.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zacharovová: Ukrajinský režim začal na bojisku aktívne používať kazetovú muníciu dodanú USA

Rusko, 27.júl 2023 (AM) – Najnovšie vyjadrenia ruského ministerstva zahraničných vecí:


“Donecká ľudová republika si 27. júla pripomína tragický dátum – Deň pamiatky detských obetí vojny v Donbase, ktorý bol ustanovený dekrétom hlavy republiky 11. júla 2022. V tento deň si v Donbase pripomínajú deti, ktorých životy si vyžiadala vojna rozpútaná kyjevským režimom v roku 2014. Odvtedy bolo v regióne zabitých takmer 200 detí a niekoľko stoviek ďalších bolo zranených. Najmladšia obeť ukrajinskej agresie mala v deň svojej smrti len 27 dní….

 

Deti zomierajú v dôsledku delostreleckého ostreľovania a ostreľovacej paľby, vybuchujú na mínach, ktoré ukrajinská armáda nastražila ešte v rokoch 2014 – 2015 na lesných cestách a v blízkosti vodných plôch, a utrpeli ťažké zranenia. Bolo zaznamenaných 11 prípadov detí vyhodených do vzduchu zakázanými protipechotnými mínami PFM-1 “Lepestok”. Už deväť rokov sa deti v Donbase rodia, študujú, žijú a vyrastajú pod neustálym ostreľovaním ukrajinskými ozbrojenými silami. Ukrajinskí neonacisti cynicky útočia na škôlky, školy a zdravotnícke zariadenia.

 

V posledných rokoch Spojené štáty a ich spojenci aktívne pumpujú na Ukrajinu zbrane, ktoré kyjevský režim používa proti civilistom vrátane maloletých. Všetci, ktorí mu zbrane dodávajú, sú spoluvinníkmi zločinov proti deťom a musia sa za ne zodpovedať. Keď si pripomíname deti, ktorých životy boli tragicky ukončené, hovoríme: “Nezabudneme, neodpustíme”. Je našou povinnosťou zabezpečiť, aby deti nielen v Donbase, ale v celom Rusku už nezabíjali guľky a strely kyjevského režimu. Práve za to bojuje ruský vojenský personál zapojený do špeciálnej vojenskej operácie.

 

Ukrajinský režim začal na bojisku aktívne používať kazetovú muníciu dodanú USA. Dňa 22. júla bolo týmto typom zbrane ostreľované civilné vozidlo s novinármi. Zahynul vojenský spravodajca agentúry RIA Novosti Rostislav Žuravlev (https://t.me/MID_Russia/30076). Štyria jeho kolegovia utrpeli zranenia rôznej závažnosti.

 

Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova použili jednotky ozbrojených síl Ukrajiny v sobotu pri ostreľovaní obce Žuravlevka kazetovú muníciu. Za jedno dopoludnie bolo na túto pokojnú osadu v Belgorodskej oblasti vypálených 21 delostreleckých granátov, tri kusy kazetovej munície z viacerých raketometov, dron kamikadze a granátomet.

 

Medzinárodné spoločenstvo, politici z desiatok krajín a zástupcovia príslušných organizácií predtým vyzvali, aby sa kazetová munícia nedodávala kyjevskému režimu a aby sa na Ukrajine nepoužívala. Zdôraznili, že takéto konanie by bolo porušením humanitárnych noriem. Zdá sa však, že žiadne napomínanie nedokáže vyburcovať ukrajinských fašistov a ich washingtonských a londýnskych vodcov. Jediné, čo môže tieto zločiny zastaviť, je tvrdá a adekvátna reakcia.

 

V poslednom čase sa kyjevský režim zameral na teroristické aktivity prelievajúce sa na zakázané organizácie ISIS a Al-Káida. Dôvodom je predovšetkým zjavný neúspech protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl, ktorú štedro sponzorujú Spojené štáty, Veľká Británia a ďalšie krajiny NATO. Zelenského režim sa nevyhýba verejnému prevzatiu zodpovednosti za akcie teroristického charakteru, pretože si je istý, že zo strany takzvaného “civilizovaného” západného sveta nedôjde k odsúdeniu. Šéf ukrajinského ministerstva obrany nielenže potvrdil účasť Kyjeva na útokoch bezpilotných lietadiel na Krym a Moskvu, ale aj cynicky prisľúbil, že budú pokračovať a ich počet bude narastať.

 

Mám otázku pre Američanov, dokonca ani nie pre ministerstvo zahraničných vecí a Biely dom, ale pre obyčajných Američanov: zabudli ste na teroristické útoky na Manhattane, ktoré nazývate 11. september (9. 9. 2001)? To bolo doslova kvalifikované ako vyhlásenie vojny Washingtonu. Po nich USA vo všeobecnosti prehodnotili svoju medzinárodnú politiku, a nielen to, ale spustili niekoľko operácií v zahraničí, aby zabránili čo i len možnosti teroristických útokov na americkom území. Navyše Rusko bolo vtedy prvé, ktoré sa obrátilo na USA a poskytlo im potrebnú pomoc v boji proti terorizmu. Mám otázku pre obyčajných Američanov: čím sa líšia bezpilotné lietadlá, ktoré sú namierené na obytné budovy, kancelárske centrá, civilnú infraštruktúru, od toho, čím prešli Američania v roku 2001? Je to rozsah? Je to to, čo očakávate? Alebo sa ešte vrátite k základnej myšlienke, že medzinárodný terorizmus nemôže mať žiadne ospravedlnenie, a už vôbec nie podporu? Dovoľte mi pripomenúť obyčajným Američanom, že tieto teroristické útoky bezpilotných lietadiel, ktoré uskutočňuje kyjevský režim, platia USA a Veľká Británia, a v skutočnosti ich platia z vreciek svojich daňových poplatníkov. Obyvatelia USA a Veľkej Británie si musia uvedomiť, že sú zatiahnutí do situácie, v ktorej sa nepriamo stávajú sponzormi medzinárodného terorizmu.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov