.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ukrajina začala bojovo používať nový turecký granátomet

Aj keď Slovensko nikdy na rozdiel od susedného Maďarska nenakupovalo turecké zbrane, v prípade revolverového granátometu RDS40-MGL by malo zbystriť pozornosť. Tie 2% HDP nebude možné minúť len na odpratávanie snehu.


 

RDS40-MGL nebol spomenutý v žiadnych správach o tureckých dodávkach na Ukrajinu, na sociálnej sieti sa však objavil obrázok ukrajinského vojaka v líščej nore bezpochyby držiaceho práve túto zbraň. Je zbytočné si lámať hlavu nad tým ako sa dostala na Ukrajinu, podstatné je, že tam bude preverená v bojových podmienkach. Ak uspeje a jej cena sa prudko nezvýši, mohla by to byť jedna z rozumnejších investícií, ktoré by Slovensko mohlo do svojich ozbrojených síl urobiť.

 

Výhodou zbrane je jej veľmi nízka hmotnosť 5,5kg, čo je oproti konkurencii menej o zhruba 25%. Americký Milkor M32A1, váži samotný bez mieridiel nenabitý 6,63kg s mieridlami M2A1 nenabitý 7,18 kg podľa prospektu výrobcu. Obe tieto šesťranové revolverové zbrane pritom majú zásadnú schopnosť strieľať granátmi kalibru 40x46mm (M203, M79, Milkor MGL, HK AG36) ako aj 40x51mm štandardu NATO. Ich dostrel je rovnaký 375 m s nízko rýchlostnými granátmi 40x46mm a až 800 m pre granáty strednej rýchlosti kalibru 40x51mm.

 

Repkon Defence RDS40-MGL predstavený výrobcom:

 

Okrem toho existujú samozrejme granáty vysokej rýchlosti kalibru 40×53 mm určené pre automatické granátomety (Mk.19 AGL, Mk 47 Striker, HK GMG, STK 40 AGL, Daewoo K4). Turecký výrobca Repkon Defence, súčasť koncernu Repkon tak pomerne rýchlo zareagoval na objavenie sa štandardizovaného granátu strednej rýchlosti kalibru 40x51mm, resp. potrebu zdvojnásobiť dostrel prenosných granátometov a ponúka zbraň papierovo so svetovými parametrami. Všetkých šesť granátov je možné z RDS40-MGL vystreliť za menej než 3 sekundy. Zbraň bude účinná aj proti technike, kumulatívne 40mm granáty typu HEAT (high-explosive anti-tank) majú schopnosť prebíjať 70 mm panciera.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov