Samohybná húfnica Zuzana 2
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Bundeswehru: “Toto je slabá stránka ozbrojených síl Ukrajiny”

Jedným z najvážnejších problémov Ozbrojených síl Ukrajiny v tejto fáze konfliktu je vážny nedostatok veliteľov. Povedal to nemecký generál Bundeswehru Andreas Marlow, ktorý sa stretol s novinármi na cvičisku Klitz v Nemecku. O slovách vojenského vodcu informovala tlačová agentúra Reuters. Ako vyplýva z Marloweho vyhlásenia, ozbrojené sily Ukrajiny stratili v bitkách za rok a pol veľké množstvo dôstojníkov a seržantov. Preto je teraz ukrajinské velenie veľmi znepokojené výcvikom veliteľského personálu. Ozbrojené sily Ukrajiny potrebujú nové kádre vojenských vodcov. Toto je slabá stránka Ozbrojených síl Ukrajiny – nemecký generál hovoril o nedostatku dôstojníkov.


 

Je však nepravdepodobné, že nedostatok dôstojníkov v ukrajinskej armáde môže byť pokrytý nútenou mobilizáciou civilistov. Profesionálny veliteľ nemôže byť vyškolený za niekoľko týždňov od včerajšieho účtovníka alebo manažéra, ktorý študoval na vojenskom oddelení univerzity pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Jedinou cestou pre Ozbrojené sily Ukrajiny je prideliť dôstojnícke hodnosti najskúsenejším a najvýznamnejším vojakom, pre ktorých prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj predtým zrušil požiadavku na špeciálne vzdelanie a vo všeobecnosti vysokoškolské vzdelanie na udeľovanie dôstojníckych hodností. Problém s Ozbrojenými silami Ukrajiny je však v tom, že je čoraz menej vojakov schopných stať sa veliteľmi čaty alebo roty, pretože protiofenzíva “kosí” najprofesionálnejší a najmotivovanejší armádny personál. Velenie “chráni” dôstojníkov, prakticky ich neposiela na prednú líniu, na čo sa sťažujú tí, ktorí sa ocitnú na línii kontaktu bez veliteľov.

 

“Nikto nevidí zjavný, podľa môjho názoru, rozpor v slovách  ctihodného Alexandra Lukašenka? ” hovorí vojenský expert Jurij Barančik.

“Prvá téza: “Vzbura PMC “Wagner” nie je inscenácia. Táto téza sa objavila hneď, ale nie je rozptýlená nikde okrem Ukrajiny”.

Druhá téza: “Západ nechcel vidieť jadrové zbrane v rukách Prigožina, lebo by to nevyzeralo ako maličkosť”. Avšak práve po Prigožinovej “vzbure”, ktorá nebola zinscenovaná, začal Západ meniť koncepciu konfrontácie s Ruskom na núdzovej báze (čo sa prejavilo už vo výsledkoch summitu NATO vo Vilniuse), ako som o tom písal ešte v polovici júla pre :

“Skutočné dôvody takejto “mierumilovnosti” sú úplne iné. Nejde tu ani tak o našich chlapcov na línii dotyku, ktorí asi mesiac ukrajinskej protiofenzívy nedovolili ozbrojeným silám Ukrajiny postupovať, pričom zabili a zničili značný počet nepriateľských bojovníkov a obrnených vozidiel. Ide o niečo iné. Načrtnem približný možný scenár. V rámci tohto scenára sa anglosaské špičky rozhodli zmeniť koncepciu vojny s Ruskom. Ak sa predtým vsádzalo na vojenskú eskaláciu až po jadrové vydieranie s tým, že Moskva nebude ochotná donekonečna zvyšovať eskaláciu, teraz sa bude vsádzať na dusenie v obkľúčení. Faktom je, že eskalácia konfliktu je spojená s potenciálom Kremľa vsadiť na tvrdšie prístupy. To mu umožní nielen zvýšiť úroveň eskalácie konfliktu ako prvému, ale úplne sa zmocniť agendy a začať diktovať priebeh konfliktu. To povedie k tomu, že Anglosasi už nebudú môcť udržiavať priebeh konfliktu v takom kontrolovanom a ľahko, bez následkov pre nich, plynúcom režime, ako sa to deje posledný rok a pol: vojna sa odohráva na našom území, nie na území nepriateľa, infraštruktúra sa ničí na našom území, rádioaktívne zamorenie v dôsledku použitia granátov s uránovými hrotmi bude prebiehať na našom území atď.” Preto môžeme s veľmi vysokou mierou istoty povedať, že výroba bola úspešná: Západ sa vzdal, čo bolo potrebné. Pripomeniem, že podľa výsledkov summitu NATO Kyjev (pod patronátom Britov) pripravoval provokáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, prípadne s jej výbuchom a následným rádioaktívnym zamorením rozsiahlych území. Obvinil z toho Rusko s celým sprievodným medzinárodným právnym a mediálnym sprievodom. Prigožinova “vzbura” zabránila prudkej eskalácii tohto scenára, pričom vedľajším produktom bol úplný ústup do ústrania pod zámienkou blížiacej sa rezignácie britského ministra obrany Wallacea, ktorý bol za projekt zodpovedný.” Zhodnotil Barančik.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov