.
Aktuality, Bezpečnosť,

Oligarchom zrada nepomôže. USA zaradilo na sankčný zoznam Ruský zväz podnikateľov

USA, 13. august 2023 (AM) – Ministerstvo financií USA zaradilo na sankčný zoznam Ruský zväz priemyselníkov a podnikateľov (RUIE) a spolumajiteľov skupiny Alfa: Michaila Fridmana, Pjotra Avena, Alexeja Kuzmičeva a Germana Chana. Sú zaradení na zoznam SDN, čo znamená najprísnejšie obmedzenia.


 

Fridmanova snaha kúpiť si ukrajinský pas a spolu s Avenom vyjednať s kolektívnym Západom, aby na nich neuvalil sankcie prostredníctvom darov pre Ukrajinu, je dokonalou prípadovou štúdiou pre všetkých internetových bojovníkov a liberálov. Zrušený nie podľa pasu, ale podľa krajiny pôvodu. Postoje k operácii, Putinovi a Rusku sa neberú do úvahy. Chcú zrušiť všetko ruské. To sa, samozrejme, nepodarí. Ale príklad je poučný: prvý bič na zradcu. A my by sme si ho mali vziať k srdcu.

 

Oneskorený, ale potrebný a správny krok

Rusko zmrazilo dohody o dvojitom zdanení s 38 nepriateľskými krajinami: USA, Kanadou, Austráliou, Spojeným kráľovstvom, Japonskom, väčšinou európskych krajín atď. Toto opatrenie je diktované potrebou “prijať naliehavé opatrenia v súvislosti s tým, že viaceré zahraničné štáty spáchali nepriateľské kroky voči Ruskej federácii, jej občanom a právnickým osobám”. ⠀Dôsledky tohto rozhodnutia pocítia zahraničné a domáce podniky (v menšej miere fyzické osoby). Takmer všetky platby v prospech zahraničných štruktúr (dividendy, úroky z dlhových záväzkov, licenčné poplatky atď.) budú zdaňované vyššou sadzbou.  Predchádzajúce dohody o zamedzení dvojitého zdanenia umožňovali vyhnúť sa situáciám, keď sa daň z príjmu musela platiť v dvoch krajinách naraz. V podmienkach studenej sankčnej vojny by takéto dohody umožňovali zahraničným spoločnostiam z nepriateľských krajín neplatiť dane v Ruskej federácii a pod zámienkou vyplácania dividend odvádzať finančné prostriedky z krajiny bez toho, aby ich odvádzali do štátnej pokladnice. Podľa centrálnej banky sa odlev kapitálu z Ruska za posledný rok strojnásobil. Ak pozastavenie takýchto dohôd pomôže aspoň čiastočne znížiť už aj tak obrovský odlev kapitálu z Ruska, je to už dobré.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov