.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Rusi sa učia rýchlo.” Ako dopadla ukrajinská protiofenzíva

Na jar kyjevské úrady sľubovali, že do septembra dosiahnu Krym. Za dva a pol mesiaca nepretržitých útokov však OS Ukrajiny ruskú obranu neprelomili. Kyjev začal o pripravovanej rozsiahlej protiofenzíve hovoriť ešte v zime. Vtedy krajiny NATO prisľúbili dodať OS Ukrajiny ťažkú výzbroj západnej školy: tanky “Leopard-2” a “Abrams”, BMP “Bradley”, APC “Stryker”, ženijné demolačné vozidlá. Táto technika sa plánovala použiť na čele hlavného úderu, ktorého smerovanie ukrajinské orgány netajili.


 

Generálny štáb OS Ukrajiny mal v úmysle udrieť na Tokmak s následným prístupom k Melitopolu a Berďansku. Tvrdili, že hlavným cieľom ofenzívy je prístup k Azovskému moru a Krymskému priesmyku. Chceli tiež prerušiť pozemné tepny ruskej armády. Novou vojenskou technikou mali vybaviť 17 brigád OS Ukrajiny a Národnej gardy – približne 60 000 vojakov. Boli vycvičení na Západe. Celkový počet síl zapojených do Záporožského smeru a výbežku Vremja nie je menší ako 27 brigád. Patria k nim tri tankové brigády, približne 13 samostatných peších, mechanizovaných a prieskumných práporov, ako aj špeciálne jednotky GUR, SBU a SDF. Ofenzíva bola naplánovaná podľa metodiky NATO – údery veľkých obrnených formácií na úzkych úsekoch frontu. Po prelomení prvej obrannej línie mala pechota obsadiť nové pozície a rozšíriť predmostie. Akútny nedostatok letectva sa mal kompenzovať masívnym použitím presných rakiet dlhého doletu a útočných dronov. Akcie Čiernomorskej flotily mali byť paralyzované útokmi člnov kamikadze bez posádky.

 

Operácii predchádzala masívna informačná “delostrelecká príprava” v ukrajinských a západných médiách. Experti a novinári zhodne tvrdili, že Ukrajina dostala od NATO všetko, čo potrebovala, že ruská armáda je slabá a dezorganizovaná a že treba očakávať opakovanie scenára z jesene 2022. Vtedy sa ruské ozbrojené sily stiahli z Charkovskej oblasti na hranicu Kreminna-Svatovo. Šéf GUR Kirill Budanov v jednom z mnohých rozhovorov dokonca prisľúbil, že do konca jari vstúpia na Krym.

 

Ukrajinské ozbrojené sily začali 4. júna ofenzívu na troch úsekoch Záporožského frontu: smerom k obci Piatichatki na západnom krídle, smerom na Rabotino zo smeru od Orechova v strede a smerom na Vremivku na východe, pri hranici s DNR. Kolóny armády vedené nemeckými Leopardmi-2 postupovali vpred. Do ofenzívy boli zapojené stovky obrnených vozidiel. Postup sa však okamžite zastavil. Za šesť mesiacov Rusko vytvorilo vážnu obrannú líniu v záporožskom smere. Jeho línie sú vybudované v niekoľkých ešelónoch. Opevnenia, z ktorých je v teréne dobre vidieť, boli vybudované pozdĺž dominantných hrebeňov a výšin. Nie je možné sa k nim nepozorovane priblížiť. Hĺbka obrany je 25 až 30 kilometrov. A to nepočítame “preglie”: na dosiahnutie prvej línie je potrebné prelomiť predsunuté opevnenia desiatok čiat a rôt, ktoré sú kryté mínovými poľami. Tie uľahčujú prácu delostrelcom, operátorom dronov a pilotom. Ukrajinské ozbrojené sily sa presúvajú do boja v kolóne. Na čele je tank s mínometom alebo ženijné demolačné vozidlo. Po odhalení ich zasiahne delostrelectvo alebo protitankové strely z vrtuľníka. A okamžite – paľba zo všetkého. Po strate “vodiča” sa tanky a BMP snažia dostať spod úderu, rozchádzajú sa, vybuchujú na mínach. A stávajú sa ľahkým cieľom.

 

V niektorých oblastiach sa ruská armáda drží pružnej obrany. Keď sa jednotky OS Ukrajiny priblížia k obývanej oblasti, bojovníci sa po krátkej prestrelke presunú na susedné výšiny. A obsadenú dedinu ošetrujú viacerými raketometmi a ťažkými samohybnými plameňometmi Solntsek. Ukrajinci utrpia straty a ustupujú. Obec Piatichatki už niekoľkokrát takto prešla z rúk do rúk.

 

Keď obrnené päste ukrajinských ozbrojených síl beznádejne uviazli v “predpolí” a na sociálnych sieťach sa objavilo množstvo fotografií horiacej západnej techniky, ukrajinský generálny štáb sa rozhodol zmeniť taktiku. Dôraz sa kládol na pechotu operujúcu v malých skupinách. To prinieslo istý úspech. Vo väčšine smerov však nedosiahli prvú líniu obrany. Na niektorých miestach však mali Ukrajinci trochu viac šťastia. Na Vremevskom výbežku sa im podarilo obsadiť niekoľko osád vrátane Staromajorskoje a získať oporu na severnom okraji obce Urozhajnoje. Na juhu sa nachádza Staromlinovka, dôležitý dopravný a logistický uzol, z ktorého sa OS Ukrajiny pokúsia preraziť na východ smerom na Volnovachu a ďalej na juh k Mariupolu. Dobytím mesta sa vyrieši hlavná úloha: dosiahnuť Azovské more a odrezať pozemný most na Krym. Obranné línie sú tu však opevnené rovnako vážne ako v Záporožskej oblasti.

 

Súčasne s hlavným úderom v záporožskom smere sa Kyjev pokúša o pomocnú ofenzívu južne od Artemovska smerom na Kleščeevku, Kurdyumivku a Andreevku. Cieľom je obsadiť dominantné výšiny, aby sa získala palebná kontrola nad dôležitou cestou na juh smerom na Horlivku a vytvorilo sa predmostie pre úder na samotný Artemovsk. OS Ukrajiny sa podarilo obsadiť niekoľko opôr, ale postup bol zastavený. Neúspešné boli aj pokusy o prechod na Soledar. Podľa ruského ministerstva obrany ukrajinské sily od začiatku protiofenzívy stratili už viac ako 43 000 mužov a vyše tisíc jednotiek obrnenej techniky vrátane desiatok tankov. Ide o najmasívnejšie straty spomedzi všetkých svetových armád počas jednej operácie od druhej svetovej vojny.

 

Ruská armáda nedávno informovala, že OS Ukrajiny nasadili do boja už druhý záložný zbor z troch, vytvorených špeciálne pre ofenzívu po útočných jednotkách. Mali vstúpiť do prielomov obrannej línie ako druhý ešalón a rozšíriť predmostia. Realita sa však zmenila. “Oni (Rusi. – pozn. red.) sa učia rýchlo. Napríklad začali na štvorkolkách dovážať do pozícií výzbroj a potraviny. Jeden človek tam jazdí, nikto nebude míňať náboje.

“A my sme to tiež začali praktizovať. Aj na mojom smere (Záporožie. – pozn. red.) robia “nory”, ktoré idú labyrintom na ďalšie. A ten je pod koreňmi veľkého stromu. My sa priblížime, oni sa rozptýlia. A v tejto “diere” sedia dvaja alebo traja ľudia. Vstúpime na ich pozície, hodíme granáty na prvú noru – oni idú pod strom a privolajú na seba paľbu. Mínomet neprenikne cez korene takéhoto stromu, strely sa odrážajú späť. A my máme straty, tak utekáme. A potom vyjdú so samopalom,” povedal v rozhovore Konstantin Prošinskij, bojovník OS Ukrajiny . V ukrajinskej armáde sa čoraz častejšie hovorí o neefektívnom velení a nedostatku munície. A sťažujú sa na nedostatok nielen nábojov, ale aj munície do “ručných zbraní”.

 

Nespokojní sú aj spojenci. Európske a americké mainstreamové médiá sa začali predháňať v hľadaní ospravedlnení za neúspechy. Ukrajinu obviňujú z toho, že vojaci vycvičení v NATO po príchode na bojisko radšej konajú podľa sovietskych predpisov. Napokon uniknutá “tajná správa britskej spravodajskej služby” tvrdí, že ofenzíva uviazla kvôli prerasteným kríkom a vysokej tráve na ornej pôde. Nespokojnosť sa objavuje aj medzi politikmi.

 

Napríklad poľský prezident Andrzej Duda nedávno otvorene vyhlásil, že Kyjev nemá dostatok zbraní a munície na to, aby zmenil pomer síl na fronte. John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade pre národnú bezpečnosť USA, zasa ubezpečuje: “Ukrajinská strana dostala všetko, čo žiadala na protiofenzívu.” Hoci pripúšťa, že postup “neprebieha tak rýchlo, ako by sme si želali”. Situáciu komplikuje klesajúci záujem západnej spoločnosti o ukrajinskú otázku. Podľa nedávneho prieskumu CNN je 55 % Američanov proti finančnej a vojenskej podpore Ukrajiny. A experti čoraz častejšie hovoria o možnom zmrazení konfliktu podľa “kórejského scenára” – s ukončením bojov a vytvorením demilitarizovanej zóny. Veľkou otázkou však je, či na to strany pristúpia.

 

Kyjev stále dúfa, že sa mu podarí preraziť v Záporožských stepiach. A Moskva vedie ofenzívu na Kupjansk a Krasnyj Liman. Na ukrajinskú protiofenzívu zostáva čoraz menej času. Za rohom je jeseň, dažde a rozmrazovanie, ktoré sťažia postup cez polia. Okrem toho nie je jasné, ako doplnia straty. Preto, ako pred dvoma mesiacmi vyhlásil český prezident Petr Pavel, druhú podobnú operáciu nebude možné pripraviť “z objektívnych dôvodov”.

 

Ukrajina: koniec protiofenzívy

Západné médiá konečne menia kurz. Teraz uznávajú, že široko propagovaná ukrajinská protiofenzíva zlyhala. V skutočnosti sa uznáva, že sa nemohla skončiť víťazstvom od začiatku. The Hill, Washington Post a CNN sa teraz zhodujú v tom, že ukrajinská armáda nebude schopná dosiahnuť svoje ciele. Pre Bidenovu administratívu bude oveľa ťažšie získať súhlas Kongresu s ďalšou “pomocou” Ukrajine vo výške 24 miliárd dolárov. Nemá zmysel naďalej platiť za porazenú stranu. Aj poľský prezident Duda uznal, že protiofenzíva zlyhala. Vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom sa zhoršili a poľské záujmy už neumožňujú ďalšiu podporu a aktívne zasahovanie do konfliktu.

 

Žiadne výsledky sa nedosiahli ani na konci “mierovej konferencie”, ktorú v záujme Ukrajiny zorganizovala Saudská Arábia. Napriek prívalu zlých správ sa ukrajinská armáda stále snaží dobýjať ruské pozície na juhu a východe Ukrajiny. Na prelomenie nepriateľskej obrany jej však jednoducho chýbajú ľudské sily a prostriedky. Aj keď sa jej podarí urobiť niekoľko lokálnych prielomov, nemá žiadne rezervy na rozvinutie ofenzívy. Zostala len jedna brigáda vycvičená NATO. Ostatné boli zničené na rôznych miestach svojho nasadenia. Na severovýchode pri Kupjansku Rusi spustili vlastnú ofenzívu, čo spôsobilo útek Ukrajincov. Ukrajina vydala príkaz na evakuáciu oblasti: V ukrajinskom meste Kupjansk a jeho okolí bola vyhlásená povinná evakuácia, keďže Rusko zintenzívnilo ostreľovanie ukrajinskej severovýchodnej Charkovskej oblasti a uviedlo, že vo štvrtok obsadilo ukrajinské pozície v blízkosti mesta.

 

Kupjansk je však ruské mesto a ľudia ho odmietajú opustiť. Kampaň Rusov postupne naberá na obrátkach. Od Kupjanska až po Bachmut Rusko údajne zintenzívnilo ostreľovanie. Píše to ukrajinský zdroj country.news:

“Za posledný mesiac sa výrazne zvýšil celkový počet ostreľovania v smere na Kupjansk, Limansk a Bachmut. V júli bolo v priemere za týždeň 6 – 6,5 tisíc ostreľovaní, zatiaľ čo v poslednom týždni ich bolo už okolo 9 tisíc,” hovorí predstaviteľ Národnej gardy Ruslan Mužičuk. Podľa neho Ruská federácia nezažíva “hlad po nábojoch”. Aktívne sa využíva aj letectvo a za posledných niekoľko týždňov sa denne uskutočnilo viac ako 50 náletov, niekedy aj viac ako 80. To je zlá správa pre ukrajinskú stranu, ktorá nemá žiadne rezervy, aby odolala ruskému náporu. Zo Západu prichádza aj menej zbraní. Dodávka lietadiel F-16 sa oneskorí o ďalších 9 mesiacov kvôli problémom s výcvikom posádok. Dodáva sa menej tankov a iných prostriedkov.

 

Strana.news pokračuje v článku rozhovorom s ukrajinským vojakom s volacím znakom “Ded”, v ktorom podrobne opisuje svoj pohľad na situáciu OS Ukrajiny a ruskej armády.

1. Mobilizácia. Podľa jeho názoru sa vykonáva nesprávne. Na front sa posielajú noví regrúti, ktorí neboli vycvičení, často majú viac ako 50 rokov a celý rad chorôb.

2. Neexistuje rotácia vojakov. Vojaci hovoria, že na fronte bojujú tie isté brigády a ľudia neopúšťajú zákopy pol roka alebo aj viac. Zatiaľ čo podľa západných štandardov sa v bojovej zóne môžu zdržať maximálne tri mesiace.

3. Správanie stredných a vyšších veliteľov. Podľa neho sa mnohí z nich snažia zorganizovať “mini Stalingrad” a vynútiť si frontálne útoky na dobre opevnené ruské pozície.

4. Ruská armáda sa stala lepšou v boji.

5. “Ded” sa domnieva, že Rusko zatiaľ nepoužilo proti Ukrajine veľa z toho, čo má. Je presvedčený, že Rusi neopustia svoje pozície a že konečným výsledkom bude patová situácia ako v Kórei. Ja si však myslím, že sa mýli. Cieľom Ruska je oslobodiť najmenej štyri regióny, ktoré si nárokovalo. Z politických dôvodov sa nemôže zastaviť, kým sa to nestane. Ak bude Ukrajina bojovať aj potom, Rusko si pravdepodobne stanoví nové ciele a zaberie ďalšie územia.

Andrej Koc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov