.
Aktuality, Letectvo,

Šok pre USA – cvičenie Falcon Shield 2023

USA, 4.august 2023 (AM) – Vzdušné sily Číny a Spojených arabských emirátov čaká historicky prvé spoločné cvičenie. Podľa vyhlásenia čínskeho ministerstva obrany sa uskutoční tento mesiac – v autonómnej oblasti Sin-ťiang, inak povedané v plnom tvare v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny. Práve tam Peking podľa USA potláča práva Ujgurov, ktorí sú moslimovia. Akokoľvek by sa dala táto skutočnosť obaliť frázami, že cieľom spoločného výcviku je prehĺbiť pragmatickú výmenu a kooperáciu medzi oboma armádami a posilniť vzájomné porozumenie a dôveru…


 

Američania chápu, že je v tom odkaz. Nemajú vôbec sklony si ho osladiť, alebo bagatelizovať. Rozsah cvičenia nebol zverejnený, je kľudne možné, že pôjde „len” o zvládnutie čínskych zbraní, ktoré si Spojené arabské emiráty nedávno kúpili. Ide o drony Wing Loong a cvičné a ľahké bojové lietadlá L-15.

 

 

Problémy amerického leteckého odvetvia súvisiace s existenciou slovenských vzdušných síl

 

Aj keby sa cvičenie obmedzilo len a to, aby sa arabský personál zacvičil v Číne na svoju novú techniku, už sa nedá prehliadnuť v kontexte nedávnych udalostí. Začiatkom júna 2023 bolo zverejnené, že Irán (po zlepšení vzťahov sprostredkovanom Čínou) by chcel sformovať námornú alianciu so Saudskou Arábiou a tiež Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Katarom, ktorá by potenciálne mohla zahrňovať aj Indiu, Irak a Pakistan. Spojené arabské emiráty sa v máji 2023 stiahli z USA vedenej spojenej flotily operujúcej v Perzskom zálive, ktorá sa volá CMF (Combined Maritime Forces in Gulf).

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov