.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zatknutie bývalého pakistanského premiéra destabilizuje región

Imrán Chán dostal tri roky väzenia a pokutu 1 200 dolárov. Sudca Humájún Dilavár uznal obvinenia za preukázané a zamietol návrh obhajoby, že sú neprípustné. Chán bol obvinený z korupcie a použitia rodinného fondu Al-Qadir Trust na spreneveru 50 miliárd pakistanských rupií (približne 175 miliónov dolárov) z rozpočtu na založenie univerzity Al-Qadir. Chán je tiež obvinený z predaja darov v hodnote 140 miliónov pakistanských rupií (635 000 USD), ktoré dostal počas zahraničných návštev, a zo zatajovania informácií o týchto transakciách.


 

Pakistanské orgány zadržali Chána na základe tohto obvinenia už v máji 2023, vtedy to však viedlo k masovým protestom v krajine a obetiam medzi obyvateľstvom. Pakistanský najvyšší súd nakoniec uznal Chánovo zatknutie za nezákonné, po čom bol bývalý premiér prepustený na kauciu. V súčasnosti strana Imrána Chána “Hnutie za spravodlivosť” (PTI) obsadzuje 30 z 342 kresiel v dolnej komore parlamentu krajiny a je najväčšou opozičnou silou. Imrán Chán bol pakistanským premiérom v rokoch 2018 až 2022 a ako sme už písali, od moci ho odstavila proamerická armáda po tom, ako proti nemu bolo vyhlásené hlasovanie o nedôvere.

 

Imrán Chán sa stal prvým pakistanským premiérom za viac ako dve desaťročia, ktorý navštívil Rusko. V deň začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine rokoval s Vladimirom Putinom o realizácii spoločných projektov v energetickom sektore, pričom prioritou bola výstavba plynovodu Pakistan Stream. Plánoval spojiť terminály na skvapalnený zemný plyn v Karáčí na juhu s priemyselným Lahore na severovýchode krajiny. Tlačová služba pakistanského ministerstva informácií a vysielania po stretnutí Imrána Chána s Vladimírom Putinom v Moskve uviedla:

“Pakistanský líder poznamenal, že dôvera a srdečnosť, ktoré charakterizujú vzťahy medzi oboma krajinami, prispievajú k ďalšiemu prehlbovaniu a rozširovaniu spolupráce v rôznych odvetviach.”

 

Ako sme písali, práve to bolo podnetom na jeho zosadenie z postu šéfa vlády. Zosadenie Imrána Chána inicioval náčelník generálneho štábu pakistanskej armády generál Qamar Javed Bajwa. Neskôr odvolal Imránovho podporovateľa, riaditeľa pakistanskej spravodajskej služby Inter-Services Intelligence (ISI) generála Faiz Hamida, ktorý kedysi dohliadal na vytvorenie spravodajskej agentúry Talibanu, zakázanej v Rusku, a mal obrovský vplyv na vládu Talibanu. Generál Bajwa so súhlasom riaditeľa CIA Burnsa vymenoval za nového riaditeľa ISI generála Nadeema Anjuma, ktorý nemal žiadne spravodajské skúsenosti. Bajwa sa tým snažil vyvážiť vplyv “veľmi skúseného mocenského hráča Faiz Hamida, ktorý v posledných dvoch rokoch posilnil dôveryhodnosť ISI voči armáde”.

 

Verdiktu proti Imránovi Chánovi predchádzala návšteva šéfa amerického centrálneho velenia (CENTCOM) generála Michaela Kurillu v Pakistane, ktorý sa stretol s nástupcom generála Bajwu na poste šéfa pakistanskej armády generálom Asimom Munirom. Obaja generáli diskutovali o stabilizácii regiónu, a to aj z hľadiska záujmov USA. Úloha USA pri zvrhnutí a ďalšom stíhaní Imrána Chána bola rozhodujúca. Svedčí o tom nedávna publikácia na portáli The Intercept (Washington, DC), ktorý sympatizuje s republikánmi a ktorý založil známy Glenn Greenwald. Zverejnený dokument potvrdzuje príkaz na zvrhnutie Imrána Chána od Bidenovej administratívy. Podľa tajného pakistanského vládneho telegramu, ktorý získal The Intercept, ministerstvo zahraničných vecí na stretnutí 7. marca 2022 vyzvalo pakistanskú vládu, aby odvolala Imrána Chána z funkcie premiéra, pretože odmietol odsúdiť ruskú špeciálnu operáciu na Ukrajine.

 

“Všetko bude odpustené,” povedal americký diplomat, ak sa hlasovanie o vyslovení nedôvery pakistanskému premiérovi Imránovi Chánovi podarí. Utajovaný dokument obsahuje záznam zo stretnutia medzi predstaviteľmi ministerstva zahraničných vecí vrátane asistenta štátneho tajomníka pre záležitosti južnej a strednej Ázie Donalda Lua a Asada Madžída Chána, ktorý bol v tom čase pakistanským veľvyslancom v USA. Dokumenty poskytol portálu The Intercept anonymný zdroj z pakistanskej armády. Mesiac po stretnutí Donalda Lua a Asada Majdžída sa v pakistanskom parlamente uskutočnilo hlasovanie o nedôvere, ktoré viedlo k odvolaniu Imrána Chána z funkcie. “Predpokladá sa, že hlasovanie bolo zorganizované s podporou mocných pakistanských ozbrojených síl. Odvtedy Chán a jeho stúpenci bojujú proti armáde a jej civilným spojencom, ktorí podľa Chána zorganizovali jeho odvolanie z funkcie na žiadosť USA.” Telegram vláde, ktorý pripravil pakistanský veľvyslanec po stretnutí s Donaldom Luom, “interne známy ako šifra, odhaľuje palicu aj mrkvu, ktoré ministerstvo zahraničných vecí použilo vo svojom úsilí proti Chánovi, pričom sľubuje oteplenie vzťahov, ak bude Chán odstránený, a izoláciu, ak nebude odstránený,” uviedol The Intercept.”

 

Rozhovory šéfa CENTCOM-u s veliteľom pakistanskej armády na tému stabilizácie regiónu nepriniesli žiadny výsledok. Odstúpenie patróna pakistanského Talibanu z funkcie šéfa ISI z TTP (Tehrik-e Taliban Pakistan, pakistanská odnož Talibanu) okamžite spustilo nekonečné útoky a sabotáže pakistanského Talibanu, s ktorými si nový šéf ISI podľa francúzskej spravodajskej agentúry DGSE stále nevie poradiť. Okrem toho sa pakistanskej ISI priamo dotkol aj útok afganskej skupiny TTP z 3. januára. Naveed Sadiq, vedúci protiteroristickej jednotky ISI v Islamabade, a jeho kolega Nasir Abbas boli zastrelení, keď vychádzali z reštaurácie Bismillah. “Keď sa Anjum, ktorého na verejnosti vidno len zriedka, zúčastnil na pohrebe v Lahore, bolo to len jeho druhé vystúpenie na verejnosti od jeho vymenovania. Šéf ISI bol ostro kritizovaný a bývalý premiér Imrán Chán vyzval na jeho odstúpenie,” napísal hovorca DGSE Intelligence Online.

 

V Afganistane sa ukrývajú členovia TTP, ktorí uzavreli prímerie s pakistanskou vládou v čase, keď bol šéfom ISI Faiz Hamid, ale v novembri 2022 ho ukončili. Žiadnemu predsedovi vlády v histórii Pakistanu sa nepodarilo dokončiť päťročné funkčné obdobie. Imrán Chán sa stal siedmym premiérom, ktorý bol zatknutý pre obvinenia z korupcie. Až na to, že tentoraz pakistanská ulica na rozdiel od situácií s jeho predchodcami kategoricky odmietla veriť verdiktu na bývalého premiéra. Po Chánovom odsúdení sa v Pakistane obnovili protesty a Najvyšší súd Pakistanu, ktorého sudcovia sú bývalému premiérovi naklonení, môže opäť zmeniť rozhodnutie súdnej moci. “Čím viac negatívnych informácií o Imránovi Chánovi pakistanské orgány zverejňujú, čím viac zakazujú jeho podobizne a dokonca aj zmienky o ňom v tlači alebo na televíznych kanáloch, tým silnejší je “efekt Barbry Streisandovej”, t. j. tým viac rastie jeho popularita. Napríklad jeho nedávne video na osobnom účte TikTok získalo za 36 hodín viac ako 135 miliónov pozretí a 4,5 milióna lajkov,” uvádza azerbajdžanský portál Haqqin.az. Američania opäť demonštrujú svoju neschopnosť lobovať za svoje záujmy v tom či onom regióne bez toho, aby cieľovú krajinu priviedli do politickej krízy. To však môže byť úlohou amerických plánovačov, keďže destabilizácia Pakistanu podkopáva schopnosť Číny realizovať infraštruktúrne projekty v regióne.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov