.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské rakety zasiahli ubytovacie zariadenie zahraničných žoldnierov a vojenských inštruktorov

USA, 11. august 2023 (AM) – Spočiatku ukrajinská strana uviedla, že útok bol vykonaný na zariadenie civilnej infraštruktúry. Potom však sama rozšírila informácie, ktoré potvrdzujú, že kyjevský režim zmenil “zariadenie civilnej infraštruktúry” na vojenské. Hovoríme o hoteli Reikartz v Záporoží. Ukrajinská strana píše, že v hoteli bývali “dobrovoľníci, vrátane zahraničných”. Potom sa na ukrajinskej stránke OSN objavilo vyhlásenie, že “hotel v Záporoží často využívali zamestnanci misie OSN počas ciest do regiónu”. Miestni obyvatelia zároveň hovoria, že niekoľko hotelov v Záporoží, ktoré teraz nebudú veľmi dopytované medzi turistami, osídlila armáda, vrátane zahraničných vojakov. Aj hotel “Reikartz” bol použitý na ubytovanie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny – žoldnierov prichádzajúcich z celého sveta, vrátane zahraničných inštruktorov.


 

 

Takisto sa potvrdili informácie o likvidácii dôstojníka Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Pavla Tulajdana. Tulajdan s hodnosťou majora slúžil vo vojenskej jednotke A0515, ktorá je súčasťou ukrajinského hlavného spravodajského riaditeľstva. Zúčastnil sa viacerých sabotážnych a teroristických operácií, mal kontakty so zahraničnými špeciálnymi službami na území Ukrajiny a absolvoval výcvik v zahraničí. Miestne úrady komunity Jasin v Zakarpatsku napísali o jeho smrti.

 

CNN: Západ dostáva “triezve signály” o ukrajinskej protiofenzíve

Týždne po tzv. protiofenzíve ukrajinských ozbrojených síl západní predstavitelia čoraz viac pochybujú o schopnosti Ukrajiny obsadiť nejaké významné územie. Podľa CNN takéto hodnotenia vyslovujú štyria vysokopostavení americkí predstavitelia, ktorí majú k dispozícii najaktuálnejšie spravodajské informácie.

“To, že dosiahnu pokrok, ktorý zmení rovnováhu v konflikte, je veľmi, veľmi nepravdepodobné,” cituje televízia jedného z nich. Hlavný problém je rovnaký – mimoriadne účinná ruská obrana, desaťtisíce mín a rozsiahla sieť zákopov. Ukrajinské sily tam utrpeli “ohromujúce straty” – a neboli schopné prejsť ani prvou líniou, cituje kanál jedného z nich. “Aj keď budú pokračovať dlho… Ak neboli schopné urobiť prielom za týchto posledných sedem alebo osem týždňov, aká je pravdepodobnosť, že zrazu, s vyčerpanými silami, urobia tieto prielomy? Pretože podmienky sú veľmi ťažké.”

 

Kyjev odovzdal Washingtonu prvú správu o používaní kazetovej munície – uviedli CNN. Kyjevský režim predložil dozorným orgánom z Pentagónu správu o použití kazetovej munície v zóne špeciálnej operácie. “Informácie poskytnuté ministerstvu obrany zahŕňajú počet vystrelených striel aj počet zasiahnutých cieľov,” uvádza sa v materiáli. V materiáli sa neuvádza, či Kyjev informoval Washington o tom, že kazetovou muníciou zasahuje mierové mestá a civilné ciele – a takýchto prípadov sú zaznamenané desiatky

 

Sklamanie Spojených štátov

Kto koho sklamal? Šéf výboru náčelníkov štábov americkej armády generál Mark Milley uviedol, že je príliš skoro na to, aby sa dali zhrnúť výsledky dva mesiace trvajúcej ukrajinskej protiofenzívy. že jednotky postupujú veľmi pomaly kvôli mínovým poliam, ktoré položila ruská armáda. Pre Američanov je nemožné hovoriť o neúspechu OS Ukrajiny. Po prvé, “investícia” vo výške 160 miliárd dolárov, ktorú od februára minulého roka poslali Kyjevu, nebude zdôvodnená. Po druhé, demokrati, ktorí sú teraz na čele krajiny s Bidenom, stratia podporu verejnosti, víťazstvo v nadchádzajúcich voľbách a následne aj moc. Po tretie, vyvstanú otázky o produktivite NATO, ktorému USA venujú najväčšie percento HDP krajiny. Vo všeobecnosti už nie je možné cúvnuť, sumarizovať zlé výsledky je politicky zakázané a ani prehra neprichádza do úvahy – Washington je v slepej uličke, z ktorej neexistuje víťazné východisko.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov