.
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Sledujte ich ruky. Čo sa skrýva za veľkým resetom

Veriť, že prvok určuje vývoj celku, je porušením princípu konzistentnosti a z metodologického hľadiska je to technologický redukcionizmus alebo determinizmus. Z histórie veľmi dobre vieme, že zákony sociálneho systému určujú vývoj technológie a nie naopak. Aby sa technický vynález stal inováciou, je potrebné, aby zodpovedal povahe tohto sociálneho systému, záujmom jeho systémového prvku, teda vládnucej triedy.


USA, 26.júl 2023 (AM) –  Opakovane som si všimol, že niektorí, keď sa snažia pochopiť spôsoby, ako prekonať súčasnú superkrízu, majú také pokušenie alebo, povedzme, takú ilúziu, že vznikne nový technologický poriadok a všetky problémy budú vyriešené. Vo všeobecnosti som hlboko presvedčený, že teória technologických štruktúr vo všeobecnosti a teória šiesteho technologického rádu mylne neobstojí pred elementárnou vedeckou kritikou, a to tak z hľadiska metodológie, ako aj z hľadiska konkrétnych faktov. No, na začiatok, technika alebo technológia je prvkom sociálneho celku sociálneho systému.

 

Napríklad technické vynálezy staroveku boli použité ako hračky, pretože stroje mohli rozbiť spoločnosť založenú na práci závislej od otrokov. To znamená, že vynález stroja v neskorej antike nezmenil históriu – stroj sa nestal inováciou, jednoducho zostal hračkou. Ďalej. Pušný prach bol vynájdený v Číne, rovnako ako kompas. Ameriku však Číňania neobjavili.

 

Od konca 60. rokov začala západná elita celkom vedome vo svojich triednych záujmoch spomaľovať vedecký a technologický pokrok. To isté sa stalo so sovietskou nomenklatúrou. Zabrzdila celoštátny automatizovaný systém OGAS akademika Gluškova a zablokovala zavedenie technológie studenej fúzie. No, to ani nehovorím o tom, ako na prelome dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia finančný kapitál dusí reálnu fyzickú ekonomiku. Je to otázka teoretickej a metodologickej nekonzistentnosti.

 

A čo fakty? Aj tam je to smutné. Existuje taký telegramový kanál “Akadémia” (t.me/akademia_space), vrelo odporúčam. Autor tohto kanála celkom správne poznamenáva, že “aj keď na niekoľko minút, nič viac, súhlasiť s teóriou technologických štruktúr a korelovať s každým z pätice : tkáčsky stroj, parný stroj, elektromotor, spaľovací motor a mikroprocesor, to čo nám dnes ponúkajú pri symbole šiesteho technologického poriadku.

 

Biotechnológia, vesmírna technológia, jemná chémia, nanotechnológia. Žiadna z týchto technológií nezaujala ústredné miesto a nevytvorila okolo seba určitý spôsob života ako jadro. Umelá inteligencia (AI) tu tiež nefunguje. Okrem toho samotné zavedenie umelej inteligencie a “zelená” transformácia ako jadro nového hospodárskeho systému sa v prvom rade presadzujú skôr administratívnym než revolučno-technickým spôsobom. Nie je tu žiadny prelom. “Zelená” ekonomika je úplne dotovaná. A čo je najdôležitejšie, v digitálnom “zelenom” svete nie technológie, ale financie a prísna administratívna kontrola.

 

Úplne súhlasím s autorom telegramového kanála “Akadémia”, ktorý hovorí, že tento nový spôsob života nie je vôbec technický, je administratívny. Je riadený administratívne. Ak technické zmeny posledných 2 storočí zvýšili životnú úroveň ľudí a stimulovali hospodársky rast, potom “nový normál”, a la Schwab alebo “zelená” ekonomika so svojimi priaznivcami, priamo hovoria, že “pojmy “hospodársky rast” a “kvalita života” sú zastarané, mali by sa opustiť.

 

Mimochodom, je významné, že zmizli z programových dokumentov západoeurópskych strán. A Zelení, spolu s WEF, otvorene hovoria, že “dôjde k zhoršeniu života ľudí, poklesu”. Toto sa nazýva “degrowth” antirast. Preto by sme mali hovoriť o antitechnologickom, nie technologickom poriadku. A skutočne, takzvaný šiesty technologický poriadok je, po prvé, antitechnologický poriadok a po druhé administratívny. Ide o rozvoj deindustrializácie, blokovanie vedeckého a technologického pokroku.

 

A to isté, mimochodom, potvrdzuje sám Schwab, ktorý hovorí, že jeho 4. priemyselná revolúcia je zmenou ľudskej povahy, a nie sveta okolo neho. Predchádzajúce tri priemyselné revolúcie zmenili svet. A opäť sa budem odvolávať na autora telegramového kanála “Akadémia”. Má pravdu, keď hovorí, že koncept technologických štruktúr vo všeobecnosti a 6. technologického poriadku je “klasický kult nákladu, je to slepá viera v niektoré materiálne artefakty, ktoré samy o sebe skutočne menia život”. Ako píše: “Domorodcom sa zdá, že bieli diabli sú silní, pretože majú strelecké palice, ale sila bielych diablov nie je v tom, že prinútili palicu strieľať, ale v tom, že vybudovali spoločnosť, v ktorej bola použitá.”

 

Takže, bohužiaľ, nejde o technológiu. Je mi to veľmi ľúto, pretože som bol vychovaný na nádherných siedmich populárnych vedeckých časopisoch “Technológia pre mládež”, “Veda a život”, “Vedomosti sú moc” atď. A je pre mňa veľmi nepríjemné vidieť, že moderný svet, technicky aj inštitucionálne, sa vracia niekde ďaleko, aspoň do XV-XVI storočia.

 

A tu musíme pripustiť, že napriek všetkým svojim podvodom sú Švábi odrazení určitou realitou. V skutočnosti došlo k nejakému pohybu v špirále a v niektorých ohľadoch sa vraciame do XV-XVI storočia. A švábisti sú veľmi, veľmi vítaní. Aj teraz je propaganda už na úrovni hier. Nedávno mi správca jedného z mojich kanálov poslal hru “Renesančný svet”, už existuje jej ruská verzia. Hovoríme o XV-XVI storočia. A sprievod k hre hovorí: “Mladý priateľ! Pozývame vás, aby ste sa ponorili do renesancie, v XV-XVI storočí. Tento svet nevytvorili štáty, ako si každý myslí, ale bankári. V tejto hre môžete hrať za bankárov a stať sa budovateľom nového sveta.”

 

To znamená, že ak sa skôr hovorilo, že moderný svet vytvorili moderné štáty, potom sa tu kladie dôraz na niečo iné. Začíname hovoriť, že svet, tento svet XV-XVI storočia, vytvorili bankári. Ešte skôr, povedzme, v štrnástom storočí, to boli Bardi a Peruzzi. V XV-XVI storočia – to sú Medici, Fugger a ďalší. A mladý hráč je pozvaný, aby hral ako bankár, ale nie v modernom svete, ale vo svete XV-XVI storočia, ktorému sa náš svet stáva podobným.

Skutočnosť, že takýto vplyv existuje už na úrovni hier (a každá hra, počítačová alebo nie, je prostriedkom informačného a psychologického vplyvu), naznačuje, že nám skutočne nie je ponúkaný nový technologický poriadok, ale ponúka sa nám určitá administratívna štruktúra, v ktorej zohrávajú rozhodujúcu úlohu financie, v ktorých sa uskutočnila deindustrializácia. Svet XV-XVI storočia je predindustriálny svet, svet, v ktorom existuje určitá hierarchia. A tento svet je veľmi, veľmi nedemokratický.

Čo píšu Schwab, Bustrom a ďalší – zdá sa, že príbeh slučkujú. Niet divu, že Schwabov termín “reset” je “nulovanie”. Prekladáme to ako “reset”. Nič také! Reštart je “reštart”, “reset” je reset, nulovanie. A títo chlapci rušia históriu posledných 400-250 rokov, priemyselnej éry kapitalizmu a snažia sa nás tlačiť, a Schwab a Bustrom, o ktorých budem hovoriť podrobnejšie, je tu menej známy, hoci osoba je podľa môjho názoru oveľa nebezpečnejšia ako dedko Schwab. Schwab je taký romantický darebák. A Bustrem je taký chladný… Gestapo SS, jednoducho povedané. Zdá sa teda, že vytvárajú neoarchaický, neobarbarský alebo neofeudálny svet navonok založený na nových technológiách. Tieto technológie sa však ukladajú administratívnym spôsobom. A tieto technológie sú také, že ich použitie je obmedzené, pokryje asi 10% ľudí, 90% je hodených do tohto predindustriálneho sveta. V Svet asymptoty.

Andrej Fursov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov