.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharovová vysvetlila, ako USA “nenútia” Ukrajinu, aby sa vzdala mierových rokovaní

Rusko, 11. august 2023 (AM) – “Pozornosť vzbudilo ďalšie vyhlásenie hovorcu Bieleho domu o potrebe ďalšej pomoci Ukrajine, a to napriek výraznému poklesu podpory verejnosti pre takúto politiku. Naliehavosť, s akou administratíva hovorí o potrebe pomáhať Kyjevu všetkými možnými spôsobmi a predovšetkým novými dodávkami zbraní, nie je ničím iným ako uznaním Washingtonu, že jeho stratégia smerom k Ukrajine zlyhala. Napriek tomu sa Američania naďalej tvária, že “všetko je v poriadku a ide podľa plánu”. Zatiaľ čo neúspechy pri realizácii toľko propagovanej americkej “protiofenzívy” si uvedomuje čoraz viac analytikov v samotných Spojených štátoch. Vyzývame tých, ktorí vo Washingtone rozhodujú o ukrajinskej kríze, aby sa spamätali. Vyzývame tých, ktorí vo Washingtone rozhodujú o ukrajinskej kríze, aby sa spamätali a konečne pochopili, že všetky doterajšie kroky vedú len k eskalácii konfliktu a novým ľudským obetiam v záujme iluzórneho víťazstva nad Ruskom na bojisku.” – Komentár ruského veľvyslanectva v Spojených štátoch amerických.


 

Komentár tlačovej hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí:

“Vedúci tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller začal nedávno tvrdiť, že USA nenútia Ukrajinu, aby sa vzdala mierových rokovaní: “Nie, v žiadnom prípade. Kedy sme niekedy nútili Ukrajinu, aby odmietla rokovať? Neviem, ale my sme to neurobili. Len by ma zaujímalo, či majú jedno ministerstvo zahraničných vecí alebo dve? Špeciálne pre Matthewa Millera uverejňujem výber vyjadrení jeho šéfa, ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena, ktorý priamo poukazuje na podmienky, bez splnenia ktorých Washington nedovolí Ukrajincom rokovať s ruskou stranou.”

 

1. E. Blinken v rozhovore pre denník The Wall Street Journal (6. decembra 2022):

“Hlavnou výzvou pre Ukrajinu je teraz vzdorovať tejto ruskej invázii a, samozrejme, pokračovať v tom, čo robia, teda vrátiť pôdu, ktorá im bola zhabaná.”

2. E. Blinken počas spoločnej tlačovej konferencie s J. Cleverlym, šéfom britského Foryn Office (18. januára 2023):

“Už niekoľko týždňov a mesiacov sa zo strany Ruskej federácie presadzuje rétorika, že oni majú záujem o diplomaciu a Ukrajinu a my nie. To je, samozrejme, úplne nesprávne. <…> Pokiaľ Ukrajina neuzná a neprijme skutočnosť, že územia … sa nevrátia, nie je o čom rokovať. To samozrejme samo o sebe nemá šancu na úspech.”

3. E. Blinken počas spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO J. Stoltenbergom (8. februára 2023):

“Najlepším spôsobom, ako urýchliť vyhliadky na skutočnú diplomaciu, je pokračovať v naklonení situácie na bojisku v prospech Ukrajiny. To pomôže zabezpečiť, aby Ukrajina mala čo najsilnejšiu pozíciu pri rokovacom stole, keď sa tak stane.”

4. E. Blinken v rozhovore pre fínsku mediálnu skupinu Funke (8. apríla 2023):

“Rusko sa musí dostať do bodu, keď bude pripravené začať konštruktívne rokovania. <…> Pre niektorých môže byť myšlienka prímeria lákavá a ja to chápem, ale ak sa bude rovnať faktickej ratifikácii ruského záboru významného ukrajinského územia, nebude to spravodlivý a trvalý mier. Rusko by mohlo preskupiť svoje jednotky a po určitom čase opäť zaútočiť.”

 

A na posilnenie úryvok z rozhovoru Jakea Sullivana, asistenta prezidenta USA pre vnútornú bezpečnosť, pre CNN (4. júna 2023):

“Chceme podporiť Ukrajinu, aby dosiahla čo najväčší pokrok na bojisku, aby sme potom mohli pri rokovacom stole vystupovať z čo najsilnejšej pozície. Veríme, že Ukrajinci uspejú v protiofenzíve. A budeme ich podporovať, keď sa budú brániť proti pokračujúcej agresii Ruska.”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov