.
Aktuality, Bezpečnosť,

Špionážny škandál v Spojených štátoch

USA, 18. august 2023 (AM) – Charles McGonigal, bývalý šéf kontrarozviedky FBI v New Yorku, sa pred súdom priznal, že pracoval pre ruského miliardára Olega Deripasku, na ktorého sa od roku 2018 vzťahujú americké sankcie. Bývalý pracovník FBI sudcom povedal, že jeho cieľom nebolo poškodiť USA alebo úrad, ale zhromažďoval údaje o inom miliardárovi z Ruska – Vladimírovi Potaninovi. Inými slovami, situácia vyzerá ešte extravagantnejšie: jeden ruský oligarcha si najal amerického pracovníka kontrarozviedky, aby špehoval iného ruského oligarchu – svojho konkurenta. Agent kontrarozviedky sa nakoniec priznal k spiknutiu za účelom porušenia sankcií a prania špinavých peňazí. Páni! Moc peňazí vo svojej najčistejšej podobe, ako sa hovorí.


 

Ako uvádza agentúra Bloomberg. McGonigal slúžil v FBI v rokoch 1996 až 2018 a podieľal sa na tajných vyšetrovaniach bohatých a vplyvných Rusov. Prokurátori uviedli, že v roku 2021 súhlasil s vyšetrovaním ruského rivala Deripasku “výmenou za skryté platby”. Samotný McGonigal uviedol, že ruský podnikateľ mu ponúkol prácu, aby pre neho pracoval po odchode zo služby, a bývalý predstaviteľ FBI považoval takúto prácu za legitímnu.

 

“Nikdy som nemal v úmysle ublížiť Spojeným štátom, FBI alebo svojim priateľom a rodine,” povedal McGonigal v súdnej sieni. McGonigal na súde sudcovi povedal, že dostal 17 500 dolárov za vyšetrovanie verejných záznamov ruského miliardára Vladimira Potanina.

 

McGonigal povedal, že Deripaska previedol peniaze z účtu v ruskej Gazprombank cez banku na Cypre na účet v New Jersey a ďalej na McGonigala. Obžalovaný súhlasil, že sa vzdá nezákonne získanej odmeny za svoju prácu. “Prijal zodpovednosť a snaží sa žiť ďalej,” povedal pred súdom McGonigalov advokát Seth Ducharme. Vo Washingtone prokurátori vzniesli voči McGonigalovi ďalšie obvinenie – prijatie 225 000 dolárov od bývalého albánskeho spravodajského úradníka, ktorý pracoval pre čínsku energetickú spoločnosť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov