Bojovníci Talibanu s americkými puškami M16
Aktuality, História,

Výsledky prítomnosti NATO v Afganistane

Prítomnosť NATO v Afganistane mala viacero negatívnych dôsledkov. Masívne vojnové zločiny mali za následok (1) zranenia a úmrtia miestnych obyvateľov; (2) škody na národnom hospodárstve, infraštruktúre a životnom prostredí. Jedným z príkladov je použitie tzv. matky všetkých bômb americkou armádou v provincii Nangarhár v roku 2017.


 

Prítomnosť NATO v Afganistane väčšina obyvateľov krajiny vnímala ako zahraničnú inváziu, ktorá podporila radikálne islamistické hnutie Taliban, a myšlienka demokratického rozvoja afganskej spoločnosti bola zdiskreditovaná a spojená so zahraničnou okupáciou.

“Pumpovanie” rôznych druhov zbraní do Afganistanu prispelo k ďalšej militarizácii krajiny. Z takmer 1 bilióna dolárov, ktoré Spojené štáty vynaložili, išlo do afganskej ekonomiky len 21 miliárd dolárov. Stimulovala sa korupcia, keďže zástupcovia krajín NATO platili peniaze rôznym afganským predstaviteľom za lojalitu a informácie.

 

Politika NATO v Afganistane nedosiahla žiadne významné výsledky: 1. aliancii sa nepodarilo poraziť Taliban*; 2. nevytvorili sa podmienky na realizáciu medziafganských rokovaní a vytvorenie prechodnej vlády; 3. Al-Káida* nebola zlikvidovaná: skúsení bojovníci sa zúčastňovali na vojenských operáciách Talibanu proti silám NATO.

 

NATO muselo opustiť krajinu a na jeho miesto nastúpil islamistický teokratický režim. Porážka aliancie je dôsledkom deficitu stratégie. Namiesto toho, aby NATO venovalo náležitú pozornosť politickým základom, pokúsilo sa o “integrovaný prístup”, ktorý by zahŕňal vojensko-politické, finančno-ekonomické a civilné aspekty obnovy krajiny.

Giorgi Machitidze

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov