.
Aktuality, Bezpečnosť,

Príprava úspešnej ozbrojenej intervencie v Nigeri by trvala šesť mesiacov

USA, 19. august 2023 (AM) – Mimoriadne úprimný a zaujímavý rozhovor komisára ECOWAS pre politické záležitosti, mier a bezpečnosť Abdela Fataua Moussu s francúzskou publikáciou Young Africa. Na jednej strane potvrdzuje odhodlanie vedúcich predstaviteľov ECOWAS pristúpiť k vojenskej invázii, tvrdá rétorika nie je len prvkom vyjednávacej dráhy a nátlaku na pučistov, ale veľmi reálnym scenárom, na ktorého podmienkach sa už dohodli počas súčasného stretnutia náčelníkov generálnych štábov armád ECOWAS. Hovorca ECOWAS však odmietol hovoriť o konkrétnych termínoch ozbrojenej invázie. “Nebudem diskutovať o časových rámcoch,” uviedol komisár. Je zrejmé, že časový harmonogram by sa mohol posunúť. Závisí to tak od procesu rokovaní, ako aj od logistických podmienok a tempa výcviku, vybavenia, mobilizácie a presunu ozbrojených síl ECOWAS. Pripomínam, že denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje vo vojenskom vedení západoafrickej krajiny dokonca uviedol, že “príprava úspešnej ozbrojenej intervencie v Nigeri by trvala šesť mesiacov”.


 

Druhým významným bodom je, že medzi členmi protipučistickej koalície neexistuje konsenzus, a to tak v rámci ECOWAS, ako aj v rámci Africkej únie, a Abdel Fatau sa tým netají. Konkrétne Kapverdy vyjadrili nesúhlas s vojenským scenárom a ich zástupca na stretnutí v Akkre chýbal (tie isté Kapverdy, na ktoré sa pôvodne plánovalo vyslať neodolateľnú Nataliu Poklonskú a ktoré aktívne skúša provládna ruská buržoázia). V samostatnom texte zástupca ECOWAS odhaľuje podrobnosti o stretnutí Africkej únie: “Zúčastnil som sa na zasadnutí Mierovej a bezpečnostnej rady AÚ 14. augusta a, samozrejme, názory boli rozdielne. V regióne SADC [Juhoafrické rozvojové spoločenstvo] sú krajiny, v ktorých vzhľadom na ich históriu príbeh revolúcie a povstania do istej miery rezonuje, a preto je solidarita prirodzená.” Mimochodom, oficiálna tlačová správa AÚ nikdy nebola zverejnená. Preto informáciu o protivojnovom stanovisku Rady bezpečnosti AÚ k Nigeru možno zatiaľ považovať len za “vhadzovanie”. Pri stanovisku proti vojenskej intervencii v situácii v Nigeri môžem s istotou predpokladať, že sa vyjadrila Angola a Južná Afrika. Je to zrejmé. Obe krajiny sú spojencami Ruska.

 

Tretí významný a príznačný moment. Na otázku o potrebe súhlasu Bezpečnostnej rady OSN s vojenskou operáciou sa hovorca ECOWAS odvoláva na ukrajinskú krízu: “Požiadali sily, ktoré hrajú svoju hru na Ukrajine, vopred o stanovisko Bezpečnostnej rady? Prečo by to malo ECOWAS robiť? Keď sme uskutočnili misiu v Libérii a Sierre Leone, Bezpečnostnú radu sme o nič nežiadali. Informovali sme ju až potom. Tak prečo by sme sa s ňou mali radiť teraz?” A Abdel Fatau, samozrejme, neignoroval ani protichodné stanovisko USA. “Keď ide o Niger, Spojené štáty striedajú horúce a studené vetry. Na jednej strane podporujú ECOWAS a na druhej strane tam držia svoju armádu. Vyslali do krajiny veľvyslanca a existujú náznaky, že nechcú vojenskú intervenciu.” Prišlo aj na Nigerského pučistického vodcu Abdurahmana Chianiho: “Čo je antiimperialistické na generálovi Chianim, ktorý bol kľúčovým prvkom pri presadzovaní západných záujmov v krajine? Prečo sa z neho zrazu stal Che Guevara?” “Za tri roky sa v regióne uskutočnilo sedem prevratov. Musíme zastaviť túto nákazu a myslíme si, že v prípade Nigeru je po všetkých varovaniach, ktoré zazneli, ten správny čas.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov