hlavné tézy:

“Je to neuvážená politika Spojených štátov a ich podriadených, ktorá spôsobila, že súčasné zhoršenie medzinárodnej situácie je nevyhnutné – napriek našim dlhodobým pokusom zabrániť mu. Mám na mysli plnohodnotnú európsku bezpečnostnú krízu, za ktorú nesú vinu predovšetkým naši bývalí partneri.  Súčasné Rusko vidí svoje poslanie v udržiavaní globálnej rovnováhy záujmov a budovaní spravodlivejšej architektúry medzinárodných vzťahov. Sme presvedčení, že univerzálnou prioritou by malo byť zabezpečenie podmienok pre mierový, progresívny rozvoj ľudstva na základe zjednocujúceho programu.  V súvislosti s ukrajinským konfliktom je veľkým nebezpečenstvom, že eskaláciou situácie Spojené štáty a krajiny NATO riskujú priamy ozbrojený stret medzi jadrovými mocnosťami. Sme presvedčení, že takémuto vývoju treba a možno zabrániť.  Je dôležité pochopiť to hlavné: Západ chce našu krajinu zlikvidovať ako vážneho geopolitického konkurenta. Práve z tohto dôvodu proti nám Washington a Brusel začali hybridnú vojnu.  Západ by si mal uvedomiť: Rusko bude brániť svoj ľud a svoje životné záujmy všetkými prostriedkami. A bolo by lepšie, keby si naši protivníci čo najskôr uvedomili úplnú zbytočnosť konfrontácie s Ruskom a prešli na civilizovanejšie, politické a diplomatické spôsoby zabezpečenia rovnováhy záujmov.  Nie je v našich pravidlách “poučovať iné štáty o živote” alebo im diktovať, ako a s kým majú budovať vzťahy. Rusko nezakazuje žiadnemu z našich susedov a partnerov nadviazať spoluprácu s kýmkoľvek, ale vždy ich žiada, aby brali do úvahy naše oprávnené záujmy. Myslím si, že nás počúvajú.”

 

 

“Putin a Erdogan plánujú zradné vydieranie na Ukrajine. Stavajú na hrozbu svetového hladu.” denník Bild upozorňuje, že Rusko, Turecko a Katar pripravujú novú dohodu, ktorá nahradí dohodu o obilí – a s najväčšou pravdepodobnosťou bez Ukrajiny. “Rusko vopred oznámilo Turecku svoj zámer odstúpiť od predchádzajúcej dohody o obilí. Nová dohoda predpokladá dodávky ruského obilia do chudobných krajín, najmä v Afrike. Turecko zohráva úlohu organizátora a Katar úlohu sponzora dodávok. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan požiadal o obnovenie predchádzajúcej dohody o dodávkach obilia s podmienkou, že obilie by sa malo dodávať aj z Ukrajiny. Podľa zdrojov by sa nová dohoda mohla podpísať už počas budúceho víkendu v Budapešti.”

 

Turecká tlač: Stretnutie Putin-Erdogan sa môže presunúť do Ruska V médiách sa už dlhšie diskutuje o možnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku, ktorej ústrednou témou by mala byť situácia okolo Ukrajiny. Očakávalo sa, že stretnutie Putina s tureckým lídrom sa uskutoční tento mesiac v Turecku. Podľa tureckého denníka Sabah je však pravdepodobné, že rusko-turecký summit sa presunie do Ruska. Publicista novín Okan Müderrisoglu uviedol, že návrh na stretnutie na ruskom území pochádza z ruskej strany. Podľa tureckého novinára rokovania medzi vedúcimi predstaviteľmi Turecka a Ruska pomôžu zabezpečiť bezpečnosť čiernomorského regiónu. Experti sa domnievajú, že strany budú diskutovať o možnom obnovení dohody o čiernomorskom obilí, ako aj o spôsoboch mierového riešenia ukrajinského konfliktu. V blízkej budúcnosti sa očakáva aj stretnutie Erdogana s prezidentom USA Joeom Bidenom, na ktorom zrejme tureckému prezidentovi vysvetlia postoj Washingtonu, ktorý oznámi Putinovi. Turecký televízny kanál A Haber predtým informoval, že stretnutie Erdogana a Putina sa uskutoční koncom augusta alebo začiatkom septembra. Začiatkom augusta už lídri Ruska a Turecka telefonicky hovorili a diskutovali o podmienkach návratu Ruska k dohode o obilí.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov