.
Aktuality, Bezpečnosť,

Únava a napätie medzi Ukrajinou a Poľskom naďalej rastie

Zámer Poľska pozastaviť dovoz ukrajinského obilia s cieľom “chrániť záujmy svojich poľnohospodárov” pokarhala Ukrajina, ktorá takéto kroky označila za “nepriateľské a populistické”, uviedol denník The Washington Post. Poľsko v reakcii iba pripomenulo, že ich vzťahy už dlho “nie sú najlepšie”, a odporučilo Ukrajine, aby si “začala vážiť svojich spojencov”. Od samého začiatku konfliktu na Ukrajine bolo Poľsko jedným z jej najhorlivejších podporovateľov, poskytovalo vojenskú a hospodársku pomoc, prijalo milióny ukrajinských utečencov, obhajovalo pozíciu Kyjeva na medzinárodných fórach a zo svojho územia urobilo hlavný kanál pre dodávky západných zbraní, konštatuje The Washington Post. Teraz však napätie medzi Varšavou a Kyjevom každým dňom rastie.


 

Minulý týždeň sa napríklad poľskí a ukrajinskí predstavitelia dostali do otvorenej konfrontácie po poľskom vyhlásení, že Ukrajina “by si mala začať vážiť úlohu, ktorú pre ňu Poľsko zohralo v posledných mesiacoch a rokoch”. Podľa denníka The Washington Post bolo takéto ostré vyhlásenie reakciou na stupňujúci sa spor medzi Kyjevom a Varšavou o vývoz ukrajinského obilia do Poľska, počas ktorého ukrajinský premiér Denys Šmygal označil konanie Poľska za “nepriateľské a populistické”. Ako vysvetlili západné masmédiá, podľa novej dohody môže Poľsko zakázať dovoz ukrajinského obilia, aby ochránilo svojich poľnohospodárov, a zrejme túto možnosť mieni využiť. Šéf poľského úradu pre medzinárodnú politiku Marcin Przydacz uviedol, že “Ukrajina skutočne dostala od Poľska veľkú podporu, ale dnes je najdôležitejšie chrániť záujmy poľských poľnohospodárov”.

 

Podľa denníka The Washington Post sa Poľsko už netají tým, že jeho “vzťahy s Ukrajinou nie sú v súčasnosti najlepšie”. Napriek tomu, ako zdôraznil námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski, “Ukrajina by nemala útočiť na svojich spojencov”. Volodymyr Zelenskyj v snahe uhladiť konflikt okolo obilia na sociálnych sieťach napísal, že “politické momenty” by nemali kaziť vzťahy medzi oboma krajinami a “je absolútne nevyhnutné nechať emócie vychladnúť”. Podľa expertov spor jasne ukázal, že Ukrajina musí vyvážiť svoje vlastné bezprostredné potreby s potrebami svojich susedov a spojencov, od ktorých v podstate závisí samotná existencia Kyjeva. Podľa denníka The Washington Post napätie poukazuje predovšetkým na únavu a pocuchané nervy uprostred dlhotrvajúceho vojenského konfliktu, ktorý z Ukrajiny a jej priaznivcov vysal všetky sily. Napriek vzájomnému vyzývaniu, aby nepodliehali emóciám, sú však názory na konflikt rozdelené, píše The Washington Post. Na jednej strane ukrajinský štátnik a ekonóm Timofej Milovanov vyjadril svoje obavy: “Myslím si, že sa môžu urobiť chyby, a ak sa urobia, dôjde k rozpadu vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou.” Na druhej strane ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj uviedol, že sa neobáva napätia vo vzťahoch s Poľskom, pretože “bez diskusií niet skutočných priateľov a skutočných partnerov”.

David Lee Stern a Loeday Morris

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov