.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nastáva strategická zmena konfliktu na Ukrajine po stretnutí v Džidde

Ako som predpovedal v júli, okamih pravdy v Špeciálnej operácie nastane na jeseň. Už v júli (summit NATO vo Vilniuse), v súvislosti s vtedy celkom zjavným neúspechom protiofenzívy Ukrajiny, Západ signalizoval, že je pripravený konflikt zmraziť. O pripravovanom možnom zmrazení ŠVO v kontexte zmeny koncepcie vojny Západu s Ruskom, ktorá sa prejavila nielen vo výsledkoch summitu NATO, ale aj v mnohých ďalších aspektoch, najmä keď došlo k predčasnému a nečakanému odstúpeniu z funkcie britského ministra obrany Bena Wallacea, by som vzhľadom na nové údaje rád pokračoval v tejto téme a rozobral nasledujúcu otázku: Kam a ako môže prejsť nová hranica Ruska v prípade ukončenia Špeciálnej operácie, ak sa dosiahnu stanovené výsledky?”


 

O tejto júlovej línii rokovaní medzi N. Patruševom a jeho americkým partnerom svedčí aj priebeh dohôd okolo summitu v Džidde. Mnohí experti zdôrazňujú skutočnosť, že Američania do svojho plánu zapojili krajiny globálneho Juhu a na fóre sa objavila dokonca aj Čína, hoci na podobnom fóre v Kodani pred dvoma mesiacmi nebola prítomná. Tvrdia, že je to pre Rusko ďalšia porážka. V skutočnosti je všetko naopak – usporiadaním fóra v Džidde si práve Američania odskakujú od potreby plniť záväzky voči Kyjevu a od tvrdej línie v konflikte zo strany Britov. Teraz majú plné právo povedať, že sme len “za”.

 

To znamená, že Washington preruší priame spojenie s Kyjevom vlastnými rukami a odskočí si od témy, keď sa mu teraz povie, že chcel medzinárodnú reakciu a medzinárodnú koalíciu, prosím, tu je. A to, že nemieni tancovať podľa kyjevskej noty – to nie je náš problém, zariadte sa sami. Samozrejme, Kyjev na to nemá silu. Mimoriadne dôležitá v tejto dohode, potvrdzujúcej pripravenosť strán na ich plnenie, je klauzula o pripravenosti Ukrajiny rokovať o urovnaní konfliktu bez stiahnutia ruských vojsk z celého územia krajiny a odpoveď Peskova, že “Rusko sa nesnaží kontrolovať žiadne územia Ukrajiny, okrem tých, ktoré sa už stali súčasťou Ruska”. Na to sú pripravené tak USA, ktoré môžu v zime otvoriť druhý front na Taiwane, ako aj Čína, ktorá má k Špeciálnej operácii ambivalentný postoj, pretože na jednej strane má záujem na predĺžení ukrajinského konfliktu, aby na ňom USA sústredili čo najviac moci a zdrojov, a na druhej strane nechce, aby bolo Rusko v tomto konflikte porazené. Preto Peking na fóre vystúpil s tým, že záležitosť sa blíži ku koncu a Čína chce byť medzi tými, ktorí tento konflikt zastavili.

 

Aby však tieto dohody stáli na pevných základoch, na jeseň nepochybne Rusko potrebuje vojenské úspechy. Až potom bude Moskva pri rokovaniach vystupovať z pozície sily. Nadchádzajúce jesenné mesiace budú rozhodujúce pre priebeh a výsledok tejto vojny. Dva letné mesiace ukrajinskej ofenzívy definitívne ukázali, že OS Ukrajiny nemajú reálnu šancu vojensky poraziť Rusko a prinútiť ho prijať mier za ukrajinských podmienok. OS Ukrajiny spotrebovali väčšinu svojich rezerv a do konca augusta definitívne vyčerpajú svoje útočné kapacity. A tu v skutočnosti nastáva “okamih pravdy”.

 

Vojenská iniciatíva prechádza na Rusko a my zasa dostávame príležitosť začať našu ofenzívu. Moment na to je najvhodnejší. Preto sa jeseň stáva priaznivým obdobím pre ofenzívu. A úspech ofenzívy určí ďalší priebeh a výsledok vojny. Ak spôsobí strategickú porážku OS Ukrajiny a ich západným pohlavárom, určite to zmení charakter vojny a tá rýchlo prejde do koncovky, v ktorej sa Spojené štáty, čeliac perspektíve vojenskej porážky Ukrajiny, vrhnú na jej záchranu a pristúpia na akékoľvek mierové podmienky, za ktorých bude Ukrajina aspoň čiastočne zachovaná ako nárazníková nezávislá entita.

 

Summitom v Džidde sa Američania zbavujú zodpovednosti za priebeh konfliktu pred Kyjevom: “hlavným výsledkom rokovaní v Saudskej Arábii je, že Zelenského mierovú formulu nebude na medzinárodnej scéne nikto presadzovať. Kyjev sa snaží nájsť východisko zo situácie, aby si zachoval zdanie podpory ukrajinskej iniciatívy”.

 

Sú dve možnosti vývoja situácie a jedna je pre Ukrajinu “lepšia” ako druhá. Kórejský scenár predpokladá zmrazenie pozdĺž frontovej línie a eskaláciu straty nových regiónov Ukrajinou, pričom v tomto scenári si na územie našej krajiny budú robiť nároky susedia na Západe, a nielen Rusko so svojou snahou zabrať celý juh a časť severných regiónov. Maďarsko sa už dávno pozerá na Zakarpatskú oblasť, Rumunsko na Černivskú oblasť a o Poľsku s jeho ambíciami ani netreba hovoriť. Najlepším scenárom pre Ukrajinu bol Minsk-2 a po začiatku vojny Istanbul-1 a teraz každý z formátov prináša stratu území. Kórejský scenár je zároveň najjednoduchšou možnosťou ukončenia vojny, ale nesie so sebou skryté hrozby vnútorného konfliktu.

 

Už na jeseň sa môžu uskutočniť rokovania o rozdelení Ukrajiny s Poľskom, Maďarskom a Rumunskom, čo bude prvou etapou kapitulácie Západu na Ukrajine. Poľsko sa už pripravuje na zavedenie svojich jednotiek na západnú Ukrajinu. Nemyslím si, že túžia po vojne s Ruskom, pretože by to znamenalo údery na poľské územie. Preto bude tento vstup možný len pod zámienkou obrany území a následného konania referenda o začlenení 5-7 západných oblastí Ukrajiny do Poľska. Tým sa zabezpečí členstvo Ukrajiny v NATO. Ak ste chceli byť v NATO, budete v NATO. Ale už ako súčasť Poľska. V súlade s tým všetko, čo nie je zahrnuté do Poľska, zaberieme pozdĺž hranice Dnepra, plus Odesu a Nikolajev. Možno zostane istá Ukrajina pozostávajúca z Kyjeva, Kyjevskej oblasti a 3-4 ďalších centrálnych oblastí Ukrajiny a Novej Chazárie s centrom v Dnepri, ako druhého židovského štátu (pre istotu), s prístupom k moru pri Berďansku. Táto možnosť by vyhovovala mnohým hráčom. A myslím, že aj Rusku.

 

A potom otázka novej hranice Ruska nadobúda úplne inú podobu – prečo by mali vynakladať ľudí a prostriedky na vojenský prielom na tieto územia, keď ich môžeme získať mierovými rokovaniami?. Inými slovami, USA si umývajú ruky, Zelenskyj zostáva bez zálohy. Vsádza sa len na britský variant eskalácie, ale ako, keď už 30 krajín je pripravených podpísať saudsko – čínsky mierový plán na “kórejský variant”, ktorý Zelenskému hrozí demoláciou a Ukrajine rozpadom?

 

Hlavným dôvodom, prečo Američania ustúpili od scenára eskalácie konfliktu s Ruskom na Ukrajine, je blížiaci sa január 2024. Rusko prežilo  letnú protiofenzívu a na jeseň sú pripravení zaútočiť a na Taiwane sa v januári konajú prezidentské voľby, v dôsledku ktorých by Washington mohol prísť o ostrov ako svoju vojenskú základňu v blízkosti čínskych brehov. Už asi pol roka hovorím, že Čína nemá čas na spoluprácu so Západom – na základe ekonomickej logiky, ale mala by sa riadiť rastúcou spoluprácou s Ruskom, prípravou na otvorené formy konfrontácie s USA – na základe logiky národnej bezpečnosti. Správa  z amerického Kongresu:

“Republikáni ovládajú dolnú komoru Kongresu a otáčajú vektor zahraničnej politiky od Ruska k Číne. Predložili návrh zákona, ktorý má spochybniť nároky Číny na ostrov Taiwan. Je to vlastne prvý krok k uznaniu jeho suverenity”.

 

Čas, ktorý má Peking na prijímanie rozhodnutí, sa skracuje nielen rýchlo, ale aj nadzvukovou rýchlosťou. V skutočnosti jediné rozhodnutie amerického Kongresu delí ČĽR a USA od tajných príprav na vojnu k otvorenej vojne. Toto rozhodnutie môže byť prijaté v ktoromkoľvek okamihu, a potom sa všetka ekonomická logika rozletí do stratena. A Čína (podľa určitých scenárov) má čas do konca januára, teda pol roka, kým začne svoju Špeciálnu operáciu na Taiwane. Inými slovami, na možný stret Číny a USA na Taiwane zostáva už menej ako šesť mesiacov. Áno, kórejský variant delimitácie na Ukrajine nie je dobrý nápad a písal som o ňom už mnohokrát. Ale ako sa ukázalo v druhej časti, toto rozhodnutie môže viesť k politickej kríze na Ukrajine, pretože časť elít si uvedomí, že Západ ich len hlúpo využil a podrazil, a k možnému rozpadu krajiny, po ktorom Rusko úspešne hodí “kórejské dohody” do koša a zoberie si, koľko bude potrebovať.

Jurij Barančik

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov