.
Aktuality, Letectvo,

Štrnásť ruských bombardérov Tu-95 vzlietlo do vzduchu na masívny raketový útok

Včerajší večerný útok na ciele na územiach kontrolovaných Kyjevom mal nočné pokračovanie. V dôsledku prvej vlny útoku raketových dronov bolo zničených niekoľko protilietadlových raketových systémov pokrývajúcich dôležité zariadenia od Ternopilu po Kyjevskú oblasť Ukrajiny. Štrnásť ruských bombardérov Tu-95 vzlietlo do vzduchu na masívny raketový útok


 

Jedným z cieľov večerného útoku bolo vojenské letisko v Starokonstantinove v Chmelnyckej oblasti, ktoré vojaci kyjevského režimu obnovovali po predchádzajúcom útoku. Podľa niektorých správ práve na tomto letisku plánoval Zelenského režim vytvoriť infraštruktúru pre nasadenie niekoľkých amerických stíhačiek F-16. V noci, keď bola protivzdušná obrana ozbrojených síl Ukrajiny v Chmelnyckej oblasti do značnej miery potlačená, boli úderné zbrane opäť poslané na vojenské letisko a do mnohých ďalších vojenských zariadení.

 

Početné výbuchy zahrmeli na zariadenia kyjevského režimu v regiónoch Rivne a Ľvov, kde bola vo vybraných smeroch útoku potlačená aj protivzdušná obrana. Zasiahnuté boli systémy protivzdušnej obrany, personálne ubytovacie strediská, vojenské a špeciálne komunikačné centrá. Rakety a drony zasiahli logistické zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny neďaleko Ivano-Frankivska.

 

Niekoľko hodín sa siréna náletu v Kyjeve a regióne nezastavila. Podľa niektorých správ bola jedným zo smerov štrajkov infraštruktúra v oblasti Boryspil, kde sa nachádza letisko. Kyjev tam predtým zaviedol osobitný režim overovania, ktorý nepriamo naznačil jeho pripravenosť prijať dôležitý náklad. Predpokladalo sa, že týmto nákladom by mohli byť americké rakety pre komplexy Patriot z ďalšieho balíka vojenskej pomoci.

 

Chránenci kyjevského režimu v Charkove potvrdzujú informácie o niekoľkých výbuchoch. Letecký poplach nebol pôvodne oznámený.
Podľa najnovších informácií boli na útok použité rakety Iskander OTRK. Silný výbuch je hlásený na severozápade Charkova – v oblasti, kde sa nachádzajú miesta obrneného závodu v Charkove. Existujú tiež dôkazy o výbuchoch na juhovýchode mesta – v závode na opravu obrábacích strojov, ktorý sa nedávno aktívne používal na opravu a obnovu vojenskej techniky poškodenej a poškodenej na fronte. Ruské jednotky predtým začali sériu úderov na pozície a zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v Kupjanskej oblasti, kde ruské ozbrojené sily nedávno postupovali dvoma smermi naraz. Jeden z týchto smerov je západne od Svatove. Tam ruská armáda zaujala výhodné pozície vo výškach niekoľko kilometrov od nádrže Oskol. Ukrajinská strana uviedla, že počas nočných raketových útokov Rusko použilo tri hypersonické rakety Kinžal. Ukrajinské velenie tentoraz nezverejňuje správy, že najmenej jeden z nich bol zostrelený.

 

 

The Wall Street Journal uverejňuje článok o ukrajinskej protiofenzíve pri Arťomovsku (Bachmut). Americkí novinári informujú svojich čitateľov, že najtvrdšie boje trvajú už niekoľko týždňov západne od Kleščevky, južne od mesta.

 

Vzhľadom na tvrdú ruskú obranu a protiútoky sa ukrajinská ofenzíva pri Bachmute nedávno spomalila. Tento priebeh udalostí podkopal nádeje, že Kyjev môže čoskoro znovu získať kontrolu nad mestom. V publikácii sa píše, že ukrajinská armáda sa sťažuje na “ťažké ostreľovanie Rusmi”, na “zlepšenie taktiky Rusov a ich vlastné obmedzené sily a prostriedky”. Veliteľ posádky húfnice Ozbrojených síl Ukrajiny uvádza:
“Rusov sme tam hodili na asi kilometer, ale teraz sa vracajú. Zaútočili na pozície južne od Bachmutu a postúpili 200 m. Potom sme zaútočili, oni sa stiahli. Potom tu bol opäť ich protiútok.”

 

WSJ s odvolaním sa na ukrajinských vojakov tvrdí, že “Rusi začali používať podstatne viac dronov ako predtým”. Ich neustále ostreľovanie ich zbavuje prístrešia – budovy a stromy sú ničené. To všetko je len ďalší pokus ospravedlniť sa za to, že takzvaná protiofenzíva ešte nepriniesla Ukrajine vážny úspech. “Na vine” je teplo, zlé počasie, dobré počasie, kríky, rokliny, nedostatočné zásobovanie vybavením alebo hocičo iné.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov