.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tranzit tovaru cez Irán sa zvyšuje. Výnosné iránsko-ruské obchodovanie

Rusko, 13. august 2023 (AM) – Zahraničný obchod Ruska sa obracia zo západu na východ a na tento účel sa navrhujú a vytvárajú nové dopravné koridory proti sankciám s investíciami vo výške 25 miliárd USD. Najdôležitejšou z týchto alternatívnych trás je trasa dodávok ruského priemyselného tovaru cez Irán a preprava do Indie, Číny a východnej Ázie. Napríklad časť uhlia a pšenice, ktoré Rusko vyváža do Indie a východnej Ázie, teraz prechádza cez iránsky prístav Bandar Abbás; čoskoro sa zrealizuje aj trasa cez iránsky prístav Čabahár. Iránsko-ruský zahraničný obchod tento rok prekročil hranicu 5 miliárd dolárov a po podpísaní obchodnej dohody medzi oboma krajinami dosiahol hranicu 40 miliárd dolárov.


 

Hlavný iránsky vyjednávač na Twitteri napísal: “Začal sa proces uvoľňovania iránskych aktív v hodnote niekoľkých miliárd dolárov, ktoré USA už niekoľko rokov nezákonne zabavujú. Irán dostal potrebné ubezpečenia o tom, že Amerika sa zaviazala plniť svoje záväzky.”

 

 

Mohammad Džamšídí: Americkí väzni zostanú v Iráne, kým nebudú prevedené peniaze. Mohammad Džamšídí, zástupca náčelníka generálneho štábu Iránu pre politické záležitosti, napísal: – Po uvoľnení iránskych peňazí v Iraku sa začal aj proces uvoľnenia všetkých iránskych aktív v Južnej Kórei. -Zadržaní občania USA zostanú v Iráne až do úplného prevodu peňazí. ” The New York Times ” píše o dohode medzi Iránom a USA: “Irán plánuje prepustiť 5 amerických špiónov výmenou za prevod 10 miliárd dolárov do Teheránu.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov