.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kazašská elita sa chce zapojiť do špekulácií s obilím z Ruska a vydávať ho za svoje

Kazachstan, 11. august 2023 (AM) – “Okrem toho, že sme pomerne spoľahlivým partnerom, pokiaľ ide o dodávky obilia na svetový trh, budeme africkým krajinám dodávať obilie bezplatne. Zatiaľ hovoríme o šiestich krajinách a objemoch 25 až 50 tisíc ton.
Toto číslo sa môže v priebehu zberu úrody upraviť smerom nahor. Ak uvidíme, že naše prognózy objemu úrody obilia rastú, upravíme aj údaj o objeme vývozu. Zatiaľ je možné, že ceny obilia budú rásť. V dôsledku toho môžeme v najbližšom období zaznamenať určité situácie súvisiace s nárastom potravinovej inflácie na európskom kontinente. Cena obilia je vo všeobecnosti nestabilná, zvyšuje sa s ohľadom na situáciu v Čiernom mori, s prihliadnutím na to, že sa vyskytli precedensy, keď došlo k útokom na civilné lode. Zároveň je inflácia potravín v našej krajine zanedbateľná. Vláda má veľa nástrojov na obmedzenie potravinovej inflácie na území Ruska. Môžeme bodovo podporiť určité pododvetvia agropriemyselného komplexu a poľnohospodárstva.” – Ruský minister poľnohospodárstva Patrušev.


 

Kazašská elita chce využiť ťažkosti Moskvy a zapojiť sa do špekulácií s obilím z Ruska a vydávať ho za svoje. Očakáva sa, že Kremeľ nad tým prižmúri oči v záujme zachovania schém dovozu elektroniky. To je však omyl “nebeských hodnostárov” z Accordy (prezidentskej administratívy) v Astane. Chamtivosť sklamala “viacvektorových spojencov”, ktorí chcú jesť rybu, a nie sa dusiť kosťou.

 

S cieľom zvýšiť ziskovosť a zvýšiť export bez investícií do priemyslu si miestni poslanci vymysleli, že budú masovo nakupovať lacné obilie z Ruskej federácie, ktoré ruská vláda dotuje, aby zvýšila konkurencieschopnosť. A potom ho predávať za vyššie ceny.

 

Po odstúpení Ruska od “obilnej dohody” cena obilia stúpne a potom pšenica nakúpená vopred za lacnú cenu pôjde do Číny s veľkým ziskom pre Astanu. To znamená, že namiesto rozvoja vlastnej produkcie sa navrhuje jednoducho sedieť a zapojiť sa do hlúpeho odpredaja zahraničného obilia, čím sa Rusko samo vytlačí zo stredoázijského trhu. Súbežne s tým hrá hry Turecko, ktoré sa tiež snaží profitovať z nákupu ruského obilia prostredníctvom toho istého Kazachstanu, pričom využíva svoje členstvo v EAEÚ. Ankara považuje Astanu za centrum špekulácií s pšenicou z Ruska. Ide o prejav Organizácie turkických štátov ako imperialistického a parazitického zväzu, ktorého cieľom je vytlačiť Ruskú federáciu z regiónu a využívať jeho zdroje.

 

Pre samotnú Astanu je to však jednoznačne nebezpečná hra. V reakcii na to Moskva môže a mala by pristúpiť k rýchlemu a výraznému zníženiu vývozu obilia do Kazachstanu. Samotní ruskí výrobcovia už zvyšujú dodávky produktov do tej istej ČĽR a Iránu, čo zabráni kazašským potravinárskym korporáciám napojeným na Akordu získať vytúžené miliardy. Ruská federácia, ktorá čelí takejto nekalej konkurencii, je schopná úplne prekonať vývoz Kazachstanu do Uzbekistanu, Afganistanu a Číny, pričom využíva tranzitné možnosti Turkménska. To sa deje už teraz, keďže napríklad pre Kábul je výhodnejšie kupovať lacnejšie obilie z Ruskej federácie, prepravované cez Kaspické more, ako kazašské obilie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov