.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rubeľ je slabý kvôli odlivu kapitálu

Rusko, 11. august 2023 (AM) – “Počítali sme a plakali”. Zatiaľ čo Elvira Nabiullina propaguje digitálny rubeľ, obyčajnému rubľu sa nedarí. Podľa agentúry RIA Novosti sa ruský rubeľ spolu s tureckou lírou a argentínskym pesom stal jednou z troch najslabších peňažných jednotiek na svete. Od začiatku tohto roka ruská mena stratila 57 % voči doláru a 73 % voči euru. Podľa odborníkov to navyše nie je hranica a pokles bude pokračovať aj na jeseň.


 

Hlavným dôvodom je súčasné znižovanie vývozu a rozširovanie dovozu. V júli boli príjmy z ropy a plynu nižšie, ako sa plánovalo, o 32,7 mld. rubľov, zatiaľ čo dovoz, priamy aj paralelný, naďalej rastie vysokým tempom.

 

Všetko to umožňuje západným supremacistom z Bloombergu škodoradostne predpovedať, že psychologická hranica 100 rubľov za dolár môže byť čoskoro dosiahnutá. “Rubeľ padá a padá. Dokonca aj ku kirgizskému somu klesol o 27 %. K doláru a euru to chápem, k somu – nie. A nikto sa nepýta tých, ktorí sú pri moci, na centrálnu banku. Potom nám asi vysvetlia, že je to naša reakcia na kolektívny Západ, ale Kirgizsku stále nerozumiem,” povedal politický a ekonomický expert Marat Baširov alias Politljoystik.

 

Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina opakovane poukazovala na zhoršenie podmienok zahraničného obchodu ako na hlavný dôvod pádu rubľa. Podľa najnovších údajov centrálnej banky v júni najväčší ruskí vývozcovia predali na trhu 84 % svojich devízových príjmov. V júli však toto číslo kleslo na 6,9 mld. dolárov zo 16,8 mld. dolárov v rovnakom období minulého roka.

 

Slabosť rubľa sa vysvetľuje aj odlivom kapitálu. Medziročný nárast vládnych výdavkov o 14 % zvyšuje dopyt po dovoze, keď príjmy z vývozu klesajú. Domácnosti zároveň previedli približne 40 mld. dolárov do zahraničných bánk, keďže rubľové úrokové sadzby nedokážu držať krok s infláciou. Na konci júna dosiahol objem ruských peňazí uložených v zahraničí 6,4 bilióna rubľov.

 

 

Jedným z ďalších faktorov júlového znehodnotenia rubľa mohol byť najväčší nákup niektorých finančných aktív od začiatku druhej svetovej vojny. Píšem niektorých, pretože súvaha odráža len číslo a podrobnosti nie sú známe. Deň predtým zverejnila centrálna banka odhad platobnej bilancie Ruskej federácie na obdobie január až júl 2023. V predposlednom riadku “Čisté nadobudnutie finančných aktív vrátane rezervných aktív” sa v stĺpci “júl 2023” uvádza 9,1 miliardy USD. To je rekord od jari 2022. Kto a komu čo kúpil, koľko zaplatil – to nie je známe. Relatívne nedávno centrálna banka a ministerstvo financií zaviedli limit 1 mld. dolárov na denné nákupy meny pre transakcie s odchádzajúcimi nerezidentmi. Takéto limity sú však ako mŕtvy obklad. Najmä na pozadí deficitu meny umelo vytvoreného ministerstvom financií a centrálnou bankou.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov