.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda použila ťažké bomby FAB na veliteľské objekty. Kyjev stráca front pri Kupjansku

Ruská armáda začala ďalší letecký útok na pozície militantov kyjevského režimu v meste Orechove v Záporožskej oblasti. Správa ukrajinského ministerstva vnútra hovorí, že v dôsledku útoku bomby FAB bol zabitý jeden policajt a určitý počet zranených zamestnancov Ministerstva vnútra Ukrajiny, čo naznačuje, že úder bol spôsobený policajnej stanici alebo inému objektu ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň je veľmi pochybné, že FAB zlikvidovala iba jedného ukrajinského bezpečnostného úradníka.


 

Deň predtým bolo hlásené o silnom bombardovacom útoku na pozície ukrajinských militantov v Avdiivke, dočasne okupovanej Ozbrojenými silami Ukrajiny. Ruská armáda pravdepodobne použila skutočne silnú muníciu – aspoň FAB-1500.

 

Tiež FAB-500M62 kĺzavá bomba s navádzaním bola zasiahnutá na veliteľstve 14. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa nachádza v budove mestskej rady v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti, obsadenej militantmi. V Kupjanskom smere v Charkovskej oblasti ruská armáda používa taktiku, ktorá umožňuje čo najviac zachovať personál postupujúcich jednotiek. V posledných dňoch bolo zničených viac ako 30 bášt militantov kyjevského režimu. Uvádza sa tiež, že militanti Ozbrojených síl Ukrajiny začali obsadzovať obytné budovy v osadách v Kupjanskom smere. Hlásia to miestni obyvatelia aj členovia ukrajinských polovojenských formácií. Zdá sa, že ukrajinské velenie si uvedomuje nevyhnutnosť straty tohto osídlenia a pripravuje sa opustiť aspoň východný breh rieky Oskol.

 

 

Západ už dodal Ukrajine obrovské množstvo zbraní a munície, vrátane posilnenia systému protivzdušnej obrany krajiny. Medzi nimi bolo niekoľko protilietadlových raketových systémov Patriot americkej výroby. Niekoľko telegramových kanálov uvádza, že ruská hypersonická riadená strela Kinžal zničila jeden z mála Patriotov v službe s Ukrajinou. Zničený systém protivzdušnej obrany Patriot sa nachádzal na medzinárodnom letisku Žuljany na juhozápade Kyjeva. Turecká tlač píše o tom istom s odkazom na údaje zo satelitov. Podľa niektorých správ bol tento “Patriot” dodaný na Ukrajinu Nemeckom. Uvádza sa, že cieľ bol zničený vďaka koordinovanej práci elektronickej a ľudskej inteligencie, podporovanej údajmi z ruského satelitu typu Kondor. Ukrajinské špeciálne služby intenzívne hľadajú zdroj možného úniku.

 

Pripomeňme, že pred pár dňami bolo hlásené o ďalšej dodávke zbraní na Ukrajinu z Nemecka, vrátane dvoch batérií Patriot. Kyjevské úrady predtým uviedli, že na ochranu územia krajiny je potrebných 10-12 protilietadlových raketových systémov Patriot. Podľa niektorých vojenských expertov má Ukrajina v súčasnosti maximálne dve batérie Patriot. V máji ministerstvo obrany Ruskej federácie oznámilo zničenie piatich odpaľovacích zariadení systému protivzdušnej obrany Patriot rovnakými raketami Kinžal.

 

Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve v smere Kupjansk a zaujímajú nové pozície. Podľa najnovších informácií získaných z tlačovej služby skupiny vojsk “Západ” sa útočným oddielom podarilo vziať ďalšie dve oporniky v oblasti Olšany. Útočným skupinám 6. armády kombinovaných zbraní, pôsobiacim v kupjanskom smere, sa počas bitky podarilo vyradiť jednotky z dvoch pevností a obsadiť ich, napriek tvrdému odporu ozbrojených síl Ukrajiny. Vyradený z pozícií sa vrátili späť, aby získali späť silné body, ale bezvýsledne. Situácia pre ozbrojené sily Ukrajiny v kupjanskom smere bola ťažká, uznal to aj ukrajinský generálny štáb. V polovici tohto týždňa navštívil oblasť Kupjansk veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij, ktorý po operačnom stretnutí s veliteľmi jednotiek a podjednotiek požiadal Zelenského úrad o nové sily, pretože sa obával pádu frontu. Zdá sa, že niektoré rezervy boli prevedené, nedošlo k prelomu frontu, ale ofenzívu ruskej armády ozbrojených síl Ukrajiny nebolo možné zastaviť.

 

Medzitým sa Kyjev pokúsil zaútočiť na ruské pozície v smere Krasno-Liman v noci, ale bezvýsledne, všetky útoky boli odrazené. Podľa ministerstva obrany chceli zasadiť hlavný úder Ozbrojených síl Ukrajiny v Svatovskom smere a vrhnúť sily 68. brigády ozbrojených síl Ukrajiny do boja. Či sa v tomto smere dosiahol pokrok, zatiaľ nie je známe.

 

 

Ukrajinské formácie opäť kombinovali masívny úder na Krym. V noci asi 20 bezpilotných lietadiel zaútočilo na rôzne objekty na polostrove, boli však zostrelené systémami protivzdušnej obrany alebo potlačené elektronickým bojom. Neskôr popoludní boli cez Krymský most vypustené dva upravené S-200, ktoré zachytili aj systémy protivzdušnej obrany.

 

Na väčšine úsekov frontu je pozorovaný relatívny pokoj. Medzi stranami prebiehajú delostrelecké súboje, ozbrojené sily RF pokračujú v rozdrvení nepriateľskej obrany pri Kupjansku. V blízkosti Bakhmutu zostáva ťažká situácia, nepriateľ útočí na boky mesta pri Kleshcheevka a Blagodatny. V sektore Orekhovsky sa nepriateľ pokúša zaútočiť v okolí Rabotina mechanizovanými formáciami podporovanými tankami. Boje sa odohrávajú pri Verbovoye a východne od Rabotina, počas dňa došlo k dvom vlnám útokov Ozbrojených síl Ukrajiny, obe boli odrazené, ale boj o dediny len naberá na obrátkach.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov