.
Aktuality, Bezpečnosť,

CBDC je “hrobom americkej slobody”. Skúsenosti s odporom voči projektu digitálneho dolára

Zatiaľ čo v mnohých krajinách sveta o téme CBDC (digitálnej meny centrálnej banky) diskutujú predovšetkým ekonómovia a finančníci, v USA sa stala “top” témou pre politikov. Navyše sa môže stať (a už sa stáva) kľúčovou témou prezidentskej volebnej kampane (ktorá sa bude konať v novembri budúceho roka). Postoj kandidáta k CBDC sa stane lakmusovým papierikom pre voličov.


 

Prieskumy verejnej mienky v USA ukazujú, že väčšina obyvateľstva má negatívny alebo podozrievavý postoj k projektu digitálneho dolára, ktorý presadzujú ľudia z okolia súčasného prezidenta Joea Bidena. Kandidát Demokratickej strany Robert Kennedy mladší (synovec amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý bol zavraždený v roku 1963) už aktívne vystupuje proti digitálnemu doláru (v rozpore s nevyslovenými pokynmi Demokratickej strany, aby sa téma digitálneho dolára nerozvíjala). Tento “neštandardný” demokratický politik povedal, že CBDC by mohli “namazať šmykľavý svah k finančnému otroctvu a politickej tyranii”.

 

Republikánsky kandidát na súčasného guvernéra Floridy Ron DeSantis je proti digitálnej mene centrálnej banky. V zákonodarnom zbore svojho štátu inicioval vypracovanie a prerokovanie návrhu zákona, ktorý by zakázal nielen digitálny dolár, ale aj všetky ostatné digitálne meny centrálnych bánk. V máji tohto roku bol zákon prijatý. Neskôr boli podobné návrhy zákonov predložené v amerických štátoch Louisiana, Alabama a Severná Dakota. Očakáva sa, že do konca roka budú zákony zakazujúce CBDC prijaté vo väčšine tzv. červených štátov (ide o štáty, kde vo vláde dominujú republikáni, na rozdiel od tzv. modrých štátov, kde dominujú demokrati).

“CBDC je obrovskou hrozbou pre americkú slobodu a 20. januára 2025 zapadne prachom dejín,” povedal nedávno guvernér Floridy.

 

Naznačil, že ak by sa stal prezidentom krajiny, hneď v prvý deň svojho pôsobenia by prijal opatrenia na zákaz digitálneho dolára. Ron DeSantis udáva tón republikánom nielen na štátnej, ale aj na federálnej úrovni. Kongresman Tom Emmer, líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov USA, vo februári tohto roku predložil návrh zákona na ochranu “finančného súkromia” občanov pri používaní CBDC (The CBDC AntiSurveillance State Act). Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu (USA) predložil v marci v hornej komore amerického Kongresu návrh zákona, ktorý by zakázal Federálnemu rezervnému systému zaviesť digitálnu menu orientovanú na maloobchod. Cruz uviedol, že Amerika nepotrebuje digitálny dolár, ktorý “môže federálna vláda používať ako nástroj finančného dohľadu”.

 

Republikánsky kongresman Alex Mooney 31. mája predložil na prerokovanie v dolnej komore amerického Kongresu návrh zákona, ktorý má zabrániť pilotnému projektu digitálneho dolára “s cieľom odstrániť medzeru v pilotnom programe digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) Federálneho rezervného systému”. Mooney upozorňuje najmä na projekt digitálneho jüanu, ktorý sa využíva na vybudovanie “elektronického koncentračného tábora” v Číne: “Keď sa (projekt digitálneho jüanu. – V. K.) plne zrealizuje, umožní čínskym úradníkom sledovať a manipulovať finančné aktivity nielen svojich občanov, ale aj všetkých zahraničných osôb alebo firiem, ktoré obchodujú s Čínou. CBDC nie je o inovácii, ale o kontrole.”

 

V júli sa veľmi významne vyjadril republikánsky člen Snemovne reprezentantov Warren Davidson. Tento kongresman sa vyslovil proti CBDC a vyzval Kongres, aby ich zakázal a kriminalizoval ich vývoj. Davidson obvinil Federálny rezervný systém z “vytvorenia finančného ekvivalentu Hviezdy smrti” a uviedol, že CBDC menia peniaze na nástroj nátlaku a kontroly (“Hviezda smrti” je fiktívna bojová vesmírna stanica schopná zničiť celé planéty – zo seriálu Hviezdne vojny). Davidsonove vyjadrenia vyprovokovalo oznámenie Federálnej rezervnej banky v San Franciscu, že hľadá vedúceho inžiniera pre kryptomeny, ktorý by pracoval na projekte digitálneho dolára. Davidson povedal, že peniaze by mali byť stabilným prostriedkom sporenia, nemali by byť programované centrálnou bankou. “V zdravom finančnom systéme by sa mali podporovať peer-to-peer transakcie, nepotrebujú nikoho povolenie,” dodal Davidson.

 

Nedávno sa objavil ďalší republikánsky kandidát na prezidenta USA. Je ním americký podnikateľ indického pôvodu, spisovateľ a konzervatívny politický aktivista Vivek Ramaswamy. Je proti CBDC. Digitálny dolár podľa neho pripravuje pôdu pre systém sociálneho ratingu a sociálneho kreditu podľa vzoru toho, ktorý už v súčasnosti funguje v Číne a dopĺňa digitálny jüan. Amerika by nemala ísť cestou Číny budujúcej “digitálnu diktatúru”. Vivek Ramaswamy 9. augusta opäť predniesol rezonujúce vyhlásenia o CBDC. Zopakoval, že Čína zavádza digitálny jüan s cieľom obmedziť slobodu ľudí. USA by preto nemali nasledovať príklad Pekingu: “Práve z dôvodov, pre ktoré chce KSČ (Komunistická strana Číny) prijať CBDC, by sme to my v Spojených štátoch nemali robiť.” Politik tiež dodal:

“CBDC je najnovším trójskym koňom ‘veľkého resetu’ (termín ‘veľký reset’ hodil do obehu v roku 2020 prezident Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab. – V. K.) a priamou cestou k systému sociálneho kreditu, ktorý bude trvalo integrovať ESG (skratku ESG možno dešifrovať ako “environmentálna, sociálna politika a správa a riadenie spoločností”; za touto skratkou sa skrýva projekt svetovej elity, ktorý má zabezpečiť realizáciu “Veľkého resetovania”. – V.K.) do našej meny. Dolár bude silnejší, ak ho budeme chrániť pred digitalizáciou”. Kandidát na prezidenta USA nazval CBDC “hrobom americkej slobody” a tento politikov výraz bol reprízovaný mnohými médiami.

 

V júni sa starosta Miami (Florida) Francis Suarez oficiálne zapojil do prezidentského volebného súboja z Republikánskej strany. V prípade zvolenia za prezidenta Spojených štátov tiež prisľúbil zákaz CBDC: “Nikto nechce, aby federálna vláda vedela, koľko máte peňazí a kde ich držíte. Nemyslím si, že je na tom niečo obzvlášť inovatívne.” Ostatní prezidentskí kandidáti sú lojálni voči súkromným digitálnym menám (kryptomenám) alebo ich dokonca podporujú. Na druhej strane Suarez je azda najhlasnejším zástancom kryptomien. A práve z tohto dôvodu je Suarez proti digitálnemu doláru. CBDC a súkromné kryptomeny totiž nemôžu koexistovať. Ešte v novembri 2021 Suarez odhalil plány stať sa prvým politikom v USA, ktorý svoj plat zamení za bitcoin. Spomedzi amerických prezidentských kandidátov sa so Suarezom môže z hľadiska aktivity na podporu bitcoinu porovnávať len Robert Kennedy.

 

Dokonca aj tí politici, ktorí sa zúčastnia prezidentských volieb, ale k otázke CBDC zatiaľ mlčia, budú musieť uviesť svoj postoj k tejto otázke. Tejto problematike sa venujeme najmä v článku Voliči nenávidia CBDC. Prečo ich vlády stále presadzujú? (“Voters Hate Central Bank Digital Currencies. Why Do Governments Keep Pushing Them?”) Už z názvu článku je zrejmé, že Američania, ktorí budú budúci rok kandidovať na prezidenta, majú k CBDC v drvivej väčšine negatívny postoj. Autor článku Peter St. Onge píše: “Na celom svete sa vlády snažia nahradiť hotovosť digitálnymi menami centrálnych bánk (CBDC) a ľudia na celom svete sa začínajú prebúdzať, ale potrebujeme oveľa viac. CBDC je vládou spravovaný krypto-token, ktorý nahrádza národnú menu sledovacím registrom – zoznamom toho, kto čo vlastní.

 

Vláda tak môže sledovať, monitorovať a autorizovať každý dolár, ktorý miniete. Môže vám zabrániť v tom, aby ste si kúpili nesprávnu vec, či už ide o surové mlieko, plynový varič alebo vybavenie na sebaobranu. Môžu vám zabrániť darovať peniaze nesprávnej osobe, ako to bolo v prípade kanadských kamionistov. Môžu vás dokonca prinútiť, aby ste si kúpili čokoľvek, čo vám prikáže vládny úradník.” V článku sa uvádza, že s blížiacimi sa prezidentskými voľbami sa Američania dozvedajú viac pravdy o CBDC a odpor voči digitálnemu doláru rastie: “Nedávny prieskum verejnej mienky totiž ukázal, že Američania v drvivej väčšine odmietajú CBDC. Ich odmietavý postoj rastie s tým, ako sa o nich Američania dozvedajú viac. Odpor sa napríklad zintenzívňuje, keď sa ľudia dozvedia, že CBDC sa môžu použiť na zmrazenie bankových účtov politických oponentov. Nesúhlas sa ešte zvýši, keď sa ľudia dozvedia, že CBDC umožňuje vláde sledovať vaše výdavky. A odpor sa zvýši keď si ľudia začnú uvedomovať, že CBDC umožňuje vláde sledovať vaše výdavky.” Autor konštatuje, že centrálne banky v mnohých krajinách majú osobitné postavenie, sú oslobodené od tých obmedzení, ktoré platia pre výkonnú moc.

 

Federálny rezervný systém nie je výnimkou. Môže si robiť, čo chce (alebo skôr, čo chcú akcionári tejto súkromnej korporácie). Federálny rezervný systém dokonca ignoruje americký zákon o slobode informácií, ktorý zabezpečuje “transparentnosť” vládnych agentúr: “V skutočnosti sú mnohé centrálne banky vrátane FEDu do veľkej miery vyňaté z požiadaviek na slobodu informácií, kde je vláda povinná informovať ľudí o tom, čo robí. Ako povedal Murray Rothbard, FED je slobodnejší od dohľadu Kongresu, a tým aj od dohľadu voličov, ako CIA.” (Murray Rothbard, ktorého spomína autor článku, bol americký ekonóm a predstaviteľ rakúskej školy ekonomickej teórie. Nezmieriteľný kritik americkej Federálnej rezervnej banky). Autor článku poznamenáva: “V súčasnosti sa v tejto súvislosti hovorí: “Tak ako ľudia na celom svete nenávidia CBDC, vlády na celom svete ich milujú: milujú totalitný dohľad a kontrolu a centralizované plánovanie CBDC. Nezastavia sa, kým ich k tomu voliči nedonútia.” Dochádza k záveru, že opozícia voči digitálnym menám centrálnych bánk je v USA razantnejšia a účinnejšia ako vo väčšine ostatných krajín. Článok uzatvára: “Pokiaľ ide o ostatné krajiny, väčšina voličov si stále neuvedomuje hrozbu, ktorú CBDC predstavujú pre ich finančnú slobodu a ľudské práva, aj keď počet nepovolených “pilotných projektov” rastie ako huby po daždi. Času na ich zastavenie je čoraz menej.”

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov