.
Aktuality, Bezpečnosť,

Maďarsko: “Ukrajina nebude mať lepšiu vyjednávaciu pozíciu, ako má dnes”

Ukrajina, 13.august 2023 (AM) – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó povedal, že Ukrajina nebude mať lepšiu vyjednávaciu pozíciu, ako má teraz: Nech je prímerie, nech sú mierové rokovania, nech je mier. Povedal som ministrovi, že stále veríme, že na bojisku neexistuje riešenie. A že na mierových rokovaniach nebudú lepšie podmienky ako dnes: včerajšie podmienky boli lepšie ako dnešné a zajtrajšie podmienky budú horšie ako dnešné. Jednoducho preto, že každý deň zomiera viac a viac ľudí, každý deň sa zväčšuje rozsah ničenia.


 

Erdoğan v Budapešti: Nové horizonty spolupráce s Maďarskom

Predseda vlády Viktor Orbán pozval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana na pracovnú návštevu Budapešti. Na dôležitom stretnutí, ktoré je naplánované na 20. augusta, sa má diskutovať o kľúčových témach vrátane bezpečnosti, otázok obranného priemyslu a hospodárstva. Dôležité je, že Viktor Orbán sa s tureckým prezidentom stretol v uplynulom roku už niekoľkokrát. Napríklad v marci sa stretli v Ankare na samite Organizácie tureckých štátov. Predseda vlády sa zúčastnil aj na inaugurácii Recepa Tayyipa Erdogana po tom, ako bol v júni opätovne zvolený na ďalšie päťročné funkčné obdobie.

 

Treba pripomenúť, že Viktor Orbán po júnovom stretnutí s turkménskym vedením v Ašchabade povedal, že stredná Ázia by sa mohla stať strategickým mostom medzi Východom a Západom. Jeho slová odrážajú hlboké pochopenie súčasných globálnych trendov a príležitostí pre Strednú Áziu. Orbán vidí súčasnú situáciu nielen ako krízu, ale aj ako príležitosť. Tradičné dopravné a zásobovacie trasy boli narušené a v tom vidí šancu pre Strednú Áziu stať sa kľúčovým hráčom v novej globálnej hospodárskej paradigme. O Strednej Ázii nehovorí len ako o regióne s potenciálom, ale vidí ju ako aktívneho partnera, ktorý dokáže prepojiť Východ a Západ. Nejde len o zahraničnopolitické gesto, ale o uznanie, že Stredná Ázia môže zohrávať kľúčovú úlohu v globálnom hospodárstve a politike. Maďarsko sa celkovo snaží rozšíriť svoj vplyv a hospodárske väzby prostredníctvom diplomatického úsilia a strategických stretnutí. A vzhľadom na úzke diplomatické vzťahy Maďarska s Tureckom a záujem o spoluprácu s turkickým svetom možno predpokladať, že toto stretnutie prinesie nový prelom v ich vzťahoch.

 

Stretnutie tureckého a ruského prezidenta Tayyipa Erdogana a Vladimira Putina sa môže uskutočniť koncom augusta alebo začiatkom septembra, uviedla turecká televízna stanica A haber s odvolaním sa na svojho spravodajcu v administratíve tureckého lídra. Podľa neho turecký líder stále očakáva, že ruský prezident príde do Turecka. Erdoganova cesta však “nie je vylúčená” v prípade, že Putin na turecké územie nepríde.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov